24/05/2024

Velar je novi prefinjeni sportski terenac Land Rover brenda, srednjih gabarita sa jedinstvenim performasama, dizajnom i tehnologijom. Nakon svetske promocije u martu, nedavno je stigao i u našu zemlju i izazvao jednako veliku pažnju. Pozicionira se između Range Rover Evoque i Range Rover Sport kao četvrti član ove porodice. Karakteriše ga elegantna jednostavnost, vizuelno reduktivan pristup i pionirska, konzumentna tehnologija. Kada su inženjeri koji su radili na kreiranju prvih 26 modela morali da sakriju njihov pravi identitet, odabrali su naziv Velar koji potiče od latinske reči Velare, što znači veo ili pokrov.

DIZAJN

Atraktivne proporcije, kvake koje se uvlače u vrata vozila, integrisan zadnji spojler – predstavljaju deo izmenjenih karakteristika koje su znatno unapredile aerodinamiku vozila. Gril sa folijom obloženim rešetkama čini prednji profil vozila neopsporno izazovnim, dok detalji koji ukazuju na poreklo ovog premijum brenda, mogu se primetiti u perforaciji kožnih sedišta i mrežice zvučnika koji su u šablonu britanske zastave.

TEHNOLOGIJE

Za istovremeno praćenje i podešavanje kao standardni deo opreme na raspolaganju je Touch Pro Duo infotainment sistem za dva desetoinčna HD ekrana na dodir. Touch Pro Duo koristi se zajedno sa opcionim HUD displejom u punom koloru ili interaktivnim displejom za vozača sa kojim se kontrolišu mediji,  telefonski pozivi, itd.

Remote je multifunkcionalna aplikacija koja omogućava da se pomoću pametnog telefona ili sata nadgleda vozilo i vrši interakcija. Uključivanje sa daljine i podešavanje temperature unutar kabine, zaključavanje ili otključavanje vozila, lociranje na mapi i praćenje putanje kretanja – samo su deo ove sjajne aplikacije.

iGuide aplikacija koristi najnoviju tehnologiju uvećane realnosti kako bi vozaču pojasnila sve karakteristike i vozila i kontrole. Funkcioniše po principu priručnika putem mobilnog telefona i stara se da uvek ima odgovor na svako pitanje vozača.

PERFORMANSE

Pogon na sva četiri točka (AWD) zajedno sa inteligentnom dinamikom pogona (IDD) i sistemom kontrole pogonskih točkova (torque vectoring system – sistem koji unapređuje stabilnost i agilnost vozila prilikom kretanja u krivini aktivirajući kočenje) obezbeđuje sigurnu i uzbudljivu vožnju. Velar je kreiran tako da se prilagodi svim tipovima vožnje, bez obzira na uslove i prepreke koje su pred njim.