28/05/2024

Šta je zajedničko umreženim kamionima i pametnim kućama?

Veća udobnost, veća bezbednost i više mogućnosti: zahvaljujući Bosch rešenjima za umrežavanje, kamioni, domaćinstva i potrošna oprema postaju još pametniji i efikasniji. Bosch je 26. oktobra 2017. za ova rešenja dobio dve nagrade za inovacije, “CES 2018. Innovation Award”, u okviru događaja CES Unvailed u Amsterdamu. Ovo prestižno priznanje daje se svake godine za najbolja tehnološka rešenja uoči najvećeg svetskog sajma elektronike.

Gust raspored, velika kilometraža i sve veće gužve u saobraćaju problemi su sa kojima se vozači i njihovi kamioni svakodnevno suočavaju. Sada auto-prevoznici i njihove kompanije mogu da računaju na podršku kompanije Bosch. „Zajednička telematička platforma predstavlja osnovu za nove digitalne servise za komercijalna vozila, koji autoprevozničkim kompanijama omogućavaju bolje planiranje transporta, efikasnije korišćenje flote i bezbedniju isporuku robe“, ističe dr Dirk Hohajzel, član upravnog odbora kompanije Robert Bosch GmbH.

Kao priznanje za svoja telematička rešenja za vrhunsku umreženost teških komercijalnih vozila, Bosch je dobio nagradu CES 2018 Innovation Award u kategoriji „Tehnologija za bolji svet“. Zajednička telematička platforma razvijena je u saradnji sa kompanijama Daimler Trucks i Fleetboard, a proizvođači teških komercijalnih vozila koriste je u kamionima kao informacioni centar za kamione, tj. kao osnovu za nove digitalne servise, poput servisa “Mercedes-Benz Uptime”.

Ova platforma prati tehničko stanje kamiona u realnom vremenu i prosleđuje podatke, što omogućava menadžerima flote da unapred detektuju kvarove, izbegnu neplanirane popravke i dodatno optimizuju raspored servisiranja vozila. Tako se povećava pouzdanost transporta i minimiziraju skupi zastoji u radu kamiona. U budućnosti će biti moguće i bežično ažuriranje softvera za zajedničku telematičku platformu kompanije Bosch. Bežično ažuriranje obezbediće najnoviji softver u vozilima, a vozačima i menadžerima flote uštedeti vreme koje bi se inače provelo u radionicama. Na taj način će se omogućiti i neposredno instaliranje novih i naprednijih funkcija u kamione.

Sićušan senzor čini kuće još pametnijim Energetski izuzetno efikasan, mali i moćan: ovi kvaliteti su zaslužni za to što je Bosch Sensortec senzor za ubrzanje BMA400 osvojio nagradu za inovaciju CES 2018 u kategoriji „Embedded Technologies“. Mali senzor u sebi kombinuje veoma nisku potrošnju energije s visokim performansama, čime se značajno produžava vek trajanja baterija u uređajima. Kao rezultat toga, baterijama je ređe potrebno punjenje i zamena. Senzor takođe omogućava izuzetno precizno merenje ugla i beleženje vibracija, zbog čega je BMA400 posebno interesantan za IoT aplikacije.

U pametnim kućama senzor za uštedu energije može prepoznati, na primer, da li su prozori širom otvoreni, otvoreni delimično ili zatvoreni, čime se omogućava odgovarajuće podešavanje klimatizacije i grejanja i, samim tim, ušteda energije. Kada se montira u vrata i prozore, BMA400 registruje kretanje i vibracije, i tako odvraća provalnike. Zahvaljujući pametnom upravljanju energijom, mali senzor je idealan i za upotrebu u prenosivim uređajima.