Trka Blancpain Endurance šampionata 2015 na stazi Paul Ricard

Proteklog vikenda, od 19-20 juna vožena je treća trka Blancpain Endurance series šampionata na stazi Paul Ricard u Francuskoj. Za prvo mesto su se izborili vozači Nissan GT Academy Team RJN GT-R Nismo tima sa automobilom pod rednim brojem 23, ostvarivši  prvu pobedu u ovoj sezoni.1434836368Nakon šestosatnog nadmetanja  drugo mesto sa osam sekundi zakašnjenja iza prvoplasiranih osvojili vozači Bentley M-Sport Continental GT3 tima sa vozilom pod rednim brojem 7, dok su trećeplasirani bili vozači BMW Sports Trophy Team Marc VDS Z4 tima sa vozilom pod rednim brojem 40, stigavši na cilj deset sekundi iza prvoplasiranih.

Pobedu u Pro-Am  kupu ostvarli su vozaci Kessel Racing Ferrari tima, vozivši auto pod rednim brojem 11. Najbolje vreme u Am kupu takođe je ostvario Ferrari tim sa vozilom pod rednim brojem 25, a to to su postigli vozači Fabio Mancini, Andrey Birzhin and Rino Mastronardini.

Borbenost takmičara i idealni vremenski uslovi obeležili su prošlonedeljnu turku Blancpain Endurance series 1000 na Paul Ricard stazi. Vedro nebo, sunce i temperatura od dvadeset osam stepeni pomogli su vozačima da pruže svoj maksimum. Sa pol pozicije je startovao Mirko Bortolotti iz Grasser Racing Team tima sa vozilom pod rednim brojem 63, koji kako je bio iznenađen vožnjom dva Benetley vozila u prvom krugu, uspeo je da zadrži prvo mesto u toku prva dva sata trke. BES_Paul_Ricard__Start

Međutim, konkurencija ipak nije bila dovoljno daleko, te je tokom tri sata trke Alex Buncombe u autu pod rednim brojem  23 iz Nissan GT Academy Team RJN GT-R Nismo tima prestigao lamborgini pod rednim brojem 63, kojeg je u tom trenutku vozio Giovanni Venturini. Naime, lamborgini je morao da odradi kaznu prođi-kroz boks, te je nakon toga pao nekoliko mesta, da bi na kraju trku završio na šestom mestu.

Zajedno sa kolegama Wofgang Reip i Katsumasa Chiyo, Alex Buncombe je vozio auto pod rednim brojem 23 za Nissan i povećao je prednost u odnosu na drugoplasiranog za dvadeset i pet sekundi, ali je pojava sejfti vozila usled udarca automobila pod rednim brojem 49 AF Corse Ferrari tima u bankinu, uticala da se ipak umanji postignuta prednost Nissanovog tima.

Sledeći deo trke je bio i najzanimljiviji jer je sledila neizvesna završnica. Nissanovo vozilo pod rednim brojem 23 jurio je Bentley M-Sport Continental tim sa automobilom pod rednim brojem 7, ali i vozači BMW Sports Trophy Team Marc VDS Z4 tima sa vozilom pod rednim brojem 46 i Rowe Racing Mercede tima sa automobilom pod rednim brojem 99. Nakon jednog sata i pedest minuta trkanja razlika između prvovplasiranog Alex Buncombe i Steven Kane bila je svega 1.6s.Blancpain-Endurance-Series-

Medjutim, Steven Kane  iz Benetly tima ipak samo uspeo da zadrži drugo mesto, a pobedu je izvojeovao trio Nissanovog tima. Tako su vozači Nissana osvojili prvo mesto u trećoj trci ove sezone u Pro kategoriji, dok se Bentely M-Sport tim izborio za drugo, a BMW Sports Trophy Team Marc VDS Z4 za treće mesto.