23/06/2024

Svetska premijera budućeg Bondovog automobila – Aston Martin Rapide E

Prvi električni Aston Martin Rapide E će do “stotke” stizati za ispod četiri sekunde, a imaće i impresivna međuubrzanja – trebaće mu samo sekund i po od 80 do 112 km/h.

Na sajmu u Šangaju predstavljen je u verziji koja je spremna za proizvodnju. Baziran na velikom Rapidu S, električni model ima dva elektromotora ukupne snage od 610 KS uz kolosalni obrtni moment od 950 Nm, što ga čini najmoćnijim modelom iz serije Rapid. Maksimalna brzina je ograničena na 250 km/h.

Prema rečima ljudi iz Aston Martina, električni Rapid će moći da se poredi sa Rapidom S i njegovim šestolitarskim V12 motorom. Set od 5.600 litijum-jonskih baterija omogućavaju autonomiju od više od 320 kilometara. Zahvaljujući redizajniranom podu, novom velikom zadnjem difuzoru i aerodinamičnim felnama, Rapid E ima za osam odsto bolje aerodinamične performanse od “benzinca”.

S obzirom da je ovo prvi električni Aston Martin, analogni instrumenti su nestali. “Sportska elegancija” i dalje najbolje opisuje unutrašnjost, pre svega zbog intenzivnog korišćenja karbona. Aston Martin Rapid E je moguće poručiti, a predviđeno je da se proizvode u seriji od samo 155 primeraka.