19/05/2024

Pre 50 godina: Bosch je napravio elektronski upravljano ubrizgavanje benzina

Bio je to projekat u najvećoj tajnosti. Nijedan kupac u automobilskoj industriji nije mogao da sazna bilo šta o revolucionarnoj tehnologiji na kojoj su Bosch inženjeri radili. Kada su zaposleni kompanije Bosch kupili prvo test vozilo 1959. godine, odlučeno je da to bude regularno vozilo kompanije. Zapravo, to vozilo je prepravljeno da bude test vozilo za najtajniji projekat: elektronski upravljano ubrizgavanje benzina. Svaki put pre nego što je vozilo servisirano, a na osnovu izjave inženjera Hajnriha Knapa, na vozilo je vraćan originalni karburator kako proizvođači automobila ne bi posumnjali na čemu Bosch radi.

Herman Šol je imao vodeću ulogu u razvoju elektronskog sistema ubrizgavanja benzina od 1962. godine. Sada počasni predsednik Bosch Grupe, Šol se priseća: „Kada smo predstavili sistem 1964. godine, naš kupac Volkswagen je prvobitno bio skeptičan, kao i ostali proizvođači automobila, kad smo pokušali da ih uverimo u vrednost našeg inovativnog sistema ubrizgavanja“. Kada su inženjeri počeli sa radom, postojalo je samo jedno test vozilo, i kupci su dali kompaniji Bosch samo dve godine kako bi pripremili sistem za proizvodnju. Sistem je bio daleko ispred svog vremena i u tom trenutku, nijedan sličan sistem nije bio u serijskoj proizvodnji. Kako se Šol priseća, „proizvođači su morali da prihvate određeni rizik“.

14. septembra 1967. godine, Bosch je predstavio elektronski upravljani „Džetronik“ na Međunarodnom autosalon (IAA) u Frankfurtu. Iste godine sistem je predstavljen na tržištu Severne
Amerike, za nove modele Volkswagena. Novi, oštriji zakoni o emisiji štetnih gasova su zahtevali ovakav novi tip vozila. U Evropi, Džetronik nije bio dostupan 1968. gde je bio skuplji za 10 odsto.
Na početku, veoma mali broj kupaca je poručilo automobil sa ovom tehnologijom. Međutim, proizvođači automobila su primetili dve ključne prednosti Džetronik sistema – manja potrošnja benzina i potencijal za povećanje performansi motora. Ovo je dovelo do toga da BMW, Citroen, Jaguar, Lancia, Mercedes-Benz, Opel, Renault, Saab i Volvo primenjuju ovu tehnologiju kompanije Bosch u svojim najskupljim modelima od 1969. godine na dalje.

Na kraju, elektronika je pobedila u pripremi smeše vazduh-gorivo – samo elektronika je mogla da postigne značajno smanjenje potrošnje i emisije štetnih gasova. Ova inovativna tehnologija je pripremila teren za nove standarde, u kojima je Bosch iznova učestvovao. Bilo da je reč o ABS, TravelPilot i ESP sistemima, sistemima vazdušnih jastuka ili autonomnosti i umreženosti automobila budućnosti, poverenje ljudi u elektroniku ne bi bilo na toliko zavidnom nivou bez pionirskog posla Džetronik sistema, i mnogi današnji elektronski sistemi u automobilskoj industriji bi bili samo pusti snovi.