23/06/2024

REZULTATI AMSS AKCIJE „ISPRAVNO VOZILO – BEZBEDNO VOZILO”

Besplatna provera tehničke ispravnosti na početku zimske sezone pokazala je kao i pred letnju sezonu, rast ispravnih i bezbednih vozila u Srbiji u odnosu na trezultate ove akcije u prošloj 2016. godini. AMSS je u svojim tradicionalnim akcijama utvrdio da je procenat neispravnih automobila u 2017. godini smanjen ispod trećine pregledanih vozila, odnosno za čitavih 10% u odnosu na rezultate u akijama spoevednim u 2016. godini. 

Pred početak zimske sezone, od 20. do 25. novembra 2017. godine priliku da besplatno provere tehničku ispravnost svojih automobila na 100 linija tehničkih pregleda AMSS širom Srbije, iskoristilo je 5.000 vozača. Rezultati pokazuju da svega 28% ima neku neispravnost. U prošloj  2016. godini bilo je više od trećine, čak 37 % neispravnih automobila.

Analiza strukture kvarova u zimskoj ovogodišnjoj akciji, pokazuje da od neispravnih vozila čak 41% ima problem sa kočionim sistemom, 12% sa sistemom za upravljanje, a svetlosna signalizacija nije bila potpuno ispravna kod 34% automobila.

U prethodnoj akciji  u junu ove godine najčešći problem, pokazalo se, bili su uređaji za zaustavljanje i to u 38% slučajeva, dok je 32% kvarova detektovan na uređajima za osvetljavanje, odnosno na uređajima za upravljanje 16% .

Podsetimo, Auto-moto savez Srbije je u saradnji sa Upravom saobraćajne policije i uz podršku Asocijacije tehničkih pregleda vozila dva puta godišnje organizuje tradicionalnu akciju besplatne provere tehničke ispravnosti  „Ispravno vozilo – bezbedno vozilo”. Za besplatnu proveru tehničke ispravnosti najviše su bili zainteresovani vlasnici starijih automobila, koji već pretpostavljaju da postoji neka neispravnost na njihovom vozilu.