23/06/2024

STIGAO NOVI JAGUAR E-PACE I VEĆ OBARA REKORDE

Novi Jaguar E-PACE je oborio zvanični Ginisov rekord na svom prvom predstavljanju u Londonu u ExCel hali, jednoj od retkih lokalcija koje su pružale uslove za Jaguarov najnoviji poduhvat – skok od 15m sa obrtom od 270 stepeni.

 

Vozač Teri Grant se dugo pripremao za ovu akrobaciju koja je do sada bila viđena samo na filmu. Zapravo, kao inspiracija poslužio je film o Džejms Bondu „Čovek sa zlatnim pištoljem“ u kom glavnu ulogu tumači legendarni glumac Rodžer Mur. Gledaoci, među kojima su bile i brojne zvezde, bili su oduševljeni spektaklom koji se odvijao pred njihovim očima, a celokupan ugođaj je upotpunjen fantastičnim nastupom Pete Tong & The Heritage Orchestra.

 “Iako prepoznat kao sportski automobil, E-PACE je SUV kog karakteriše prostran enterijer, pojačana bezbednost, sa proporcijama porodičnog automobila i žestokim performansama koje inače nisu tako tipične za ovako praktično vozilo” – izjavio je Ian Callum, director dizajna Jaguar.

U ponudi će odmah biti nekoliko verzija model koji se razlikuju po opremljenosti i dizajnu. Pored osnovnog modela tu su E-Pace S, SE, i najveći najviši paket E-Pace HSE. Motori 2,0-litarskog turbo dizela od 150 KS (Ingenium D150), sa pogonom na prednjim točkovima i 6-stepenim manuelnim menjačem, uz mogućnost izbora i za 4WD pogon i 9-stepenim automatikom.

Svi ostali modeli – dizel D180 i D240, kao i turbo benzinci P250 i P300 su sa pogonom na sva četiri točka, kao i devetostepenom automatskom transmisijom. Najsnažniji model P300, ima 2,0-litarski turbo benzinac od P300, do 100 km/h stiže 6,4 sekunde, uz maksimalnu brzinu od 243 km/h. Imajući u vidu ovakve performanse direktna konkurencija novog E-PACE bi bili Audi Q3 ili BMW X1. Zanimljivo je da će se E-Pace proizvoditi u Magna Steyr kompaniji iz Austrije, umesto u Jaguar pogonu u Engleskoj.

Cena za osnovne pakete novog člana porodice je ispod cene Range Rover Evoque.