Upoznajte svet na Sajmu turizma

Upoznajte svet na Sajmu turizma

15/02/2017 Off By admin@mobilpublic

Međunarodni sajam turizma, koji se održava od 23. do 26. februara, zaštitni je znak Beogradskom sajma i jedna je od manifestacija koja će „otvoriti“ ovogodišnju sajamsku sezonu. U istom terminu održavaju se još tri srodne manifestacije – 13. Međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme HORECA, 8. Međunarodni sajam vina BEOWINE i 13. Sajam suvenira „Posetite Srbiju“, najavljeno je na konferenciji za novinare koju je Beogradski sajam organizovao sa svojim poslovnim partnerima.

Na konferenciji su govorili Renata Pindžo, predsednik Organizacionog odbora Sajma turizma iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Željka Radak Kukavičić, direktorka Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, Marija Labović, direktor Turističke organizacije Srbije i Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda. Konferenciju je otvorio Nikola Andrić, rukovodilac Službe organizacije projekata Beogradskog sajma.

Pod sloganom „Uživajte na vreme!“, u šest izložbenih hala predstaviće se više od 1.100 izlagača iz 56 zemalja – Grčke, Egipta, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Turske, Slovenije, Bugarske, ali i Indije, Mađarske, Tunisa, NemačkePrvi put svoje turističke potencijale predstaviće Nacionalna turistička agencija Kine, sa sedištem u Budimpešti, a posetioci će imati priliku da upoznaju i regione Ruske Federacije. Ovogodišnji učesnici su najznačajnije turističke agencije, savezi i organizacije, hoteli, turistički centri, vazduhoplovne kompanije, međunarodni tur operatori.

Zemlja partner 39. Sajma turizma je Crna Gora, destinacija koja zahvaljujući geografskom položaju i raskošnoj prirodi nudi raznovrsne mogućnosti za odmor i uživanje. Nalazi se na samom jugu Jadranskog mora, a krase je pitome plaže, gorska jezera, brze reke koje usecaju veličanstvene kanjone i gorostasne planine. Turizam predstavlja najvažniju privrednu delatnost, a zbog prirodnih potencijala Crna Gora proglašena je ekološkom državom prepoznatljivom pod sloganom „Wild Beauty“.

Ekskluzivne sajamske cene i popusti od 5 do 50 odsto odavno su postali tradicija beogradskog Sajma turizma. Izlagači su pripremili najrazličitije aranžmane – od onih prikladnih za porodična putovanja, putovanja za mlade, odlazaka na daleke destinacije, preko „first minute“ ponuda za letnji odmor, a tu su i dalje i aranžmani za tekuću zimsku sezonu, odmori i oporavak u banjama i na planinama, uvek aktuelni spa vikendi, egzotične destinacije, city break ponude i kongresna dešavanja.

Pored izlagačkog dela, kroz bogat prateći program učesnici Sajma promovisaće brojne festivale, manifestacije i važne događaje, kao i najznačajnije potencijale i planove svojih aktivnosti – prezentacije, promocije, konferencije, degustacije. Zahvaljujući kosmopolitskom duhu, Sajam turizma podjednako je privlačan i za poslovne posetioce i za najširu publiku.

SERVISNE INFORMACIJE

Sajam se za posetioce svakog dana otvara u 10 časova, jedino se razlikuje kraj radnog vremena – na dan otvaranja Sajam će raditi do 18 časova, drugog i trećeg dana sat duže – do 19 časova, a na dan završetka manifestacije hale će biti otvorene do 17 časova.

Cena pojedinačnih ulaznica je 300 dinara, a za grupne posete ulaznice koštaju 200 dinara. Parking se plaća 200 dinara na sat.

NIKOLA ANDRIĆ, rukovodilac Službe organizacije projekata na Beogradskom sajmu:

– Nije dovoljno samo da se zahvalim predstavnicima Ministarstva turizma, TOB-a, TOS-a i Nacionalne turističke organizacije Crne Gore. Vredno smo radili godinu dana i zajedno smo napravili Sajam turizma, u kome će posetioci imati priliku da uživaju od 23. februara. Takođe, nisu ključna ni ta četiri sajamska dana, oni predstavljaju samo mali „show room“, ključno je svih 365 dana – od jedne do druge manifestacije.

– Naš cilj je da ovaj region pozicioniramo prema svetu, a u skladu sa tim želim da najavim da će se prvi put na Sajmu turizma predstaviti ozbiljna tržišta dve velike zemlje – Kine i Rusije. Veoma je značajan i podatak da je Crna Gora ovogodišnja „zemlja partner“.

RENATA PINDŽO, pomoćnik ministra turizma i predsednik Organizacionog odbora Sajma turizma:

– Jedna od dve ključne činjenice koje želim da istaknem je da je ovogodišnja „zemlja partner“ Crna Gora, sa kojom između sajmova gradimo bliske partnerske odnose u svim privrednim sferama, a posebno u turizmu. Zajedno pravimo regionalnu turističku ponudu za regionalne turiste, ali i za one iz dalekog sveta. U takve turiste spadaju Kinezi i Rusi, čije premijerno predstavljanje posebno želim da istaknem.

– Očekujem da će nam ovogodišnji Sajam doneti nove rekorde, ali do tada želim da pomenem 2016. godinu i turističke rekorde ostvarene u njoj. Ukupno je registrovano 2,75 miliona dolazaka, kao i 7,5 miliona noćenja. Devizni priliv povećan je 12 odsto, ili drugačije rečeno – za 11 meseci zaradili smo koliko u celoj 2015. godini. S obzirom na još bolju i raznovrsniju ponudu, nadam se da će biti nadmašen i prošlogodišnji broj posetilaca Sajma turizma – a bilo ih je 72 hiljade.

ŽELJKA RADAK KUKAVIČIĆ: direktorka Nacionalne turističke organizacije Crne Gore:

– Partnerstvo sa Beogradskim sajmom je veliko zadovoljstvo ali i velika odgovornost. Crnu Goru ove godine predstavljaju zajedno Nacionalna turistička organizacija i lokalne organizacije, što će potvrditi ovogodišnji turistički slogan „Uvijek drugačija“. Prva asocijacija na Crnu Goru jesu sunce i more, ali centralni region nudi drugu vrstu odmora. U jednom danu može se uživati i na moru i na planini.

– Pored prelepih plaža i skijališta, Crna Gora nudi rafting, ture putevima sira, meda, vina…, odmor u eko i etno selima… Pripremili smo dobar program i našu ponudu ćemo predstaviti na Sajmu turizma.

MARIJA LABOVIĆ, direktorka Turističke organizacije Srbije:

– Naš nastup na Sajmu turizma je specifičan jer se poklapa sa početkom kampanje namenjene domaćim turistima. Pored toga što smo ponosni na porast broja domaćih turista, pratimo i svetske trendove – uvodimo nove tehnologije i aplikacije u cilju što boljeg predstavljanja naših turističkih potencijala. Na samom štandu imaćemo „virtuelni kutak“, u kome će posetioci moći da dočaraju različite destinacije.

– Posebno bih istakla „Audio vodič kroz Srbiju“, koji je bio namenjen tranzitnim turistima, ali se ispostavilo da je vrlo koristan za sve. Posle brošure, napravljen je i film „52 vikenda u Srbiji“, kao i brošura „52 ukusa“. Na Sajmu ćemo predstaviti i „Katalog seoskih turističkih domaćinstava“ i redizajniranu turističku kartu Srbije. Zajedno sa Ministarstvom turizma posetiocima ćemo detaljno objašnjavati kako da dođu do svojih vaučera za letovanje u Srbiji. TOS je i organizator 13. Sajma suvenira „Posetite Srbiju“.

MIODRAG POPOVIĆ: direktor Turističke organizacije Beograda:

– Očekujem da će ova manifestacija, koju smo svi zajedno pripremili, imati i najveći broj posetilaca do sada. Jedan od segmenata kroz koje ćemo se predstaviti je prezentacija onoga što je turistički proizvod Beograda, a ne turistički potencijal. Naš slogan je „Beograd u kome još niste bili“. Pripremili smo i predstavljanje brojnih beogradskih opština, koje su sve specifične i imaju svoje proizvode, zatim ustanova kulture, „gradova prijatelja“…

– Postoji potreba povezivanja regiona, jer i mi očekujemo, na primer, kineske goste u narednom periodu, ali Beograd je i do sada bio izuzetno posećen grad. Najbolji primer su podaci napravljeni dva dana pre Nove godine – u tri centralne gradske opštine bilo je popunjeno 98 odsto kapaciteta, a mereno na nivou grada – 99 odsto.