Renault Trucks i Guerlain testiraju eksperimentalno, potpuno električno vozilo

U okviru istraživanja o transportu robe baziranom na konceptu održivog razvoja, Renault Trucks i Guerlain trenutno testiraju eksperimentalno, potpuno električno vozilo kojim upravlja kompanija Speed Distribution Logistique. Tokom naredne dve godine, vozilo od 16 tona će se koristiti za isporuku proizvoda pariskim buticima Maison de Parfums & Cosmétiques. Vozilo ne zagađuje okolinu i ne proizvodi nesnosnu buku, a biće testirano na redovnim i prilično zahtevnim turama, dužim od 200 km.___renault_trucks_d_electrique_guerlain_montage

Kompanija Guerlain i Speed Distribution Logistique, prevoznik za pariski region, već dugi niz godina posvećeni su principima održivog razvoja. Sada su udružile snage sa kompanijom Renault Trucks kako bi testirali potpuno električno, eksperimentalno vozilo od 16 tona u stvarnim radnim uslovima: Renault Trucks D sa 100% električnim pogonom.

Ovaj kamion će svakodnevno snabdevati Guerlain butike u Parizu iz njihovog distributivnog centra, prelazeći razdaljinu dužu od 200 km. Akumulator potpuno električnog vozila Renault Trucks D moraće da se puni nekoliko puta tokom svakog 24-časovnog radnog ciklusa da bi vozilo moglo da pređe ovu udaljenost, što će inače biti prvi put za jedno vozilo na električni pogon. Plan ture je napravljen tako da u toku dana mogu da se obave dva delimična punjenja, a zatim i kompletna dopuna akumulatora od 19:00 do 02:00 h ujutru.

“Prvi testovi koje smo obavili korišćenjem ove tehnologije u realnim uslovima rada sa našim korisnicima bili su veoma zadovoljavajući”, objašnjava Kristof Vakije /Christophe Vacquier/, projektni menadžer u kompaniji Renault Trucks. “Sada, sa kompanijama Guerlain i Speed Distribution Logistique, idemo još dalje i koristimo vozilo za ture od 200 km. Na taj način potvrđujemo da ova tehnologija ima budućnost.”

Testiranje će trajati do kraja 2015. godine. Nakon toga, biće urađena kompletna procena koja će obogatiti ekspertizu kompanije Renault Trucks u vezi sa vozilima na električni pogon srednje tonaže i zahtevima klijenata. Rezultati će zatim biti korišćeni za određivanje pravca u kojem će se odvijati buduća istraživanja.

Aleksandar Ule /Alexandre Oulès/, direktor operacija i Filip Bernar /Philippe Bernard/, menadžer logistike u kompaniji Guerlain, nedvosmisleno su odabrali da se uključe u ovaj jedinstveni program. S obzirom na to da je pre više od sedam godina Guerlain uvrstio održivi razvoj u svoju strategiju, u kompaniji su fokusirani na šest najvažnijih izazova među kojima je i odluka da se smanji emisija CO2 koji nastaje prilikom transporta proizvoda. Pružila im se prilika da rade sa kompanijama Renault Trucks i Speed Distribution Logistique na inovativnom projektu, zasnovanom na zajedničkom zalaganju za zaštitu životne sredine.__renault_trucks_d_100p100_electrique_guerlain_10

Mark Bakini /Marc Bachini/, osnivač kompanije Speed Distribution Logistique objašnjava zašto se njegova kompanija uključila u projekat: “Na osnovu sopstvenih uverenja, definisao sam ekonomski model koji vodi računa o ljudima i njihovom okruženju. Nakon što sam 2013. godine investirao u Renault Maxity, potpuno električna vozila za dostavu, prirodno je bilo da me građanska odgovornost motiviše da nastavim u istom pravcu i da uvedem potpuno električno, eksperimentalno vozilo od 16 tona koje će se koristiti za prevoz robe iz magacina. To mi je omogućilo da Guerlainu, kompaniji čiji tempo svi slede kada je reč o održivom razvoju, ponudim ciklus isporuke bez ikakve emisije štetnih gasova.”

Renault Trucks D potpuno električno vozilo: tehničke karakteristike

-Ukupna masa vozila: 16,3 tone
-Korisna nosivost: oko 6 tona
-Međuosovinsko rastojanje: 4.700 mm
-Motor: od 103 kW/400 V LQ 160P asinhroni električni
-Menjač: manuelni ZF 6S800 TSO, automatizovan pneumatskim aktivatorima
-Akumulatori: pakovanje od dva litijum-jonska akumulatora sa ukupnim kapacitetom napajanja od 170 kWh (masa akumulatora: 2 tone)
-Punjenje akumulatora: Napajanje 380 V/64 A i obnavljanje energije prilikom kočenja
-Vreme punjenja: oko 7 sati
-Radni opseg: 120 km (bez delimičnog punjenja)

Alternativna transportna rešenjia kompanije Renault Trucks

Iako će se dizel gorivo i dalje koristiti za dugolinijski transport robe, u gradskim sredinama biće moguće zamisliti alternativna rešenja sa manjom emisijom izduvnih gasova koji stvaraju efekat staklene bašte, što ih čini ekološki prihvatljivim. Renault Trucks trenutno nudi kamione sa tehnologijom koja predstavlja alternativu dizel gorivu: na električni pogon, biodizel ili komprimovani prirodni gas (CNG). Ostala rešenja su trenutno u fazi testiranja, a jedno od njih je razvoj potpuno električnog vozila od 16 t sa produženim opsegom rada.__renault_trucks_d_100p100_electrique_guerlain_11

Kompanija Guerlain
Kompanija Guerlain osnovana je u Parizu 1828. godine i od tada proizvodi vrhunske parfeme, šminku i kozmetičke proizvode. Pomenućemo samo neke od njih: La Petite Robe Noire i Shalimar, Habit Rouge i L’homme Idéal, zatim Orchidée Impériale i Abeille Royale, Terracotta i Météorites.
Guerlain trenutno ima više od 3.000 zaposlenih, 20.000 prodajnih mesta širom sveta i dve proizvodne lokacije u Francuskoj. Na legendarnoj adresi – Jelisejska polja br. 68, čuva se svedočanstvo o počecima kompanije, osnovane na principima kulture lepote, kreativne smelosti i stručnosti. Svesni svoje odgovornosti vezane za društvo i životnu sredinu, u kompaniji Guerlain su još 2007. godine odlučili da održivi razvoj postane fokus njihove korporativne strategije.
U ime lepote, kompanija Guerlain je posvećena održivom razvoju društva.

Kompanija Speed Distribution Logistique
Specijalizovana za isporuke proizvoda koji zahtevaju superioran nivo usluge i kvaliteta širom Pariza, kompanija Speed Distribution Logistique je uspostavila partnerstvo na obostranu korist sa najvećim imenima iz oblasti izdavačke delatnosti, kozmetike, farmacije i visoke tehnologije.

Cenjena zbog regularnosti poslovanja, kvaliteta usluga i poštovanja obaveza, Speed Distribution Logistique je izrastala na temeljima onih građanskih vrednosti na kojima počiva njihov brend:
• odnosi zasnovani na poverenju,
• transparentnost prema klijentima,
• životno okruženje kao prioritet,
• stalna potraga za inovativnim rešenjima,
• poštovanje date reči.