23/05/2024

REZULTATI AMSS AKCIJE „ISPRAVNO VOZILO – BEZBEDNO VOZILO”

Besplatna provera tehničke ispravnosti na početku ovog leta pokazala je rast ispravnih i bezbednih vozila u Srbiji. AMSS je u svojoj tradicionalnoj akciji utvrdio da je procenat neispravnih automobila smanjen ispod trećine pregledanih vozila, odnosno za čitavih 10% u odnosu na prošlogodišnju akciju.

Pred početak letnje sezone, priliku da besplatno provere tehničku ispravnost svojih automobila na preko 100 linija tehničkih pregleda AMSS širom Srbije, iskoristilo je 5.000 vozača. Rezultati pokazuju da svega 27% ima neku neispravnost. U prošloj akciji bilo je više od trećine, čak 37 % neispravnih automobila.

Analiza strukture kvarova, pokazuje da od neispravnih vozila čak 38 % ima problem sa kočionim sistemom, 16 % sa sistemom za upravljanje, a svetlosna signalizacija nije bila potpuno ispravna kod 32 % automobila.

Podsetimo, u prethodnoj akciji u novembru prošle godine najčešći problem, pokazalo se, bili su uređaji za zaustavljanje i to u 37% slučajeva, dok je 31% kvarova detektovan na uređajima za osvetljavanje, odnosno na uređajima za upravljanje 16% .

Podsetimo, Auto-moto savez Srbije u saradnji sa Upravom saobraćajne policije i uz podršku Asocijacije tehničkih pregleda vozila organizovao je od 19. do 24. juna 2017. godine tradicionalnu akciju besplatne provere tehničke ispravnosti „Ispravno vozilo – bezbedno vozilo”. Za besplatnu proveru tehničke ispravnosti najviše su bili
zainteresovani vlasnici starijih automobila, koji već pretpostavljaju da postoji neka neispravnost na njihovom vozilu.