28/05/2024

Svečano otvoren jubilarni 50. Srbija reli

U organizaciji Auto-moto saveza Srbije i Sportskog auto i karting saveza Srbije,  uz podršku AMS Osiguranja i Ministarstva omladine i sporta, na Trgu partizana, u Užicu, uz prisustvo brojne publike i zvanica iz zemlje i inostranstva, svečano je otvoren jubilarni 50. po redu Srbija reli, jedno od najpopularnijih takmičenja na ovim prostorima.

Prisutnima se tom prilikom obratio predsednik AMSS, Mirko Butulija, koji je istakao da je 50 godina održavanja relija impozantan rezultat, i da je malo događaja sa tako dugom tradicijom. Srbija reli je dokaz da posvećenost i ljubav prema auto sportu  kako pojedinaca tako i ljudi iz AMSS doveo do toga da je Srbija prepoznatljiva po ovom reliju, što je značajno ne samo za AMSS, već i za grad Užice i Srbiju u celini. Butulija je odao priznanje svima koji su svojim dugogodišnjim radom i zalaganjem uspeli da održe kontinuitet ovog takmičenja i da ga podignu na nivo kakav danas ima i kakav svakako zaslužuje, uručivši ovom prilikom zahvalnicu Miloradu Cvijoviću za 40. godina rada na uspešnom održavanju Srbija relija. “Hvala svim gostima, kao i predstavnicima stranih klubova što su tu sa nama da proslavimo ovaj jubilej i svim takmičarima puno sreće na stazi u naredna dva dana”, rekao je Butulija otvorivši trku.

Predsednik FIA i specijalni izaslanik Generalnog sekretara UN za bezbednost na putevima Žan Tod, obratio se prisutnima video porukom u kojoj je izrazio iskrene čestitke u ime cele FIA porodice za 50. godišnjicu održavanja Srbija Relija. “Ova manifestacija je postala prestižna i simbol dobro organizovanog relija, koji predstavlja važan deo FIA Evropskog i Balkanskog reli trofeja. Porast reli takmičenja u regionu je rezultat profesionalizma i posvećenosti Auto-moto saveza Srbije, te bih hteo da se zahvalim mom dobrom prijatelju, predsedniku Mirku Butuliji kao i celokupnom osoblju i volonterima koji su svojim radom doprineli dugogodišnjem uspešnom održavanju Srbija relija”. Predsednik FIA je naglasio i da bezbednost mora biti prioritet svih nas, apleujući na učesnike da se pridržavaju intrukcija organozatora i sudija, kako ne bi sebe i druge doveli u potencijalno opasne situacije.

Srbija reli se boduje za Nacionalni šampionat, šamponat Centralno evropske zone, Balkanski i Evropski reli trofej a ove godine učestvuje rekordan broj takmičara iz Srbije, kao i veliki broj takmičara iz Bugarske, Turske, Gruzije, Slovenije i Švedske.