24/05/2024

Strategija Srbije za novi industrijski razvoj

Kragujevac, 6. jun 2018 – Strateški pravci kao osnova bele knjige, sa predlozima istraživanja, razvoja i primene Industrije 4.0 modela u Srbiji, koja će biti predstavljena Vladi R. Srbije na jesen, glavni su rezultati drugog dana međunarodne konferencije Industrija 4.0. Konferencija je održana u kompaniji FCA Srbija u Kragujevcu, koja poseduje jedan od najnovijih i najmodernijih proizvodnih pogona u okviru FCA Grupacije širom sveta.

„Industrija 4.0 sve brže postaje realnost. U našoj fabrici u Kragujevcu, počeli smo da pristupamo digitalnoj proizvodnji kroz razvoj naprednih rešenja za virtuelnu simulaciju na spram fizičkog okruženja, uključujući rešenja bazirana na analizi podataka, aditivnoj proizvodnji, prediktivnom održavanju i horizontalnoj i vertikalnoj integraciji.“, izjavio je g. Alesio Leonardi (Alessio Leonardi), direktor fabrike FCA Srbija, i dodao „Konkurencija i tehnološki napredak zahtevaju kapacitet da se upravlja veliki procesima proizvodnje na efikasan i pouzdan način, tražeći brža rešenja i odgovore, stalno učeći sa konstantnom otvorenošću za inovacije da bi sve ove potrebe bile održive i efikasne.“

„Proizvodnja u 21. veku zahteva upotrebu novih tehnologija. Istovremeno, kako svet bude napredovao u procesu proizvodnje, biće potrebno odrediti gde i kako glavni inovatori i industrijski resursi mogu obezbediti pomoć neopodnu za napredak proizvodnje“ istakao je NJ.E. Kajl Rendolf Skat (Kyle Randolf Scott), Ambasador SAD u Srbiji. On se potom osvrnuo na iskustvo njegove zemlje i ono što SAD čine kako bi unapredile industrijski razvoj. „Mi u Sjedinjenim Državama pomažemo razvoj naprednog proizvodnog procesa. Kako bismo bili uspešni, stvaramo i održavamo kulturu koja omogućava ovaj vid jedinstvene inovacije u kojoj se koncepti prilagođavaju i koriste u praktičnoj primeni. Takođe, postoji čitava grupa donosioca odluka i resursa koji će morati da sarađuju zarad budućnosti američke proizvodnje“.

Predstavnici Privredne komore Srbije istakli su da je automobilska industrija uvek ogledalo stanja industrije jedne zemlje. Svi tehnološki i poslovni trendovi skoro uvek su prvo primenjivani upravo u autoindustriji i upravo zbog toga je prisustvo Grupacije FCA u Srbiji od ogromnog značaja. Privredna komora Srbije podržava svoje članice u procesima digitalne transformacije i uvođenja Industrije 4.0, svesna da je to preduslov za opstanak na sve konkurentnijem globalnom tržištu. Upravo znanje i praksa iz kompanija poput FCA mogu da ove procese ubrzaju i učine dostupnim velikom broju kompanija dobavljača u automobilskoj industriji, kao i Univerzitetima i naučno-istraživačkim centrima u Srbiji.

Na konferenciji je prisustvovalo preko stotinu gostiju, kreatora inovativnih politika, direktora kompanija, predstavnika industrijskih udruženja i akademske javnosti – međunarodnih i domaćih eksperata, naučnika i istraživača. Konferencija je organizovana u okviru Nedelje visokih tehnoloških znanja koju organizuju Mašinski fakultet u Beogradu u saradnji sa PKS, komercijalnim odeljenjem Američke ambasade u Beogradu i kompanijom FCA Srbija, uz podršku Ministarstava nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva privrede Vlade R. Srbije, SANU, i vodećih industrijskih preduzeća. Na konferenciji su posebne prezentacije održali predstavnici kompanija FCA, Ball Packaging i NCR.

Industrija razvijenih zemalja bazira se na fabrikama budućnosti (the Factory of the Future (FoF), digitalnoj proizvodnji (Digital Manufacturing) i sajber-fizičkoj proizvodnji (Cyber-Phisical Manufacturing), a potrebno je da Srbija krene putem industrijalizacije kako bi ostvarila visoke stope rasta i opstala u sve surovijoj tržišnoj utakmici u svetu.

Fabrika FCA Srbija u Kragujevcu poseduje srebrni nivo svetskog standarda u proizvodnji WCM (World Class Manufacturing) i predstavlja jedan od najnovijih i najmodernijih proizvodnih pogona u okviru FIAT Chrysler Automobiles Grupacije širom sveta. U kragujevačku fabriku do sada je investirano preko 1,4 milijarde EUR, uključujući nabavku najsavremenije opreme za proizvodnju.