Prva generacija ‘solarnog krova’ u grupaciji Hyundai-Kia raspoloživa od 2019.

Sestrinske kompanije Kia Motors i Hyundai Motor nedavno su predstavile plan lansiranja tehnologije punjenja pomoću ‘solarnog krova’, koji će biti raspoloživ kod određenih modela ove automobilske grupacije. Električno punjeni solarni paneli (ploče) biće smešteni na krovu ili poklopcu motora vozila s ciljem podrške motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, hibridnim i električnim vozilima sa dodatnom električnom snagom i tako smanjujući potrošnju goriva i povećavajući domet.

Tehnologija punjenja baterija solarnom energijom razvijena je kako bi pomagala glavnom izvoru snage, čime se povećava domet i smanjuju emisije CO2. Sistem će imati mogućnost punjenja baterija za ekološki prihvatljivija vozila električnih i hibridnih vozila, kao i za vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem sa ciljem smanjenja potrošnje goriva.  Upotreba solarnog sistema punjenja će vozilima sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem omogućiti lakše ispunjavanje sve strožih ekoloških propisa, koji se tiču emisija CO2.


Kako deluju solarni paneli grupacije Hyundai-Kia ?
Solarni sistem punjenja čine solarni panel, kontroler i baterije. Kada panel apsorbuje fotone iz sunčeve svetlosti, stvara parove elektronskih rupica u silikonskim ćelijama i tako omogućava tok koji prolazi i stvara električnu energiju.


“Ubuduće ćemo u vozilima viđati puno različitih tipova tehnologija električne energije. Solarni krov je jedna od prvih ovakvih tehnologija sa kojom automobili neće više biti pasivni potrošači energije, nego će je i aktivno proizvoditi,” kaže razvijač ove tehnologije Jeong-Gil Park, izvršni potpredsednik inženjersko-dizajnerskog odeljenja u grupaciji Hyundai-Kia. “Ovo je za nas vrlo uzbudljiv razvoj, jer stvaramo tehnologiju sa kojom će vlasnici vozila preći iz potrošača energije u proizvođače energije.”
Hyundai Motor će ovu tehnologiju ugrađivati u svoja vozila nakon 2019., čime će ispuniti globalne ekološke zahteve i smanjiti potrošnju goriva, dok će Kia svoje planove predstaviti uskoro.