Svetska premijera: Novi 2015 Alfa Romeo 4C Spider

Pored legendarne trkačke istorije brenda Alfa Romeo i uzbudljivog iskustva vožnje na otvorenom, najnoviji 2015 Alfa Romeo 4C Spider debituje sa panoramskim pogledom uz karakteristični zvuk izduvnog sistema, kao i suštinski sportski karakter sa nagrađivanog modela 4C Coupe: ručno izrađen u Modeni u Italiji; revolucionarni i zavodljivi italijanski stil, vrhunska monokok šasija od ugljeničnih vlakana inspirisana Formulom 1 koja omogućava neverovatan odnos snage i težine; napredne tehnologije, uključujući potpuno aluminijumski motor zapremine 1750 cc sa turbopunjačem, direktnim ubrizgavanjem, međuhladnjakom i varijabilnim pomeranjem ventila koji pružaju performanse na nivou super-automobila.

 “4C” i nasleđe brenda Alfa Romeo

Ime Alfa Romeo 4C Spider podseća na veliku sportsku tradiciju ovog brenda: oznake 8C i 6C tokom ’30-ih i ’40-ih godina prošlog veka,  označavale su trkačke i drumske automobile opremljene moćnim osmocilindarskim i šestocilindarskim motorima. Kao i kod nagrađivanog modela 4C Coupe, oznaka najnovijeg modela 2015 Alfa Romeo 4C Spider predstavlja povratak „velikim modelima Alfa Romea“, i nastavak tradicije sa inovativnim potpuno aluminijumskim četvorocilindarskim motorima zapremine 1750 cc sa turbopunjenjem, direktnim ubrizgavanjem i međuhladnjakom, koji isporučuje impresivnih 136 konjskih snaga po litri.

Sa dva sedišta, panoramskim pogledom i „muzikom“ italijanski naštimanog motora i izduvnog sistema, Spider-i spadaju u najuzbudljivija iskustva automobilizma – i predstavljaju samu srž nasleđa i DNK brenda Alfa Romeo.

4C Spider prirodan nastavak porodice koja uključuje neke od najboljih namenski građenih sportskih modela koji ilustruju lakoću i efikasnost uz nepogrešivi stil brenda Alfa Romeo: 8C 2900 B Touring sa aluminijumskom karoserijom iz 1938. godine; 1900 C52 „leteći tanjir“ iz 1952. godine, koji je postizao preko 230 km/h; i pre svega legendarni 33 Stradale iz 1967. godine sa centralno postavljenim motorom i šasijom od legure magnezijuma i čeličnih cevi „zaodenutom“ revolucionarnim stilom koji je funkcionalan i nepogrešivo italijanski. Sada je došao red na 4C Spider da pruži uzbuđenje, perfomanse i nezoboravne emocije koje samo Alfa Romeo Spider može da izazove.2015 Alfa Romeo 4C Spider

Revolucionarni italijanski stil

Kao nastavak na temu tehnologije, performansi i italijanskog stila, novi 2015 Alfa Romeo 4C Spider nastavlja putovanje ovog brenda započeto modelima 8C Competizione (2008.), 8C Spider (2009.), 4C Coupe (2015.), i najskorije, 4C Spider Concept, koji je debitovao na 84. međunarodnom sajmu automobila u Ženevi.

Inspirisan modelom 33 Stradale, novi Alfa Romeo 4C Spider prevazilazi oblik karoserije tog legendarnog trkačkog modela i nastavlja tradiciju performansi zasnovanih na funckionalnom i lakom dizajnu od presovanih kompozitnih listova (SMC) kojima je oblikovan zavodljivi italijanski dizajn i „zaodenuta“ vrhunska monokok karoserija od ugljeničnih vlakana i potpuno aluminijumski motor sa turbopunjenjem i direktnom ubrizgavanjem zapremine 1750 cc.

„Lupajuće srce“ ovog italijanskog super-automobila pokriveno je poklopcem sa tri funkcionalna odvoda toplote i aerodinamičnim spojlerom. A upravo na „lupajuće srce“ modela 4C Spider nastavljaju se svi ostali elementi dizajna: dva moćna luka oivičavaju zadnji kraj automobila i podižu karoseriju iznad pojasne linije kabine što stvara snažan vizuelni utisak i osnovu za crni ili dodatno dostupni ugljenični „oreol“. Zadnja maska i okrugla LED stop svetla stapaju se sa moćnim zadnjim krilima i daju vozilu snažan stav, istovremeno stilski obuhvatajući i velike funkcionalne otvore za vazduh koji služe za hlađenje motora. Nešto niže, dvostruki izduvni sistem montiran u uglovima naglašava izgled super-automobila modela 4C Spider. Inspirisan modelom 4C Spider Concept, potpuno novi dvostruki, centralno montirani izduvni sistem Akrapovič visokih performansi biće dodatno dostupan na modelu 4C Spider (naknadno dostupan).

Na bočnim stranama nojnovijeg modela 4C Spider, izvajani usisnici vazduha mišićavih i dinamičnih linija elegantno vode do farova. Ram vetrobranskog stakla od ugljeničnih vlakana naglašava egzotičnu monokok konstrukciju, pružajući snagu i malu težinu, kao i tačke spajanja za odvojivi platneni krov koji se lako sprema, ili dodatno dostupni čvrsti krov od ugljeničnih vlakana (naknadno dostupan).

Niz vetrobransko staklo modela 4C Spider i njegovu haubu protežu se dve snažne forme koje se prirodno spajaju na prepoznatljivoj rešetci hladnjaka u obliku štita i zaštitnim znakom brenda Alfa Romeo. Uz dva bočna usisnika vazduha na prednjoj maski, 4C Spider oblikuje čuveni „Trilobo“, bitan deo prepoznatljivog dizajna brenda Alfa Romeo.

Kabina usredsređena na performanse

Kabina novog 2015 Alfa Romeo 4C Spider crpi inspiraciju od trkačkih modela, namenski izgrađena samo sa najneophodnijim vozačkim komponentama integrisanim u stilsku celinu.

Alfa Romeo 4C Spider poseduje dva sportska sedišta kompozitnih ramova standardno obloženih kožom, uz izloženi ugljenični monokok kao primer trkački inspirisane tehnologije. Pored toga, vozački prilagođena kabina sa kožnim upravljačem ravne donje strane i ručicama menjača, kao i aluminijumske papučice dokaz su trkačkog duha ovog brenda. Za prefinjeniji izgled, potpuno kožni enterijer sa kontrastnim šavovima standardno je dostupan na modelu Alfa Romeo 4C Spider, kao i jedinstveni okviri otvora ventilacije od ugljeničnih vlakana. Kao primer korišćenja naprednih tehonologija, tu je 7-inčni informacioni ekran u boji, koji prikazuje lako uočljive informacije o vozilu koje omogućavaju vozaču da pažnju drži na putu, ili stazi ispred sebe.

Novina na liniji Alfa Romeo 4C je vrhunski audio sistem Alpine. Dizajniran za prave ljubitelje zvuka, ovaj novi uređaj omogućava modelu 4C Spider da svojim putnicima pruži vrhunski kvalitet zvuka i višestruke mogućnosti povezivanja i izbora medijuma, uključujući hendsfri telefonsku vezu preko funkcije Bluetooth, audio reprodukciju preko Bluetooth-a, USB ulaz, interfejs za iPod i mogućnost reprodukcije CD/MP3 formata. Pored toga, audio sistem Alpine pruža i pristup visoko-kvalitetnom radio prenosu putem HD radio i SiriusXM Radio.2015 Alfa Romeo 4C Spider

Šarolik izbor boja, materijala i detalja dizajna

Ono što posedovanje jednog Alfa Romea čini još uzbudljivijim jesu mogućnosti prilagođavanja koje svaki kupac može da izabere. Za 4C Spider dostupno je sedam boja eksterijera, uključujući: Rosso Alfa, bela, metalik bazaltno-siva, troslojna Rosso Competizione, troslojna Madreperla bela i potpuno nova Giallo (žuta). Eksterijer modela 4C Spider upotpunjuje šest kombinacija enterijera, koje podrazumevaju i izbor između dva modela materijala: crna koža sa crvenim kontrastnim šavovima i crvena koža sa naglašenim crvenim šavovima, i ekskluzivno za paket opreme Track – crna trkačka kožna sedišta sa umecima od mikrofibera i crvenim ili žutim kontrastnim šavovima.

Za izgled izrađen po meri, kao potpuni novitet na liniji modela 4C, kasnije u toku godine biće dostupan enterijer sa kožom u boji duvana i crnim detaljima. Ova vrhunska konfiguracija imaće dvobojnu izradu instrument table, tapacirunga vrata i upravljača.

Dolazak modela 4C Spider donosi i četiri potpuno nova dizajna točkova, koji uključuju i konstrukciju sa manjim prednjim alu-felnama od 17×7,0 inča i većim zadnjim felnama od 18×8,0 inča u srebrnoj ili tamnoj završnoj obradi. Za još više stila i performansi, tu su još veće prednje felne od 18×7,0 inča i šire zadnje čelične felne od 19×8,5 u srebrnoj ili tamno sivoj završnoj obradi. Upečatljiv izgled upotpunjuje i izbor od četiri boje kočionih klješta, uključujući standardne srebrne i dodatno dostupne crvene, žute i crne.

Centralno postavljen motor i jedinstven skup tehničkih rešenja

Zahvaljujući rasporedu sa centralno postavljenim motorom, naprednoj tehnologii i kompaktnoj veličini, novi 2015 Alfa Romeo 4C Spider demonstrira svoju preciznost, okretnost i zavidne performanse sa maksimalnom brzinom od 257 km/h i ubrzanjem od 0 do 95 kmh za 4,1 sekundu, 1,1 g bočnog ubrzanja i 1,25 maksimalnog usporavanja pri kočenju.

Za postizanje ultra-lake arhitekture neophodne za maksimalne performanse i dinamičnu efikasnost, inženjeri Alfa Romea ugledali su se na Formulu 1 i isključivo na najnaprednije super-automobile sa vrhunskim materijalima. Rezultat toga je monokok šasija, u celosti izrađena od prednapregnutih ugljeničnih vlakana sa ručno postavljenim slojevima za izvanrednu čvrstoću i krutoću. Sa 107 kg, ova krajnje egzotična ugljenična monokok karoserija omogućava performanse materijala tri puta jačeg i sedam puta lakšeg od čelika. Visoko-kvalitetnu arhitekturu upotpunjuju strukture prednje i zadnje šasije i postolje motora izrađeno od lakog aluminijuma.

Zahvaljujući krutosti svojstvenoj monokok konstrukciji, inženjeri Alfa Romea uspeli su znatno da smanje strukturne razlike između modela 4C Spider i 4C Coupe. Za tehnički izgled, veću čvrstoću i niži centar gravitacije, 4C Spider poseduje jednodelni ram vetrobranskog stakla od ugljeničnih vlakana koji je pričvršćen i zašrafljen na monokok šasiju. Pored toga, posebno oblikovan zaštitni luk od aluminijuma (ispod crnog ili ugljeničnog „oreola“) pruža tačke za pričvršćivanje novog zadnjeg poklopca, dok jedinstveni nosači gornje konstrukcije i čelično unakrsno ojačanje nosača motora maksimalno povećavaju torzionu krutost.

Inženjeri Alfa Romea nastavili su upotrebu vrhunskih materijala tako što su stvorili karoseriju u celosti izrađenu od presovanih kompozitnih listova (SMC), kompozitnog materijala male gustine i velike čvrstine koji je 20 posto lakši i dimenzijski krući od čelika. Inženjeri su čak optimizovali i vetrobransko staklo i bočne prozore modela Alfa Romeo 4C Spider tako što su koristili 10% tanje staklo kako bi težinu smanjili za 15 posto.

I na kraju, dva sedišta poseduju kompozitnu strukturu od ugljeničnih vlakana ojačanu fiberglasom kako bi se postigla čvrstina i položaj sedenja neophodnog za zahtevnu vožnju.