Avangardna kombinacija – krosover s profilom kupea, u Srbiji po početnoj ceni od 20.990 evra za verzije sa benzinskim motorom, odnosno 27.500 evra za vozilo sa hibridnim pogonom. Mesec dana od početka proizvodnje, istovremeno kada i na većini evropskih tržišta, novi model C-HR, stigao je i u Toyotine salone u Srbiji. Potencijalnim kupcima se nudi u tri osnovne verzije: sa Euro 6 turbo benzinskim motorom od 1.197 cm3 (85 kW/116 KS, 185 Nm maksimalnog obrtnog momenta), šestopenim ručnim menjačem i pogonom na prednje točkove, po startnoj ceni od 20.990 evra (u dinarskoj protivvrednosti, sa svim dažbinama);

sa istim motorom, automatskim menjačem i pogonom na sve točkove, za početnih 26.900 evra i sa hibridnim pogonom – benzinskim motorom od 1.798 cm3 (90 kW/122 KS) i elektromotorom (60 kW/82 KS), eCVT automatskim menjačem (kontinuirana promena stepena) i pogonom na prednje točkove po startnoj ceni od 27.500 evra. Uz sve tri osnovne verzije kupci mogu da biraju jedan od tri paketa opreme: C-ENTER, C-ULT ili C-HIC.

Sa dužinom od 4.360 mm, širinom od 1.795 mm i visinom od 1.555 mm (hibridna verzija) i sa međuosovinskim rastojanjem od 2.640 mm, C-HR je identičan konceptu koji je najpre predstavljen na Salonu automobila u Parizu 2014, a veoma dobro primljen od strane publike. Serijska verzija je ostala verna osnovnim elementima sa tog koncepta: spoljašnjost nalik kupeu je svedočanstvo hrabrosti njegovih dizajnera koji su kreirali stil koji se izdvaja u Toyotinoj ponudi, ali postavlja i novi pravac među srednje velikim krosoverima.

Automobilski stručnjaci su već prepoznali „potencijale“ novog modela: C-HR je jedan od sedam finalista koji pretenduju na laskavu titulu Automobil godine 2017 (pobednik će biti poznat početkom marta naredne godine), dok je u ovogodišnjem, takođe vrlo uglednom izboru Autobest zauzeo treće mesto.

Njegov osoben stil, nalik kupeu (Coupe High-Rider), dodatno je naglašen time što su ručice za otvaranje na zadnjim vratima sakrivene i integrisane u zadnji C stub vozila. Pored toga, padajuća linija krova se završava malim spojlerom, što dodatno ističe dinamičnost novog Toyotinog modela.

C-HR je potpuno originalan i u unutrašnjosti, koja je dizajnirana i napravljena u duhu novog Sensual Tech koncepta – on kombinuje visoko-tehnološku funkcionalnost sa senzualnim i otmenim stilom. Tvorci ovog modela su imali za cilj da „čulni kvalitet“ (Sensory Quality – SQ), dakle onaj koji se vidi i oseća, bude najbolji u klasi, jer su uvažili činjenicu da se pred potencijalnim kupcima u užem izboru nalaze i konkurentski modeli iz premijum segmenta.

Odgovarajući na zahteve ciljanih kupaca, C-HR može biti opremljen brojnim dodacima. Kao deo Toyotine posvećenosti takozvanoj demokratizaciji napredne bezbednosne opreme, Toyota Safety Sense je standardno ponuđen u svim verzijama. Ovaj skup sistema sadrži Pre-Collision System („prepoznavanje“ sudara, uključujući i Pedestrian Recognition – „prepoznavanje“ pešaka), prilagodljiv tempomat (Adaptiv Cruise Control) upozorenje na napuštanje vozne trake (Lane Departure Alert) sa kontrolom upravljanja, automatsko isključivanje/uključivanje dugih svetala (Automatic High Beam) i prepoznavanje saobraćajnih znakova (Road Sign Assist).

Kupci koji se odluče za vrh ponude, mogu da uživaju u mogućnosti grejanja sedišta, zatamnjenih stakala, ulaska u vozilo bez potrebe da ga otključavaju (to radi samo, kada prepozna ključ u džepu vozača). Mogu da izaberu vrhunski „tapacirung“ i sedišta koja su samo delimično izrađena od kože, kao i Toyotin revolucionarni sistem pomoći pri parkiranju S-IPA (Simple Intelligent Park Assist), točkove od 18 inča kao i dvobojno (duoton) ofarbanu karoseriju.

Toyotu C-HR pokreću motori s kojima ima fluidno i privlačno ponašanje u vožnji, baš onako kako žele kupci kojima se „obraća“ novi model. U konvencionalne verzije, sa pogonom na prednje ili na sve točkove, ugrađuje se novi 1,2-litarski turbo benzinski motor sa direktnim ubrizgavanjem, koji je svoj debi imao u modelu Auris. Sa 85 kW/116 KS i obrtnim momentom od 185 Nm (osnovnoj u verziji) omogućava ubrzanja od 0 do 100 km/h za 10,9 sekundi, maksimalnu brzinu i do 190 km/h, emituje 125 g/km CO2 i „beleži“ prosečnu potrošnju od 5,4 l/100 km. Uz ovaj motor može da se ugradi šestostepeni ručni menjač ili automatik sa kontinuirano varijabilnom transmisijom (CVT). Ako se kupac odluči za CVT menjač, onda se izbor povećava i na vrstu pogona – 4×4 ili samo na prednjim točkovima.

Vrh pogonske ponude čini hibridna verzija, koja je jedina takva u segmentu. Ona garantuje uglađenu vožnju, bez vibracija. Sa hibridnim pogonom poslednje generacije, C-HR se odlikuje sa emisijom ugljen-dioksida od svega 82 g/km, što je rekord u ovoj klasi vozila. Istovremeno, prosečna potrošnja je samo 3,5 l/100 km.

Novi hibridni pogon sa 90 kW/122 KS nije samo lakši i efikasniji od prethodnog, već nudi oštrije performanse. Recimo, izmene na motoru su kao rezultat dale termičku efikasnost od 40% – što je rekord za benzinske motore. Ostali elementi hibridnog sistema su napravljeni tako da budu manji i lakši, a njihov položaj je izmenjen kako bi se omogućilo optimalan raspored, sa ciljem postizanja što nižeg težišta.

Sa niskim težištem i multilink zadnjim oslanjanjem, nova TNGA platforma je idealna polazna osnova koja omogućuje da svi kasniji dodaci na karoseriji mogu biti dizajnirani tako da pružaju momentalni i prirodni odziv na vozačeve reakcije i poteze. Upravljanje je projektovano tako da bude linearno, sa što manje zakretanja volana, a to modelu C-HR daje izuzetnu preciznost za jedan krosover. Smanjeno naginjanje karoserije, što je inače mana visokih vozila, odrazilo se i na veći komfor. Čak i na evropskim putevima, koji najčešće nisu u najboljem stanju, ovaj krosover se ponaša predvidivo i precizno, što doprinosi samopouzdanju vozača i uživanju u vožnji.

Novi C-HR je poseban i po audio „doživljaju“: pruža izuzetnu reprodukciju zvuka za jedan krosover iz C segmenta, jer može da bude opremljen JBL premijum audio-sistemom koji obuhvata 8-kanalno, stereo pojačalo od 576 vati sa devet zvučnika, uključujući i dva potpuno nova JBL visokotonca. Inženjeri Toyote i JBL su tesno sarađivali kako bi izbegli da na zvuk loše utiču različiti elementi enterijera, kao što su, na primer, prozori, stakleni krov i različiti tapacirani elementi, kao i rigidnost strukture koja okružuje svaki zvučnik. Temeljna analiza kupaca je takođe uzeta u obzir pri rasporedu zvučnika, pre svega pri odluci da visokotonci budu pozicionirani unutar A stuba. Osim toga, audio-sistem sadrži i dva 17 cm „sabvufera“ u prednjem delu kabine, dok su u zadnjem delu dva zvučnika od 15 cm i 19 cm „sabvufer“.