23/06/2024

The Iron Knight i I-Shift sa dvostrukim kvačilom oborili su dva svetska rekorda u brzini

Model The Iron Knight kompanije Volvo Trucks najbrži je kamion na svetu – dvostruko. Oborio je rekord u brzini pri startu iz mesta u kategorijama na 500 i 1000 metara. Kamion koji je oborio rekord je namenski napravljen u svim segmentima osim motora i serijski proizvedenog I-Shift menjača sa dvostrukim kvačilom.

t2016_0332

The Iron Knight kompanije Volvo Trucks koji je vozio Boije Ovebrink sada drži zvanične svetske rekorde u brzini na 500 i 1000 metara. U toku rada na kamionu, tim stručnjaka kompanije Volvo Trucks pronašao je inovativne načine za spajanje tehnologije i dizajna.
„To dokazuje da naš I-Shift menjač sa dvostrukim kvačilom ima ogroman potencijal i neće vas izneveriti u ekstremnim uslovima. Činjenica da kamion koji je oborio svetski rekord koristi isti menjač koji se nalazi na kamionima serije FH koji se serijski proizvode je nešto na šta smo zaista ponosni“, rekao je Klaes Nilson, predsednik i generalni direktor kompanije Volvo Trucks.

t2016_0323

Uz prosečnu brzinu od 169 km/h i vreme od 21,29 sekundi, model The Iron Knight oborio je međunarodni rekord u brzini na 1000 metara pri startu iz mesta. Takođe je oborio isti rekord na razdaljini od 500 metara pri brzini od 131,29 km/h i uz vreme od 13,71 sekundi. Vožnja u kojoj je oboren rekord obavljena je na zatvorenoj probnoj stazi u severnoj Švedskoj i priznata je od strane međunarodnog auto-moto saveza (FIA).

t2016_0333

„Stručnjaci iz nekoliko različitih odeljenja kompanije Volvo Trucks blisko su sarađivali kako bi razvili kamion neprevaziđenih performansi. Osim pogonske grupe kompanije Volvo Trucks koja je najvažniji deo modela The Iron Knight, od početka do kraja smo ručno napravili kamion. Činjenica da smo uspeli da osvojimo ne samo jedan rekord, već dva potpuno je sjajna“, rekao je Olof Johanson, tehničar u kompaniji Volvo Trucks.

t2016_0324

Za volanom modela The Iron Knight bio je Boije Ovebrink koji ima više od 30 godina iskustva u trkama automobila i kamiona. On je prethodno oborio pet rekorda u brzini i bio je evropski šampion u trkama kamiona 1994. godine.
„The Iron Knight kompanije Volvo Trucks može da se opiše samo jednom rečju: savršenstvo. Prelepog je izgleda i neprevaziđen je izvor energije kada se pritisne papučica gasa. Ovo je treći kamion koji je oborio rekord koji sam vozio i ne mogu da zamislim boljeg naslednika modela Wild Viking i Mean Green, rekao je Boije Ovebrink.