23/06/2024

Superiorni Borković trijumfovao i u Belgiji

 

Najbolji srpski automobilista Dušan Borković nastavio je dominaciju u FIA ETCC sezoni. Vozač NIS Petrol by B3 Racing Team-a je na trkama petog vikenda Evropskog kupa turing automobila na stazi Zolder u Belgiji ostvario pobedu i treće mesto, i tako postigao petu pobedu za redom. Zahvaljujući ovakvom rezultatu, Pančevac je ostao prvi u generalnom plasmanu sa 94 boda i čak 21 bodom prednosti nad Slovakom Matom Homolom.

podijum Zolder

Vozač Seat Leon Racer je prvu trku startovao sa druge pozicije, upravo iza  Homole. Na samom startu Borković je napao Slovaka u pokušaju da se domogne čelne pozicije. Došlo je do kontakta iz koga je Duca izašao sa oštećenim trapom zbog čega ga je prestigao do tada trećeplasirani Čeh Petr Fulin.

Uprkos teškim uslovima na stazi i problemima da iskontroliše svoj auto, Borković je održao odličan ritam i pametnom vožnjom domogao se treće pozicije na cilju, što mu je nakon dva boda iz kvalifikacija donelo novih osam.

U drugoj trci Borković je fantastičnim startom osujetio početni napad Fulina i sačuvao poziciju. Do završetka prvog kruga Duca se probio do treće pozicije, ali sve vreme je imao Fulina na braniku. Homola se za to vreme mučio, ne uspevajući da dođe do boljeg plasmana.

zolder trka 1

Uvidevši da Fulin neće odustati od napada, Pančevac je preuzeo rizik i izvukao maksimum iz svog automobila. Dva fantastična preticanja u dva kruga izbacila su ga na čelo trke, dok je Fulin ostao treći, ovog puta s Homolom iza sebe.

Impresivnom vožnjom, srpski as je ubedljivo trijumfovao u drugoj trci, ispred Josta, Homole i Fulina. Borković je tako nastavio fantastičan niz ove sezone jer je trijumfovao na svakoj od pet staza.

„Zadovoljan sam ovim vikendom i pored pehova koje sam imao sa automobilom. Vozio sam oprezno jer mi je najvažnije bilo da sakupljam bodove, s obzirom da smo ušli u samu završnicu šampionata i da je svaki bod važan. Ostala je još samo trka u Perguzi gde se bodovi dupliraju i zato je jako važno da tamo odem sa dobrom bodovnom prednošću, a mislim da je razlika od 21 boda vrlo pristojna“-rekao je srpski as posle trke.

podijum zolder 1

Borković je ovog vikenda sakupio 18 bodova (2 u kvalifikacijama, 6 u prvoj trci i 10 u drugoj), pa nakon pet odvoženih vikenda u generalnom plasmanu vodi sa 94 boda. Na drugom mestu je Homola sa 73, dok je Fulin treći sa 65.

Poslednji vikend FIA ETCC biće vožen u Italiji, na sicilijanskoj stazi Perguza, 10. i 11. oktobra.