Tehnologija ProPilot ugrađena u Nissanov novi model Serena

Tehnologija ProPilot ugrađena u Nissanov novi model Serena

17/07/2016 Off By admin@mobilpublic

YOKOHAMA, Japan – Društvo Nissan Motor Co., Ltd. je objavilo da će novi model Serena, čija prodaja u Japanu počinje krajem avgusta, biti opremljena Nissanovom tehnologijom za autonomnu vožnju ProPILOT koja će osigurati bezbrižnu i udobnu u vožnji autoputem.

Serrena _ Pro Pilot

ProPILOT

ProPILOT je revolucionarna tehnologija za autonomnu vožnju osmišljena za upotrebu u vožnji jednom trakom. Nissan je prvi japanski proizvođač automobila koji uvodi potpuno automatsku kombinaciju upravljanja, ubrzavanja i kočenja, što će vozačima olakšati vožnju u gustom saobraćaju i duga putovanja.

Pomoću napredne tehnologije za obradu slike, sistem ProPILOT prati situaciju na putu i u saobraćaju kao i precizno i prirodno upravljanje vozilom. Tehnologija ProPILOT je jednostavna za upotrebu zahvaljujući prekidaču na upravljaču koji vozaču omogućava jednostavno uključivanje i isključivanje sistema. Jednostavan i prilagodljiv interfejs sistema ProPILOT sastoji se od ekrana koji prikazuje trenutni status sistema.

Postavke sistema

Sistem ubrzava, koči i upravlja automobilom na temelju informacija dobijenih od monohromatske kamere opremljene naprednim softverom za obradu slika. Trodimenzionalna kamera sistema ProPILOT brzo i jednostavno prepoznaje vozila ispred i oznake na putu.

Funkcije

Kad je uključen, sistem ProPILOT automatski nadzire udaljenost do vozila ispred pomoću ograničenja brzine koje je odredio vozač (između 30 i 100 km/h). Sistem će održavati automobil u sredini saobraćajne trake praćenjem oznaka na putu i kontrolisanim upravljanjem automobilom, čak i u krivinama.

Nissan Pro Pilot technology

U slučaju zaustavljanja vozila ispred

Sistem ProPILOT automatski koči kako bi potpuno zaustavio vozilo. Nakon što se vozilo zaustavi, ostaće na mestu čak i ako vozač ne pritiska papučicu kočnice. Kad proceni da je spreman za nastavak vožnje, ProPILOT se aktivira  kad vozač uključi prekidač ili lagano dodirne papučicu gasa.

Nissan sprovodi opsežna istraživanja uslova vožnje u različitim regijama kako bi ProPILOT bio potpuno prilagođen uslovima na tržištima na kojima će se prodavati. Sistem ProPILOT ugrađen u model Serena za japansko tržište razvijen je za jednostavnu upotrebu na japanskim autoputevima.

Budućnost bez žrtava na putevima polako postaje stvarnost

Nissan proaktivno radi na razvoju pametnih vozila i elektrifikacije vozila kako bi njegove vizije budućnosti vožnje bez emisija i bez nesreća sa smrtnim posledicama postale stvarnost. Pod sloganom Nissanove pametne tehnologije mobilnosti ProPILOT promoviše sigurnost i vozačima pruža pouzdanost u skladu sa Nissanovim načelom pametne vožnje.

Sistem ProPILOT biće uveden i u vozila za evropsko tržište, uključujući i Qashqai, sledeće godine. Planira se i uvođenje sistema na američko i kinesko tržište. Tehnologija za autonomnu vožnju u više saobraćajnih traka omogućiće automatsko prestrojavanje vozila. Njeno uvođenje planirano je za 2018. Uvođenje sistema za autonomnu vožnju u gradskom okruženju i u raskrsnicama planirano je za 2020. godinu.

Nissan će svoj vodeći položaj u razvoju tehnologije za autonomnu vožnju povećati uvođenjem tehnologije u najvažnije modele na svakom tržištu, čime će dodatno poboljšati sigurnost i započeti novu eru automobila.