23/05/2024

ŠKODA KAROQ – Novi SUV sa inovativnim performansama

KONCEPT VOZILA I KAROSERIJE

ŠKODA KAROQ se već na prvi pogled može svrstati u SUV kategoriju. Robusna struktura karoserije predstavlja osnovu za odlične performanse na putu i strmim terenima. Novi ŠKODA kompaktni model spreman je za izazove na svakodnevnim putovanjima, porodičnim ili zabavnim aktivnostima.

Kompaktni SUV je dugačak 4.382 mm, širok 1.841 mm i visok 1.605 mm. Zahvaljujući velikom međuosovinskom razmaku dužine 2.638 mm, Karoq ima veliki unutrašnji prostor za putnike i prtljag. Kapacitet prtljažnika sa podignutim naslonima zadnjeg sedišta je 521 litar, a kada su oborena kapacitet se povećava na 1.630 litara.  Zahvaljujući VarioFlex zadnjim sedištima, visoko prilagodljiv prostor se može dodatno povećati (maksimalna nosivost je 1.810 litara). Novi dizajn sedišta, električno otvaranje vrata prtljažnika i električno uvlačenje

DINAMIČAN I EMOTIVAN DIZAJN

ŠKODA KAROQ osvaja modernim dizajnom eksterijera sa preciznim linijama koje naglašavaju robustnost modela. Dinamičan i emotivan dizajn sa brojnim detaljima u obliku kristala, čine Karoq pravim predstavnikom novog ŠKODA SUV dizajn koncepta.

Konture prednjeg, trodimenzionalno oblikovanog dela, simbolizuju zaštitu i snagu. U prednjem delu vozila, u standardnom paketu opreme, izdvajaju se geometrijski oblikovana, halogena prednja svetla sa LED dnevnim svetlima i svetlima za maglu. Opciono su dostupna Full-LED svetla sa AFS funkcijom za prilagođavanje osvetljenja i LED svetla za maglu sa corner funkcijom. AFS funkcija prilagođava osvetljenje prednjih farova u skladu sa situacijama i uslovima vožnje. U prednjem delu vozila dominira rešetka hladnjaka sa hromiranim okvirom i trapezastim prorezima karakterističnim za ŠKODA brend, kao i masivan prednji branik. Visoko postavljena svetla za maglu dodatno naglašavaju off-road sposobnosti modela ŠKODA KODIAQ.

Dugačak međuosovinski razmak, ukazuje na veliki unutrašnji prostor vozila. U bočnom dizajnu izdvaja se blago padajuća krovna linija, koja je vizuelno produžena konturom u D-stubu, kao i suženi zadnji deo. Visoko postavljena tornado linija proteže se od prednjih farova prema zadnjoj strani i vizuelno izdužuje model. Okvir na blatobranima je dostupan kao opcija u varijantama pogona na svim točkovima i dodatno naglašava off-road karakter modela.

Širinu karoserije u zadnjem delu vozila naglašava masivan branik. Zadnja svetla su podeljena na dva segmenta, spoljni integrisan u okvir bočnih stranica, a unutrašnji u vrata prtljažnika. Osvetljenje zadnjeg dela vozila uključuje zadnja LED-svetla, štop svetla i osvetljenje registarske tablice. Zadnja svetla imaju C oblik karakterističan za sve ŠKODA modele.

Kompaktni SUV, zavisno od opreme, dolazi sa točkovima od 16 i 17 inča sa auluminijumskim felnama, a opciono se može naručiti sa točkovima veličine 18 i 19 inča. 

MOTOR, TRANSMISIJA I ŠASIJA

ŠKODA KAROQ ima najnoviju tehnologiju i odlične performanse za terensku vožnju. U ponudi je pet motora izlazne snage od 85 kW (115 KS) do 140 kW (190 KS). Sve verzije motora su sa turbo punjačem, Start-Stop tehnologijom (sistem automatskog isključivanja motora) i sistemom za oporavak energije kočenja. Motori ispunjavaju emisione standarde EURO 6 i mogu se, osim najjačeg dizel motora, naručivati sa 6-stepenim manuelnim ili 7-stepenim DSG automatskim menjačem.

Motor 2.0 TDI snage 140 kW (190 KS) je standardno opremljen sa pogonom na sva četiri točka i DSG menjačem sa 7 brzina. Ima impresivni maksimalni obrtni moment od 400 Nm dostupan između 1.750 i 3.250 obrtaja u minuti, što obezbeđuje izvrsno sportsko ubrzanje.

Sistem isključivanja cilindra ACT (Active Cylinder Technology) je posebna karakteristika novog 1.5 TSI motora snage 110 kW (150 KS) i maksimalnog obrtnog momenta 250 Nm, koji dostiže u rasponu od 1.500 do 3.500 obrtaja u minuti. Sistem funkcioniše na principu privremenog isključivanja drugog i trećeg cilindra u periodu niskog i srednjeg opterećenja. Zahvaljujući ATC sistemu, motor u zavisnosti od režima vožnje štedi do 0,5 l goriva na 100 km. ACT sistem se koristi između 1.250 i 4.000 obrtaja u minuti, između 25 i 100 Nm obrtnog momenta i pri brzinama do 130 km/h.

Trocilindrični 1.0 TSI motor snage 85 kW (115 KS) postiže maksimalni obrtni moment od 200 Nm i ima impresivni dinamički razvoj snage. Ostale verzije motora su: 1.6 TDI snage 85 kW (115 KS) sa maksimalnim obrtnim momentom od 250 Nm i 2.0 TDI snage 110 kW (150 KS) sa snažnim obrtnim momentom od 340 Nm, koji postiže u rasponu 1.750 i 3.000 obrtaja u minuti.

Obe dizel verzije motora 2.0 TDI imaju sistem selektivne katalitičke redukcije (SCR), koji ubrizgava rastvor uree u sistem izduvnih gasova, pročišćava ga i smanjuje štetnost po životnu okolinu.

Benzinski motori:

›   1.0 TSI/85 kW (115 KS), obrtni moment od 200 Nm, najveća brzina od 187 km/h, 0 ‑ 100 km/h za 10,6 sek., potrošnja: gradska vožnja 6,2 l/100 km, vangradska vožnja 4,6 l/100 km, kombinovana potrošnja 5,2 l, kombinovana emisija CO2 117 g/km

›   1.5 TSI/110 kW (150 KS), obrtni moment od 250 Nm, najveća brzina od 204 km/h, 0 ‑ 100 km/h za 8,4 sek., potrošnja: gradska vožnja 6,6 l/100 km, vangradska vožnja 4,7 l/100 km, kombinovana potrošnja 5,4 l, kombinovana emisija CO2 122 g/km

Dizel motori:

›   1.6 TDI/85 kW (115 KS), obrtni moment od 250 Nm, najveća brzina od 188 km/h, 0 ‑ 100 km/h za 10,7 sek., potrošnja: gradska vožnja 5,0 l/100 km, vangradska vožnja 4,3 l/100 km, kombinovana potrošnja 4,5 l, kombinovana emisija CO2 118 g/km

›   2.0 TDI/110 kW (150 KS), obrtni moment od 340 Nm, najveća brzina od 207 km/h, 0 – 100 km/h za 8,9 sek., kombinovana potrošnja 4,4 l/100km, kombinovana emisija CO2 115 g/km (privremena vrednost)

›   2.0 TDI/140 kW (190 KS), obrtni moment od 400 Nm, najveća brzina od 211 km/h, 0 – 100 km/h za 7,8 sek., kombinovana potrošnja 5,3 l/100km, kombinovana emisija CO2 138g/km (privremena vrednost)

OPREMA

Pored velikog unutrašnjeg prostora i savremene tehnologije, praktičnost i funkcionalnost ŠKODA KAROQ modela naglašava i moderna oprema. Ovo je prvi ŠKODA model koji ima digitalnu instrument tablu koju vozač može da programira prema individualnim potrebama u četiri prikaza.

Kod klasičnog rasporeda merači obrtaja motora i brzine prikazani su kao okrugli instrumenti sa desne i leve strane ekrana. Područje između njih se može konfigurisati, na primer, sa prikazom trenutnog programa zabave ili navigacijske mape.

Prošireni digitalni raspored ima glavni ekran koji pokriva čitavu širinu panela sa prikazom, na primer, trenutnog programa zabave ili navigacione mape. Iznad i ispod na displeju ima prostora za manje digitalne prikaze – trenutnu brzinu, preporuku stepena prenosa, prepoznavanje saobraćajnih znakova, preostalo rastojanje, razdaljinu do sledećeg skretanja kod programirane rute ili preostalu udaljenost do odredišta.

Moderan info profil raspored ima veliki displej u sredini, koji između ostalog može da prikaže i navigacionu mapu. Dodatne informacije se mogu prikazati na displeju levo, desno i iznad mape. Vozač može da odabere da se prikazuje trenutna brzina, navigacioni displej sa piktogramima, izbor brzine, najava saobraćajnih znakova ili ukupno vreme vožnje.

Osnovni raspored ima dva velika displeja na kojima se, na primer, može prikazati trenutna brzina i preostalo rastojanje. Dodatne osnovne informacije mogu se prikazati na vrhu i na dnu ekrana. Ukoliko  je aktivirano vođenje rute, strelica za navigaciju će se prikazati u centru.

Još jedna važna karakteristika Karoq modela je Climatronic automatski klima uređaj sa funkcijom Air Care, koja čisti vazduh u dve zone i obezbeđuje kontrolu temperature u kabini. Kompaktni ŠKODA SUV je opremljen za sneg i ledene uslove vožnje. Volan, prednja i zadnja sedišta imaju grejače.

SISTEM POMOĆI VOZAČU I BEZBEDNOST  

ŠKODA KAROQ ima širok spektar sistema pomoći vozaču koji su karakteristični za viši segment vozila i koji, pored komfora, akcenat stavljaju na aktivnu sigurnost u vožnji. Sistem za automatsku regulaciju razmaka (ACC) radi na principu radara i održava željeni razmak od vozila ispred, može smanjiti brzinu vozila ili samostalno kočiti u slučaju prepoznavanja potencijalnog sudara.

Sistem za upozoravanje o rastojanju ispred vozila (Front Assist) sa gradskom kočnicom i prediktivnim sistemom za zaštitu pešaka radi na principu radarskih senzora. Ukoliko prepozna predstojeći sudar, gradska kočnica je aktivna pri brzini do 34 km/h, a prediktivni sistem za zaštitu pešaka pri brzini od 10 do 60 km/h.

Sistemi za detektovanje vozila u mrtvom uglu (Blind Spot Detect)  i signalom za pozadinski saobraćaj prilikom izlaska sa parking mesta (Rear Traffic Alert) čine vožnju sigurnijom i opuštenijom Dva radarska senzora u zadnjem delu vozila nadziru put iza kompaktnog SUV-a pri brzini većoj od 10 km/h. Ako se u mrtvom uglu kreće ili se brzo približava vozilo, na spoljašnjem retrovizoru upaliće se LED upozoravajuća lampica. Ako vozač uprkos upozorenju aktivira migavac, LED lampica u crvenoj boji će svetleti bržom frekvencijom. Ukoliko se tokom izlaska sa nepreglednog parkirng mesta sa bočne strane naglo približava drugo vozilo, pojaviće se upozoravajući zvuk popraćen vizualnim alarmom na displeju i vozilo će, ukoliko je potrebno, naglo zakočiti.

Sistem za zadržavanje vozila u saobraćajnoj traci (Lane Assist) obezbeđuje da automobil ostane u traci pri brzini većoj od 65 km/h. Sistem za pomoć u saobraćajnim gužvama (Traffic Jam Assist) pruža komfor i bezbednost tokom vožnje sa čestim zaustavljanjima, koji radi na principu kombinacije sistem za automatsku regulaciju razmaka i sistema za zadržavanje vozila u saobraćajnoj traci.

Sistem za upozorenje vozača u slučaju zamora prepoznaje odstupanje od uobičajenih karakteristika upravljanja, dok sistem za prepoznavanje saobraćajnih znaka prikazuje  saobraćajne znake u formi piktograma na digitalnoj instrumentnoj tabli.

Pasivni sistem bezbednosti, kao dodatak čvrstoj strukturi šasije, uključuju sveobuhvatnu opremu sa sistemom do devet vazdušnih jastuka. 

INFOTAIMENT SISTEMI

ŠKODA KAROQ je prvi model koji ima fukcije kojima se može upravljati bez dodira. Infotainment sistemi su zasnovani na drugoj generaciji Modularne matrice za informisanje i zabavu Volkswagen grupe. Brojne funkcije i interfejsi, osim kod Swing radio sistema, opremljeni su ekranima osetljivim na dodir. Karoq model u ponudi ima četiri infotainment sistema: Swing (standardni) i Bolero muzički sistemi, Amundsen i Columbus navigacioni sistemi. Displej Bolero, Amundsen i Columbus infotainment sistema ima novi dizajn ekrana, čime je značajno poboljšana visokokvalitetna instrument tabla.

ŠKODA CONNECT SISTEM

ŠKODA KAROQ pruža pravi multimedijalni doživljaj zahvaljujući funkciji povezivanja automobila, telefona i najnovije generacije infotainment sistema. ŠKODA Connect sistem u ponudi ima dve vrste usluga: infotainment online usluge za zabavu i informacije, i Care Connect usluge za podršku i pomoć. Sistem uključuje navigaciju sa funkcijom za preusmeravanje vozila u slučaju saobraćajne gužve, automatskog poziva u hitnim slučajevima i lociranje parkiranog automobila. Ruta putovanja se može programirati kod kuće i putem online konekcije prebaciti u sistem vozila.

ŠKODA Connect mobilne online usluge su dopunjene LTE tehnologijom za prenos podataka na najefikasniji način. Ove usluge pružaju najnovije informacije o stanju u saobraćaju, prikazuju trenutni tok saobraćaja na izabranoj ruti i predlažu alternativne pravce u slučaju saobraćajne gužve. Osim toga, ŠKODA Connect mobilne online usluge pružaju informacije o obližnjim benzinskim stanicama (uključujući i cene goriva), parking mestima, najnovije vesti i druge informacije, uključujući i vremensku prognozu.

SIMPLY CLEVER REŠENJA

“Simply Clever” je postao sinonim za brojna jednostavna, pametna rešenja koja ŠKODA dizajneri kreiraju za svaki novi model. ŠKODA KAROQ nudi brojna praktična “Simply Clever”rešenja koja olakšavaju putovanje: virtuelna pedala za otvaranje vrata prtljažnika jednostavnim pokretom stopala, fleksibilna pokrivka koji se može pričvrstiti na vrata prtljažnika, kišobran ispod sedišta suvozača, strugač leda u poklopcu rezervoara za gorivo, transportni elementi, preklopivi stolovi za putnike na zadnjim sedištima, prenosiva LED lampa u prtljažniku i dr.