Sajam potrošačke elektronike CES 2016 u Las Vegasu: Kada automobili pomažu u kuhinji

Sajam potrošačke elektronike CES 2016 u Las Vegasu: Kada automobili pomažu u kuhinji

24/01/2016 Off By admin@mobilpublic

Na Sajmu potrošačke elektronike CES 2016 u Las Vegasu, Bosch izlaže tehnologiju koja je „Tehnologija za život“: inovacije za dom, grad, automobil i na radnom mestu. Dobavljač tehnologije i usluga je posvećen unapeđivanju povezivanjem preko interneta stvari. „Naš cilj je da obezbedimo bezbednije, udobnije i efikasnije tehnologije za energiju, mobilnost, industriju, kao i inteligentne domove. Želimo da unapredimo i olakšamo živote ljudi, a ključ za to je povezivanje“, rekao je izvršni direktor kompanije Bosch dr Volkmar Denner, govoreći na konferenciji za novinare kompanije na CES 2016 u Las Vegasu.

1-RB-21900

Bosch koristi slogan „Jednostavno povezani.“ kako bi istakao ovaj prstup na Sajmu potrošačke elektronike, gde kompanija predstavlja tehnologije za inteligentne domove, inteligentne gradove, povezanu mobilnost i industriju 4.0.

Inteligentni gradovi unapređuju kvalitet života
„Bosch se ne zadovoljava samo time da učini domove inteligentnim“, rekao je Denner. „Trenutno smo uključeni u pet projekata širom sveta koji povećavaju inteligenciju čitavih gradova. Ovo poboljšava kvalitet života ljudi, kao i ekonomsku efikasnost u gradu.“ Prema studiji UN-a, dve trećine svetske populacije će do 2050. godine živeti u gradovima. Ovo zahteva inteligentno umrežavanje energetskih mreža, saobraćajne infrastrukture i zgrada. Jedan od osnovnih građevinskih elemenata inteligentnog grada je Bosch IoT paket. To je softverska platforma koja integriše sve funkcije potrebne za povezivanje uređaja, korisnika i usluga.

Parking je još jedna glavobolja koju Bosch želi da eliminiše. Vozači koji pokušavaju da pronađu mesto za parkiranje su odgovorni za 30 procenata gradskih gužvi. Jedan od načina za borbu protiv ovoga je opremanje automobila ili parking mesta senzorima koji detektuju i obaveštavaju vozače kada je prostor slobodan. Bosch je implementirao tu ideju u svom konceptu parkinga koji se zasniva na zajednici: kako automobili kruže, oni detektuju i mere slobodna parking mesta između vozila parkiranih na trotoaru. Ove informacije se unose u mape u realnom vremenu koje se mogu pozvati na pametni telefon ili u navigacioni sistem automobila. Vozači koji traže parking mesto u stambenim ili urbanim sredinama tada mogu pronaći prostor bez previše kruženja. To smanjuje nerviranje vozača, štedi vreme i novac i bolje je za okolinu.

1-INT-21379

Bosch tehnologije za povezanu mobilnost sutrašnjice
Na interfejsu između inteligentnih gradova i povezanih vozila je potpuno automatski sistem parkiranja, koji Bosch planira da ostvari do 2018. godine. Ideja je da vozači jednostavno ostave automobil na ulazu na parking ili u garažu. Automobil zatim pronalazi raspoloživi prostor i sam se parkira. Kada dođe vreme za polazak, automobil se dovozi nazad na mesto gde je ostavljen na isti način. Bosch takođe radi na pilotu za autoput, elektronskom vozaču koji vozi na autoputu. Od 2020. godine se očekuje da će vozila opremljena pilotom biti u mogućnosti da samostalno voze autoputem. Ovo pre svega povećava bezbednost, ali takođe i olakšava život vozačima: kada je autoput pilot uključen, vozač postaje putnik – tako da može da se zavali i opusti ili obrati pažnju na druge stvari. Bosch testira automatizovanu vožnju na javnim putevima u Nemačkoj, SAD i Japanu.

Još jedan važan aspekt da se vožnja učini još bezbednijom i udobnijom je komunikacija između ljudi i tehnologije. „Pružanje prave informacije u pravo vreme smanjuje ometenost vozača“, rekao je Denner. Posetioci CES 2016 mogu da dožive ovu novu vrstu komunikacije u sajamskom automobilu kompanije Bosch. Na primer, ako pešak priđe sa desne strane, aktivira se sekvenca osvetljenja kako bi na to upozorila vozača.

 

Bosch takođe predstavlja ekran osetljiv na dodir sa elementima “haptic” tehnologije, za koje je kompanija dobila CES nagradu za inovaciju na kraju 2015. godine. Proizvod je jedinstven u tome što tasteri koji su prikazani na ekranu na dodir daju utisak kao da su stvarni tasteri, tako da vozači mogu često da koriste aplikacije u audio, video i sistemu za obaveštavanje, kao što je navigacija, bez gledanja. To znači da mnogo kraće sklanjaju pogled sa puta, što vožnju čini bezbednijom.

1-BBM-21371

Industrija 4.0: fabrika budućnosti je fleksibilna, povezana i inteligentna
Da bi se mnoštvo inovacija pretvorilo u stvarnost što je brže moguće, proizvodnja mora postati fleksibilnija. „Fabrika budućnosti je fleksibilna, povezana i inteligentna i omogućava ljudima, mašinama i proizvodima da komuniciraju jedni sa drugima“, rekao je Denner. „Ovo je još jedna oblast u kojoj smo bolje pozicionirani od bilo koje druge kompanije, jer smo ujedno i vodeći dobavljač i vodeći izlagač Industrije 4.0.“

Gledajući u više od 250 fabrika kompanije Bosch širom sveta, Denner procenjuje da će Industrija 4.0 uštedeti kompaniji stotine miliona evra godišnje u godinama koje će nastupiti do 2020. godine. Dva faktora koja će pomoći da se ostvari taj cilj su Bosch hardver i njegova softverska rešenja za procenu podataka u realnom vremenu. Mobilni APAS asistent u proizvodnji, koji će kompanija takođe izložiti na CES-u, obezbeđuje i fleksibilnost i bezbednost u procesima proizvodnje. Zahvaljujući svojoj koži senzora, APAS može bezbedno da radi sa ljudima. A ima i skriveni talenat: na CES-u 2016, on će služiti kafu posetiocima na Bosch štandu u Sands Expo.