19/05/2024

Snažan povratak za Opel i Vauxhall nakon godinu dana kao deo PSA grupacije

Opel i Vauxall su deo grupe PSA već 12 meseci – i na putu da ispišu uspešnu priču povratka. Prošle nedelje, kompanija je predstavila polugodišnji profit[1] od 502 miliona eura i operativni slobodan protok novca od oko 1,2 milijarde eura. Udruživanjem sa PSA grupom, 1. avgusta 2017. je omogućilo stvaranje evropskog šampiona.Sa PACE! strateškim planom, koji je izvršni direktor Opela, Mihael Lohšeler (Michael Lohscheller) predstavio samo 100 dana kasnije, 9. novembra 2017., kompanija spaja svoje snage, koristi sinergije i oslobađa pun potencijal brenda. Sa PACE! planom Opel će biti profitabilan, električni i globalan.

,,Mi smo u potpunosti drugačija kompanija od one pre 12 meseci. Postavili smo pravac za još veću konkurentnost i već smo uskladili mnoge oblasti za budućnost. Mi masovno profitiramo zbog činjenice da smo deo uspešne PSA grupacije. Za to smo veoma zahvalni, ali je ovo takođe i obaveza.’’ rekao je izvršni direktor Opela, Mihael Lohšeler.

Opel će biti profitabilan i investirati u fabrike

Nakon samo jedne godine kao deo PSA grupacije, Opel i Vauxall ponovo pozitivno posluju. Operativna marža za prvu polovinu 2018. godine iznosi 5 procenata. Ovo očigledno pokazuje da PACE! plan radi. Konkurentnost proizvodnih postrojenja širom Evrope je značajno poboljšana. Zajedno sa socijalnim partnerima, menadžment Opela je dostigao sporazume o učinku u svim svojim evropskim fabrikama. Ovo je već dovelo do novih investicionih odluka i raspodeli proizvoda širom Evrope.

Na primer, nova Corsa – takođe i kao električna verzija – će se proizvoditi isključivo u španskoj fabrici u Saragosi. Sledeća generacija modela Vivaro će sići sa proizvodnih traka u Lutonu u Engleskoj, od 2019. godine. Proizvodnja SUV modela Grandland X će započeti u Ajzenahu (Eisenach) od sredine sledeće godine – uključujući i hibridnu verziju koja će uslediti od 2020. godine. Dodeljene su i lokacije za proizvodnju novih delova motora i menjača u fabrikama Tichy u Poljskoj, Aspern u Austriji i Szentgotthard u Mađarskoj. Detalji planiranih inversticija u Riselshajmu i Kaiserslauternu će biti naknadno objavljeni.

Bitna uloga za inženjerski centar u Riselshajmu

Uspešna integracija Opela i Vauxalla u PSA grupaciju se takođe oslikava i na inženjersku organizaciju. Inženjerski centar u Riselshajmu igra bitnu ulogu za kompaniju i doprinosi sa tipičnim Opelovim vrlinama mreži globalnog razvoja grupe. Sa 15 centara nadležnosti za različite oblasti tehnologije i odgovornosti za razvoj lakih komercijalnih vozila kao i nove generacije benzinskih agregata sa 4 cilindra, inženjerski centar u Riselshajmu preuzima globalnu odgovornost za celu PSA grupaciju. Sposobnosti različitih timova idealno se dopunjuju kao deo globalne mreže – za dobrobit svih 5 članova grupe (Opel, Vauxall, Peugeot,Citroën i DS Automobiles). Pored toga, sva nova Opel i Vauxall vozila će u budućnosti biti razvijena u Riselshajmu.  ,,Kod Opela i Vauxalla, vrhunske tehnologije grupacije se susreću sa nemačkom inženjerskom izvrsnošću. Ovo rezultira izvanrednim vozilima sa jasnim profilom i emocionalnim dizajnom’’, rekao je Lohšeler. ,,Mi smo uvek naglašavali da Opel ostaje nemački i da Vauxall ostaje britanski. Još više smo izoštrili naše brendove u prethodnih dvanaest meseci i veoma se radujem našem novom konceptu, sa kojim ćemo predstaviti naše buduće lice brenda.’’

Uspešni novi modeli – elektrifikacija game proizvoda

 Saradnja između razvojnih timova je dobro primljena od strane kupaca. Sa modelima Crossland X, Mokka X i Grandland X, Opel i Vauxall se odlično pozicioniraju u rastućem SUV tržištu i vodeći su u evropskom SUV B segmentu, između ostalog. Brendovi Opel i Vauxall na taj način doprinose uspešnoj SUV ofanzivi PSA grupacije sa X porodicom. U prvoj polovini 2018. godine, modelioba brenda su prodati u 167.200 primeraka.

Opel i Vauxall nastavljaju sa proizvodnom ofanzivom u Evropi. Nakon lansiranja sportske Insignije GSi, kompanija će takođe predstaviti i GSi verziju modela Corsa u drugoj polovini godine. Novi Combo Life u putničkoj verziji i Combo komercijalno vozilo će takođe doneti potreban momentum za rast. Sledeće godine, uslediće nova Corsa – uključujući i električnu verziju koju pokreću baterije u 2020. godini, što će značiti da će Opel i Vauxall imati 4 elektrifikovana vozila u ponudi 2020. Do 2024., elektrifikovana verzija će biti dostupna za sve putničke automobile u Evropi, na baterije ili kao plug-in hibrid. Ovo će biti omogućeno korišćenjem platformi PSA grupacije za više vrsta pogona.

 Izvozna ofanziva za tržišta izvan Evrope dobija zamah: Opel ide globalno

Sa novim uvoznicima u Maroku, Tunisu, Južnoafričkoj Republici i Libanu, kompanija nastavlja sa ciljem da udvostruči prodaju izvan Evrope do 2020. Opelovi modeli će biti sastavljani u Namibiji od druge polovine godine. Do sredine sledeće dekade, više od 10 procenata Opelove prodaje će biti generisano van Evrope. Kompanija takođe uspešno koristi postojeće strukture PSA grupacije za ove aktivnosti.

[1]Periodični poslovni prihod