14/06/2024

Problem električnih automobila sa infrastrukturom

Iako su električni automobili sa baterijom rangirani kao trend broj jedan glavno pitanje biće kako uspostaviti infrastrukturu za lako punjenje baterija zbog čega većina ispitanih rukovodilaca u okviru globalnog KPMG istraživanja iz automobilskog sektora za 2017. godinu u kom su učestvovala 953 direktora iz automobilskog sektora iz 42 zemlje iz celog sveta veruje da ova tehnologija neće uspeti.

 Nasuprot tome, čak 78 odsto njih veruje da će električni automobili sa gorivim ćelijama (FCEV) biti “zlatni metak” e-mobilnosti, mada su rangirali ovaj trend ispod trećeg mesta. Vera u FCEV može se objasniti  nadom da će ova tehnologija rešiti problem punjenja i infrastrukture sa kojim se susreću BEV. Proces punjenja se može obaviti brzo na benzinskoj stanici što čini punjenje baterija od 25 minuta neprihvatljivim. Naravno ova tehnologija je još daleko od zrele i još treba rešiti neka pitanja kao što je hlađenje hidrogena ili bezbedno skladištenje u kolima.

Prevazilaženje problema prelaska velikih razdaljina i stvaranje mreže punionica će dati momentum razvoju električnih automobila na baterije. U ovoj oblasti “Tesla” je sa svojom mrežom superpunjača učinio svoje automobile nezavisnim i uneo revoluciju u autoindustriju. U 2016. mreža se sastojala od 734 superpunjača, od kojih je 340 u Severnoj Americi. Dok se konkurencija fokusirala samo na urbane sredine, Tesla je razvio nacionalnu pokrivenost  punjačima u SAD.

Proizvođači su podeljeni između tehnologija električnih automobila. U narednih pet godina njih 53 odsto planira veće investicije  u plug-in hibride, dok 52 odsto planira investicije u motore sa unutrašnjim sagorevanjem i potpune hibride. Preferencije potrošača su na strani punih hibrida (36%), dok bi 21 odsto njih kupilo automobile sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem.

BMW je sa 16% i dalje percipiran kao lider u električnim automobilima, ali je Tesla u odnosu na prethodno istraživanje napravio veliki skok na 2. mesto. Zanimljivo je da su direktori u autoindustriji smanjili poverenje u Tojotine električne automobile sa 14% u 2016. na svega sedam odsto u 2017.

U oblasti autonomnog upravljanja automobilima 27 odsto ispitanih vidi BMW kao lidera, a prate ga Tesla i Honda sa po devet odsto. Autonomni automobili uneće revoluciju u upotrebu automobila i učiniće sadašnje kriterijume za kupovinu automobila zastarelim.