19/05/2024

SPAJANJE WTCC-A I TCR-A DONOSI NEIZVESNOST NAŠEM NAJBOLJEM AUTOMOBILISTI

Vest o kojoj se već neko vreme samo šuškalo i u FIA WTCC šampionatu i u TCR-u sada je i zvanično potvrđena – FIA je ratifikovala odluku da WTCC prihvati TCR pravila, te će se ono ubuduće voziti kao jedino svetsko takmičenje turing automobila pod nazivom Svetski kup turing automobila (FIA WTCR).  Neće više postojati ni FIA Evropski kup turing automobila, već će ga zameniti TCR Europe šampionat.

 

Novo takmičenje donosi i veliki broj promena, među kojima je najveća da će se sada u toku jednog trkačkog vikenda voziti tri trke, pa će tako sada u toku sezone ukupno biti 30, umesto dosadašnjih 20 trka. Prvog dana vikenda voziće se dva treninga,  polučasovne kvalifikacije i prva trka. Drugog takmičarskog dana voziće se tri kvalifikacije (Q1-25 minuta, Q2 – 10 minuta i Q3 – pet najboljih) i dve trke.

 Konačan raspored trka još uvek nije poznat, ali se sa sigurnošću zna da će se takmičenje sastojati iz deset rundi, odnosno 30 trka, koje će se voziti na četiri kontinenta. Takođe je utvrđeno da će se dodeljivati dve titule: za najbolji tim i vozača. FIA će nadgledati regulacije zajedno sa TCR predstavnicima.

 Promoter nove serije je Eurosport sa svojom izuzetno bogatom distribucijom nacionalnih TV mreža širom sveta koje će doprineti ogromnoj gledanosti i popularnosti takmičenja.

 Naš najbolji automobilista Dušan Borković kaže da nije zatečen ovom vešću jer se već godinu dana spekulisalo sa ovom informacijom, ali da su mu osećanja pomešana.

 “Ovo takmičenje biće izazov za sve vozače. Velika je promena i sigurno je da želim da budem deo ovog takmičenja. Ono će okupiti najbolje vozače turing trka, to je sigurno. Pred mojim timom je sada težak zadatak da pokušamo da obezbedimo sredstva za sledeću godinu. Pravo učešća na svim trkama imaće 26 takmičara, a prednost prilikom prijavljivanja imaće aktuelni takmičari obe serije. Međutim, ništa to ne znači ukoliko ne obezbedimo dovoljno sredstava na vreme. Siguran sam u moj tim, a na meni je da se što bolje pripremim fizički i psihički za novu sezonu”, rekao je Borković.