24/05/2024

„Start-ap” pogon za električne automobile: e-osovina kompanije Bosch

Sada je već opšte poznato da će snažnija baterija povećati domet električnih automobila. Ali može li novi pogon imati uporedivi uticaj? U slučaju Bosch elektromotorne osovine ili e-osovine, odgovor je definitivno da. Ono što je posebno jeste da je Bosch u jednoj jedinici kombinovao tri pogonske komponente. Motor, energetska elektronika i prenos formiraju kompaktnu jedinicu koja direktno upravlja osovinom automobila. Ovo čini pogon ne samo daleko efikasnijim, već i daleko pristupačnijim.

„Sa svojom e-osovinom, Bosch na pogonski sistem, primenjuje princip ’sve u jednom’”, kaže dr Rolf Bulander, član upravnog odbora Robert Bosch GmbH i vođa poslovnog sektora Mobility Solutions. Upravo iz ovog razloga novi pogon predstavlja potencijalno ogromnu poslovnu priliku za Bosch. Komponente su vrlo fleksibilne, što znači da se e-osovina može instalirati u hibridima i električnim automobilima, kompaktnim automobilima, kombi vozilima, pa čak i laganim kamionima – što predstavlja ogromno tržište.

„Ekonomski gledano, e-osovina može biti veliki uspeh za Bosch”, kaže Bulander. Novi električni pogon igra ključnu ulogu u cilju kompanije da postane globalni lider na masovnom tržištu elektromobilnosti od 2020. Na svetskim putevima već ima preko 500.000 električnih i hibridnih automobila opremljenih Bosch komponentama. Bosch stoga ima dugogodišnje iskustvo u proizvodnji elektromotora, pogonskih osovina i energetske elektronike. Stručnost koju je prikupio u ovom procesu sada ima rezultate u sopstvenoj novorazvijenoj električnoj osovini. Sa ovom komponentom, Bosch se nada da će ostvariti prodaju u milijardama.

„E-osovina je ′start-ap’ pogon za električne automobile – takođe i za poznate proizvođače automobila. To im omogućava da uštede dragoceno vreme za razvoj i da svoja električna vozila prodaju znatno brže”, kaže Bulander. Pošto Bosch uzima u obzir pogon za svaki zahtev proizvođača automobila, kupci više nemaju zadatak da razvijaju nove komponente. Uzorci električne osovine već su testirani kod kupaca. Početak masovne proizvodnje planiran je za 2019. godinu. Bosch već ima fleksibilan, globalno primenjiv proizvodni koncept za ovu komponentu. Koncept garantuje da će svaki kupac dobiti prilagođeno rešenje koje se može brzo integrisati u postojeće proizvodne operacije.

USP e-osovine ima visok nivo prilagodljivosti, što znači da se može prilagoditi mnogim tipovima vozila. „Umesto specifikacija, nekoliko parametara je dovoljno za Bosch za prilagođavanje e-osovine”, kaže dr Matijas Pilin, izvršni potpredsednik za elektromobilnost. Sve što klijent treba da uradi je da navede koje su potrebne performanse, obrtni momenat i instalacioni prostor, a Bosch zatim optimizuje ostatak pogonskog sklopa kako bi odgovarao ovim parametrima. Na taj način, kompletan, prilagođeni pogon može se isporučiti direktno na montažnu liniju proizvođača automobila. Ovo je još jedan razlog zašto je električna osovina kompanije Bosch sledeći logičan korak za inženjering pogona.

Prenosni pogon može da stvori između 50 i 300 kilovata, te je stoga sposoban da pokreće i velika vozila kao što su električni kombiji i dostavna vozila. Obrtni moment na osovini vozila može se kretati od 1.000 do 6.000 njutn-metara. Kada je ugrađen u hibridna i električna vozila, moguć je pogon prednje i zadnje osovine. Električna osovina koja isporučuje 150 kilovata teži otprilike 90 kilograma i daleko je manja od kombinovanih pojedinačnih komponenti koje su se do sada koristile. U poređenju sa konkurentnim proizvodima, karakteristična crta električne osovine kompanije Bosch je posebno visoka performansa u kombinaciji sa visokim nivoom kontinuiranih performansi. Drugim rečima, električni pogon može još više ubrzati i održavati veliku brzinu duže vreme. Da bi to postigao, Bosch nije samo redizajnirao sistem kao celinu, već je poboljšao komponente motora i energetske elektronike.