16/06/2024

Sigurnija vožnja u krivinama zahvaljujući Bosch kontroli stabilnosti za motocikle

I najiskusniji motociklisti će se truditi da održe kontrolu ako se prilikom nagiba u krivini iznenada pojavi prepreka. Usled kočenja prednji ili zadnji točak mogu da izgube prijanjanje i da proklizaju – u tom slučaju je gotovo nemoguće zadržati motocikl pod kontrolom. To je jedan od razloga zašto se u Nemačkoj svaka druga fatalna nesreća na motociklu dešava upravo u krivini. Nova Bosch kontrola stabilnosti motocikla (MSC) pomaže vozačima prilikom snažnog kočenja u krivinama. To znači da ovaj sistem za pomoć motociklistima može da ublaži hiljade kritičnih situacija i značajno smanji broj fatalnih nesreća u krivinama.

Ako vozač mnogo koči ili ubrzava, MSC smanjuje pritisak kočenja ili ubrzanje do nivoa koji omogućava znatno bezbednije upravljanje motorom. Sistem je prvi put primenjen krajem 2013. u KTM-ovim modelima 1190 Adventure i 1190 Adventure R. Sada je ADAC, najveći nemački automobilski savez, prepoznao ovaj veliki pomak na polju bezbednosti: 16. januara 2014. dodelio je Bosch sistemu „MSC“ nagradu „Žuti anđeo 2014“ u kategoriji „Inovacije i zaštita životne sredine“.

????????

Ovo je drugi put da Bosch dobija ovu nagradu za sigurnosnu tehnologiju za motocikle. Naime, ADAC je 2010. već jednom dodelio „Žutog anđela“ Boschu za, tada nov sistem, „ABS Generation 9“.

Kontrola stabilnosti motocikala objedinjuje čitav niz bezbednosnih funkcija koje  pomažu tokom kočenja i ubrzanja, kako u pravolinijskom kretanju tako i u krivinama. Ovaj sistem kontrole sada prvi put radi i pri velikom nagibu motocikla, u granicama zakona fizike. U tu svrhu stručnjaci iz BOSCH centra za razvoj bezbednosti motornih dvotočkaša u Japanu, dodali su kutiju senzora na već postojeći, efikasni ABS. Ovaj senzor može da izmeri ili izračuna trzanje i rotacione pokrete u svim ravnima više od 100 puta u sekundi. Na taj način se izuzetno brzo podešava pritisak kočenja, distribucija kočenja i obrtni momenat motora – bilo da vozač previše ubrzava ili da se krivina neočekivano sužava. Ovo značajno povećanje bezbednosti stavlja MSC u istu klasu sa drugim Bosch sigurnosnim inovativnim sistemima. „Kontrola stabilnosti motocikala je ESP za dvotočkaše,” rekao je Štajger poredeći je sa sistemom protiv proklizavanja za putnička vozila.

1-CC-19619

Tržište za ABS (sistem za deblokadu točkova) i dalje snažno raste. Bosch je preuzeo modularni pristup, nudeći više verzija za različite primene, od osnovnog sistema za jednostavne motocikle do ABS-a sa čitavim nizom dodatnih funkcija. Za jeftinije motocikle i skutere – posebno u Aziji – Bosch takođe nudi takozvani „prednji ABS”. Ovaj 1-kanalni ABS kontroliše samo prednji točak jer kod mnogih motocikala u Aziji samo on ima hidraulično kočiono kolo. I ova funkcija će spašavati živote: samo u Indiji godišnje umre 40.000 ljudi u nesrećama na motociklima.