19/05/2024

POSLE NESPORTSKOG POTEZA LESENSA NA DRUGOJ TRCI BORKOVIĆ OSTAO BEZ BODOVA U MONCI

Najbolji srpski automobilista Dušan Borković  ostao je bez bodova na drugoj trci u Monci nakon što ga je Bendžamin Lesens nesportskim potezom izgurao sa staze, posle čega je srpskom automobilisti pukla guma. Nakon trke srpski as je diskvalifikovan zbog konflikta koji je izazvao Askona i njegov tim,  nakon čega mu je oduzeto i 10 bodova koje je osvojio na jučerašnjoj trci. Tako po završetku pretposlednjeg trkačkog vikend TCR Evropa šampionata Borković ima ukupno 134 boda i u generalnom plasmanu zauzima treće mesto iza Askone koji ima 164 boda i Vernea koji sada ima 11 bodova prednosti.


Borković je u drugoj trci startovao sa pete pozicije na osnovu inverzivnog poretka u odnosu na šesto mesto koje je osvojio u subotnjim kvalifikacijama, ali više nego odličnim startom je odmah izbio na treće mesto. Borković je imao odličan prolaz i kroz prvu krivinu gde su mnogi vozači skratili stazu, ali već u sledećoj krivini Bendžamin Lesens je krajnje nesportskim potezom našem vozaču zatvorio krivinu, udario ga i primorao ga da je iseče, nakon čega je ponovo došlo do kontakta izmedju njih dvojice posle čega je Borkoviću eksplodirala guma.

 Sa nesportskim ponašanjem je nastavljeno i posle trke kada je Askona verbalno napao  Dušana a neko iz njegovog tima i fizički.  Italijanska policija ispitala je sve aktere ovog događaja i utvrdila da Borković nije inicirao sukob, ali organizacija TCR Evropa nije uzela u obzir ovu činjenicu kada je kaznila našeg vozača oduzimanjem bodova. Sa druge strane Askona je ostao nekažnjen. Tim Dušana Borkovića doneo je odluku da će se podneti žalbu.

“Posle trke sam išao da se obratim Lessenesu za ponašanje na stazi, porazgovarali smo i sve se mirno završilo. Kada sam izašao iz njegovog boksa koji se nalazi preko puta Askoninog boksa, Askona me je napao verbalno što sam ga udario pošto mi je pukla guma. Počeo sam da mu objašnjavam da ja nisam mogao da kontrolišem auto kada me je iznenada napao i verbalno i fizički neko iz njegovog tima. Ništa mi drugo nije preostalo nego da se branim, ali se na žalost  samo to vidi na snimku. Bilo je dosta ljudi koji su svedoci cele te priče. Nakon što su nas razdvojili, ja sam otišao, ali je neko drugi iz tima nastavio da vređa moju suprugu i zatim je trudnu gurnuo. Na svu sreću nije je ozbiljnije povredio, a ja sam kažnjen oduzimanjem jučerasnjih poena. Stvarno neshvatljivo,” rekao je revoltirani Borković.

 Vozač NIS Petrol tima u saradnji sa Target Competition timom lavovski se borio tokom trkačkog vikenda u Monci, iako je Borkovićev automoibil Hyundai i30 N sa brojem 62 dodatno bio usporen, s obzirom da mu je poslednjim balansom performansi auto najteži, najviši i sa najmanje snage motora u odnosu na konkurente iz drugih brendova automobila, kojih je ovog vikenda bilo čak 28. i pored svega toga, najbolji srpski automobilista je uspeo da na prvoj trci osvoji deset poena i na taj način ostane u vrhu tabele koji su mu posle današnje diskvalifikacije oduzeti.

 Poslednji trkački vikend na programu je 20. i 21. oktobra u Barseloni kada će se i odlučivati o tituli novog šampiona TCR Evropa.