Trka Formule 1 u Bahreinu – direktno na SK1

Naredna stanica Formule 1 je mala zalivska država Bahrein, gde će se po deseti put voziti trka za veliku nagradu ove bogate monarhije, inače treća trka ove sezone. Trka na stazi “Sakir” prenosiče se na prvom kanalu Sport Kluba u nedelju u 17 sati. U generalnom plasmanu vozača vode Niko Rozberg i Luis Hamilton iz Mercedesa, sa 43, odnosno 25 bodova, a Baton je na četvrtom mestu sa 23 poena.

Trka u Behreinu je prvi put vožena 2004. godine, kao prva trka Formule 1 u istoriji, koja je vožena na Bliskom istoku i to na novoizgrađenoj stazi Sakir, vrednoj 150 miliona dolara. Dizajnizao ju je čuveni nemački dizajner Herman Tilke. Staza  je duga 5 kilometra i 412 metara i ima 15 krivina.f1 bahrain 3

Ono što karakteriše ovu stazu su velike zone za izletanje,  što je dobro za vozače, jer imaju mogućnost da se vrate u trku, ali na ovaj način se ne kažnjavaju greške. Ima nekoliko dugih pravaca, nakon kojih dolaze spore krivine, pri čemu je bitno imati dobre kočnice i veliku brzinu na pravcu. Iako se staza nalazi u sred pustinje, inžinjeri su napravili posebnu vrstu podloge koja se ponaša na pesku kao želatin i tako sprečavala  da on dospe na stazu.

Karakteristika ove trke je i što vozači po završetku ne dobijaju šampanjac. Iako je alkohol u Bahreinu dozvoljen za razliku od nekih drugih bliskoistočnih zemalja, umesto tradicionalnog šampanjca oni dobijaju roze nealkoholni napitak.F1 bahrain 1

Najuspešniji vozač gran prija u Bahreinu je Fernando Alonso, sa ukupno tri trijumfa, ostvarena za dva različita tima. Španac je dva puta uzastopno trijumfovao kao vozač Renoa i jednom u Ferarijevom kombinezonu. Dva trijumfa ima Felipe Masa, kao i prošlogodišnji pobednik Sebastijan Fetel, a po jedan Šumaher i Baton.

U konkurenciji timova, najuspešniji je Ferari sa četiri pobede, Red Bul i  Reno imaju dva trijumfa,  Bron jednu pobedu. Prvu pobedu na stazi Sakir je odneo Mihael Šumaher, koji drži i najbrži krug iz 2004. sa vremenom 1:30.252.

U ovogodišnjem šampionatu Mercedes je slavio na prve dve trke, u Melburnu se radovao Niko Rozberg, dok je u Maleziji slavio Luis Hamilton. Jasno je da su vozači ovog tima blagi favoriti pred trku u Bahreinu, a pre svega treba da se paze konkurencije iz redova Red Bula.