Saveti za vozače – sigurna vožnja i u zimskim danima

Saveti za vozače – sigurna vožnja i u zimskim danima

19/11/2015 Off By admin@mobilpublic

Zimski period je pred nama, pa je neophodno adekvatno opremiti svoje vozilo za zahtevne zimske uslove. Kako bi se vozači jednostavnije pripremili za zimu i obezbedili odgovarajuće pneumatike, kompanija Goodyear Dunlop Sava Tires je pripremila nekoliko korisnih saveta.

Wintersport5 beautyshot

Iako i letnja sezona zahteva od vozača potpunu koncentraciju, najveće izazove u vožnji obično donosi zima. Zato Goodyear savetuje da izdvojite malo vremena i svoje vozilo pripremite za niske temperature još pre nego što zima pokuca na vrata. Čak i ukoliko ne bude poledice ili snega, važno je da budete spremni za zimska iznenađenja, pri čemu će vam kvalitetni zimski pneumatici pomoći da izbegnete mnoge neprijatnosti.

Obezbedite odgovarajuće pneumatike

Neki vozači odlučuju da zimi voze sa letnjim pneumaticima i lance za sneg drže u prtljažniku, i time jednostavno daju prioritet štednji na račun svoje sigurnosti. Pri tom ne uzimaju u obzir činjenicu da letnji pneumatici nisu efikasni u uslovima kada temperature padnu ispod 7°C, što posebno naglašava Simon Brezavšček, vođa tehničke podrške kupcima u društvu Goodyear Dunlop Sava Tires: “Letnji pneumatici na hladnoj, zasneženoj ili zaleđenoj podlozi ne prianjaju tako efikasno poput zimskih. Smeša gazećeg sloja letnjeg pneumatika je, naime, prilagođena višim temperaturama i upravo zbog drukčije gumene smeše letnji pneumatici nisu adekvatni za niske zimske temperature. Nasuprot njima, kvalitetan zimski pneumatik ima mekšu i elastičniju smešu koja i u izuzetno hladnom vremenu ostaje meka i održava svoju elastičnost. Osim toga, specijalna šara dezena gazećeg sloja omogućava dobro prianjanje u zimskim uslovima i lakšu kontrolu nad vozilom.“ Zimski pneumatici, stoga, nisu od ključne važnosti samo za pouzdanu vožnju u snegu, već i za sigurnu vožnju na niskim zimskim temperaturama.

Low Resolution

Pravilno održavajte pneumatike

Briga za ispravnu zimsku obuću vozila ne svodi se samo na izbor odgovarajućih pneumatika. Veću sigurnost tokom vožnje možete postići i pravilnim održavanjem pneumatika tako što ćete, ukoliko se ne odlučite za kupovinu novih, pre početka zimske sezone potruditi da stari pneumatici budu u besprekornom stanju.

Proverite gazeći sloj pneumatika

Pneumatike proverite bar jednom mesečno, a posebno pre početka nove zimske sezone. Obratite pažnju na sledeće znake:

  • Habanje gazećeg sloja: dubinu gazećeg sloja možete da proverite meračem dubine profila: u Srbiji jeza zimske pneumatike zakonom propisana minimalna dubina profila 4 mm. Merenje se vrši i na unutrašnjem i na spoljašnjem rubu gazećeg sloja.
  • Neravnomerno habanje pneumatika: tokom upotrebe pneumatici se troše, zato morate obratiti pažnju na prekomerno ili neravnomerno habanje pneumatika. Ukoliko primetite da su pneumatici istrošeni na oba ruba, možda ih je potrebno napumpati do propisanog pritiska ili proveriti da li ispuštaju vazduh, a ako je habanje gazećeg sloja na sredini veće nego na rubovima, to može biti znak da su pneumatici suviše napumpani. Ako je u pitanju nepravilno habanje preporučuje se da savet potražite od stručnjaka.
  • Oštećenja i zarezi na pneumatiku: ukoliko primetite bilo kakvo oštećenje (zareze, ispupčenja i slično) odnosno nešto što je neobično za pneumatike, što pre potražite savet od vulkanizera.

Redovno kontrolišite pritisak u pneumaticima

Pritisak u pneumaticima utiče na vodljivost automobila, kočenje i stepen iskorišćenja goriva, a nepravilno napumpan pneumatik se istovremeno brže i neravnomerno troši. Bar jednom mesečno proverite i po potrebi korigujte pritisak u pneumaticima, a podatak o preporučenoj vrednosti pritiska za vaše vozilo potražite u priručniku za korišćenje vozila.

High Resolution

 Obezbedite redovno rotiranje pneumatika

Rotiranje pneumatika doprinosi ravnomernijem habanju gazećeg sloja, čime možete produžiti vek trajanja pneumatika i obezbediti uravnoteženu vodljivost uz bolje prianjanje vozila. Preporučljivo je da pneumatike rotirate približno na svakih 5.000 – 7.000 kilometara.

Redovno proveravajte i ostatak vozila

Za sigurnu vožnju takođe je važno i savesno održavanje samog vozila. U zimskom periodu je, na primer, izuzetno važna redovna provera stanja kočnica, svetlosnih uređaja i zimske opreme. Osim toga, tu je i niz drugih uređaja koje morate povremeno, a pred zimu i detaljno proveriti – akumulator, sistem hlađenja, sistem za dovod vazduha u vozilo, itd. Takođe, potrebno je proveriti brisače, nivo tečnosti za čišćenje vetrobranskog stakla i slično.

Pažljivo vozite u zimskim uslovima

Pored svih navedenih saveta nemojte zaboraviti na opreznu vožnju prilagođenu vremenskim uslovima. Tako će vožnja sa odgovarajućim pneumaticima, uz savesno održavanje vozila i potrebnu meru predostrožnosti u hladnijim mesecima, predstavljati ne samo užitak, već pre svega sigurnost.