14/06/2024

Subaru osvojio nagradu za visoki kvalitet bezbednosti vozila

Fudži teška industrija, proizvođač automobila marke Subaru, objavila je pred kraj godine da su modeli „legasi“ za 2014, „autbek“ i „forester“ sa već popularnom opcijom „ajsajt“, primili  nagradu „Top Safety Pick + 2014“ za najviše standarde bezbednosti i najveći rejting za prevenciju sudara od strane američkog Instituta za bezbednost na putevima. Modeli „impreca“ i „XV krostrek“ su takođe ocenjeni kao automobili koji poseduju vrhunske performanse koje se tiču bezbednosti u saobraćaju.

 Od svih testiranih vozila, samo „legasi“, „autbek“ i „forester“ opremljeni sa „ajsajt“ sistemom uspeli su da izbegnu prednji sudar i zadovoljili su standarde prevencije saobraćajne nesreće osvojivši maksimalan broj poena.

Subaru Forester

„Ajsajt“ predstavlja prvi sistem koji koristi tehnologiju kamere kako bi detektovao prisustvo pešaka i biciklista ispred automobila u pokretu. Od svog debija u Japanu 2008. godine, karakteristike ovog sistema primile su vrhunske pohvale sa akcentom na neverovatnu kontrolu kočenja pre sudara i funkciju praćenja brzine vozila. Ukoliko automobil detektuje opasnost od sudara, vozilo se automatski zaustavlja, čime je ova tehnologija omogućila prevenciju saobraćajnih nezgoda i smanjenje štete ukoliko do sudara dođe od strane drugih lica, učesnika u saobraćaju koji ne poseduju ovakav sistem u vozilu.

EyeSight 1

Američki Institut za bezbednost na putevima koristio je nove kriterijume za dodelu nagrade  „Top Safety Pick + 2014“ za najviše standarde bezbednosti. To znači da na vozilima nije bilo primarno da samo štite putnike u slučaju sudara, već i da poseduju sisteme koji mogu da spreče ili ublaže nezgodu, kao što su sistem upozorenja i automatsko kočenje, koji dodatno podižu nivo sigurnosti u saobraćaju.

EyeSight 2

Fudži teška industrija nudi „uživanje i spokoj“ u vožnji Subaru automobila, koje se temelji na filozofiji brenda – „poverenje u pokret“. Međutim, uživanje i spokoj u vožnji nisu kompletni bez ključnog elementa bezbednosti, koje Subaru nastavlja da unapređuje kroz tehnologije sprečavanja sudara.