19/05/2024

ŠKODA VISION RS: Stvaranje sportske i održive budućnosti

Predstavljanjem modela ŠKODA VISION RS, češki brend kombinuje sportsku tradiciju i održivu budućnost. Na Paris Motor Show 2018 u oktobru, ovaj impresivni konceptualni automobil koji oslikava dinamičan dizajnerski jezik i efikasan plug-in hibridni pogon, pružiće prvi pogled u naredni evolucioni nivo ŠKODA RS sportskih modela i budući
dizajn kompaktnih vozila. ŠKODA takođe želi da pokaže visok nivo ekološke svesti koristeći održive veganske materijale.

ŠKODA VISION RS plug-in hibrid pogon kombinuje 1.5 TSI motor izlazne snage 110 kW (150 hp), a električni motor pruža snagu od 75 kW (102 hp). Oni zajedno isporučuju snagu od 180 kW (245 hp), koja omogućava ubrzanje od 0 do 100 km/h za 7.1 sekundu, a brzina od 80 do 120 km/h se postiže za 8.9 sekundi. Ono što je najinteresantnije je to da ovaj kompaktni sportski automobil emituje samo 33g CO2 po kilometru. Samo na bateriju, ovaj model
može preći rastojanje do 70 km obezbeđujući nultu emisiju. Litijum-jonska baterija kapaciteta 13 kWh se može puniti, a vreme koje je potrebno je 2.5 sata. Kao alternativa, ŠKODA VISION RS se može priključiti u bilo koju utičnicu u kući ili dok vozite kroz sistem obnove energije.

Xirallic boja kristalnog sjaja čini briliant belu boju modela ŠKODA VISION RS sjajnijom sa diskretnim plavim efektom. Organske komponente u boji reflektuju toplotu, i tako smanjuju unutrašnju temperaturu. Mnogobroji elementi od karbona stvaraju kontrast sa belom bojom. Najsavremeniji materijali koji se koriste u moto sportu upotrebljeni su u redizajniranoj rešetki hladnjaka, prednjem i zadnejm spojleru, spoljašnjim retrovizorima, pragovima, otvorima za vazduh i zadnjem difuzoru.


Karbon napravljen od 100% recikliranog poliestera koristi se za gornji deo Alcantara® presvlaka za sedišta koji imaju češke zastave na bočnim stranama slaveći tako stogodišnjicu od osnivanja Čehoslovačke. Još jedan primer održivosti su patosnice koje su napravljene od Piñatex materijala sa karbonskim tkanjem; materijal odlične izdržljivosti napravljen od vlakana izvučenih iz listova drveta ananasa.

Sportski volan sa prepoznatljivom centralnom oznakom – slična omim koje se viđaju na moto
trkama – koji ima centralnu pločicu sa istim prepoznatljivim trouglovima kojih ima i na drugim
elementima enterijera, nosi ŠKODA DNK i u naredne modele.