14/06/2024

Potpuno novi Opelov 2.0 CDTI: Nova generacija dizel motora debituje u Parizu

Velika snaga i obrtni moment, mala potrošnja goriva i manje emisije, i sve to uz najveću prefinjenost u klasi: Opelova nova generacija 2,0-litarskog turbo dizel motora poseduje sve bitne stavke. Ovaj vrhunski motor koji će debitovati na modelima Insignia i Zafira Tourer na Salonu automobila 2014 u Parizu (od 4. do 19. oktobra) predstavlja još jedan veliki korak napred u razvoju Opelove nove linije pogonskih agregata.

Sa 125 kW/170 ks i pozamašnim obrtnim momentom od 400 Nm, ovaj motor će zameniti sadašnji 2.0 CDTI model sa 120 kW/163 ks na najvišoj poziciji u Opelovoj paleti. Ovaj visoko-efikasni motor usklađen sa Euro 6 standardima isporučuje skoro pet odsto više konjskih snaga i 14% više obrtnog momenta, uz istovremeno smanjenje potrošnje goriva i emisija CO2. Ništa manje važno nije ni to što ovaj motor ima neverovatno tih i fin rad, što je rezultat Opelovog „zvučnog inženjeringa“ koji za cilj ima smanjenje NVH faktora (buka, vibracije, gruboća).Novi Opelov 2.0 CDTI

„Ovaj sofisticirani motor je savršen partner za naše modele iz gornje klase Insignia i Zafira Tourer,” kaže Majkl Ejblson, potpredsednik Opelovog inženjerskog odbora za Evropu. „Velika zapreminska gustina snage, rafinisanost, štedljivost i osobine koje prosto omogućavaju zabavnu vožnju svrstavaju ga među najbolje dizel motore u svojoj klasi. Sa Euro 6 standardom, novi 2.0 CDTI ispunjava zahteve današnjice, i znatno će unaprediti paletu naših dizel motora“.

Novi 2.0 CDTI, koji će biti dostupan od sledeće godine, predstavlja prvi model u novoj porodici velikih dizel motora razvijenih u Opelu od strane međunarodnog tima inženjera iz Torina i Riselshajma u saradnji sa inženjerima iz Severne Amerike. Proizvodiće se u Opelovoj fabrici motora u Kajzerslauternu u Nemačkoj.