Preporod ikone: Predstavljena sledeća generacija modela Acura NSX

Dvadeset pet godina posle debija originala, superautomobila NSX, Acura otkriva serijsku verziju njegovog dugo očekivanog naslednika – nova  generacija Acura NSX, koji je razvijen i proizveden u SAD – u svetskom auto-centru na Međunarodnom sajmu automobila Severne Amerike  2015.  Serijski model, u blještavoj NSX crvenoj boji, osvajio je binu uz zvuk svog twin – turbo motora.

Sledeća generacija NSX-a prikazuje stil, dizajn i karakteristike Acurinog hibridnog  superautomobila sa sportskim motorom kao i ključne detalje i performanse potpuno novog vozila. Kompanija će započeti prihvatanje prilagođenih narudžbi za novi NSX počev od leta, dok se isporuka očekuje kasnije u toku godine.

Specijalno kreiran da pruži “novo sportsko iskustvo” u segmentu superautomobila, NSX osporava konvencionalna uverenja o super automobilima – kao što je uradila i prva generacija pre četvrt veka. Pristup se ostvaruje kroz sasvim nove energetske jedinice 75-stepenog DOHC V6 twin-turbo motora sa 9-stepenim menjačem sa duplim kvačilom (DCT) i tromotornim sportskim hibridnim sistemom – koji je integrisan sa ultra krutim i laganim telom koje je napravljeno od više materijala sa svetski-prvim materijalnim aplikacijama i proizvodnim procesima. Razvijen pod konceptom “čovek je u središtu superautomobila”, automobil koji stavlja vozača u prvi plan u svakom aspektu svog dizajna, sledeća generacija superautomobila NSX-a će iskoristiti svoju najnoviju hibridnu energetsku jedinicu, telo i šasiju da pruži izuzetno intuitivan i trenutni odgovor na zahteve vozača.(Jan 2015) Detroit, MI. North American International Auto Show

“ Naša obaveza je da stvorimo potpuno novi NSX koji je pravi naslednik NSX superautomobila koji pruža novo iskustvo vožnje, gde svaki deo vozila poštuje najpametniji deo automobila, vozača,” rekao je Majk Accavitti , viši potpredsednik i generalni direktor Acura razvoja. “ Duša automobila je emocionalna veza sa vozačem. Uz NSX, ta veza će biti intenzivna i neposredna.”

Kao vrhunac reprezentacije Acura performansi i prestiža, NSX je predstavljen na sajmu automobila pod temom ” Precizno izrađene performanse.” Ta tema je bila originalni slogan za Acura brend, vodeću snagu razvoja originalnog NSX-a i ključna komponenta njegovog lansiranja.

Razvoj nove generacije NSX-a, vođen precizno izrađenim performansama, rezultirao je dizajnom baziranom na zahtevima tržišta, koji je gotovo tri godine intenzivnog razvoja uključivao napore globalnog dizajna i inženjerskog tima predvođenog inženjerima iz  razvojnog centra kompanije u Raimondu, Ohajo.

“ NSX oslikava američke korene Acure i potvrđuje izjavu o izrazitoj ulozi severnoameričkih stručnjaka u kreiranju vizije i konstrukciji buduće Acure,” rekao je Erik Berkman, izvršni potpredsednik Kancelarije Acure za poslovno planiranje.

“ Naš globalni tim je prihvatio izazov za kreiranje novog iskustva sportskog automobila, podešavajući novu tehnologiju koja će pružiti neverovatno upečatljiv nastup  vozila koje reaguje intuitivno i po volji vozača “, rekao je Ted Klaus, glavni inženjer i globalni razvoj lider novog NSX. “NSX ima najbolje performanse superautomobila, sa nultim odlaganjem ubrzanja i uzbudljivom, pouzdanom dinamikom vožnje.”

Utkan dinamičan dizajn eksterijera

“ Novi NSX je proizvod koji mi nazivamo ‘utkanim dinamičnim dizajnom”, rekao je Mišel Kristensen, NSX vođa projekata eksterijera. “On predstavlja idealan spoj egzotične forme sportskog automobila i funkcija superautomobila.”(Jan 2015) Detroit, MI. North American International Auto Show

Telo NSX-a ima klasične niske i široke proporcije koje odgovaraju modernoj i primamljivoj obradi površine, agresivan dizajn prednjeg dela i zadnje farove koji odaju počast originalnom NSX modelu. Karakteristični bočni usisni i gornji C-stubovi usisavaju vazduh do motora koji je montiran na sredini i usmerava protok vazduha iznad zadnjeg dela kako bi se povećala sila potiska. Da bi se prilagodio novom novi uzdužno montiranom twin-turbo V6 agregatu i 9-stepenom DCT menjaču, vozilo je produženo (+3 inča) i prošireno (+1 inča) sa nešto više prostora u kabini, u poređenju sa proporcijama  NSX Concepta prikazanog  2012.

Svaki element spoljašnjeg dizajna  je pažljivo oblikovan za upravljanje ukupnim protokom vazduha i za bolju stabilnost sile potiska i sistema hlađenja vozila. NSX je prošao obimna testiranja u najsavremenijem državnom vazdušnom tunelu kompanije u Raimondu, Ohajo, što je dovelo do niza značajnih promena od koncepta do konačnog dizajna, uključujući modifikovane ventile haube, nove otvore prednjeg branika i modifikovane bočne usisnike vazduha, kao i optimizovani spojler u zadnjem delu.

O Acuri

Acura nudi široku liniju luksuznih performansi  vozila kroz mrežu od oko 270 Acura dilera u SAD. Acura linija ima pet karakterističnih modela – RLX luksuzna vrhunska limuzina, TLX luksuzni sedan, ILX luksuzni sedan, RDX luksuzni SUV kroser za 5 putnika i Acura MDX za 7 putnika, američki najprodavaniji troredni luksuzni SUV.

Acurinu liniju proizvoda Edmunds.com je treću godinu zaredom, proglasio kao vodeću među svim luksuznim brendovima koji zadržava kvalitet i posle pet godina posedovanja. Više od 90% prodatih Acura vozila u Americi je proizvedeno u kompanijama na teritoriji Amerike, koje koriste domaće i strane delove.