18/05/2024

Otkazana druga trka WTCC u Slovačkoj, u prvoj Borkovic 12.

Najbolji srpski automobilista Dušan Borković okončao je nastup na četvrtom WTCC vikendu u Slovačkoj. Nakon 12. mesta po potopu u prvoj trci na stazi Slovakiaring, vozač NIS Petrol by Campos Racing tima, poput ostalih takmičara, nije bio u prilici da vozi svoj Chevrolet Cruze #98 u drugoj trci.ROBY2960

Organizatori takmičenja su posle prekinute prve trke, odlučili da se zbog vremenskih neprilika otkaže druga, pa je naš as tako ostao uskraćen da poboljša bodovni saldo.

Pobednik prve trke u Slovačkoj je vozač Sitroena Sebastijan Loeb, dok su se na podijum kao drugoplasirani i trećeplasirani popeli Hoze Marija Lopez (Sitroen) i Norbert Mihelis (Honda).ROBY2969

Inace,  Dušan Borković je prvu od dve WTCC trke u Slovačkoj završio na 12. mestu, što mu nije bilo dovoljno da se domogne novih bodova u Svetskom šampionatu turing automobila.

Za razliku od prethodna dva dana kad su voženi treninzi i kvalifikacije, trkački dan na stazi Slovakiaring obeležila je kiša, koja je od starta trke prerasla u pravi potop. Upravo iz tog razloga, nije bila ni izvezena do kraja, s obzirom na to da su vozači bili na stazi puna tri kruga iza sigurnosnog vozila, da bi nakon 11. kruga, trka i definitivno bila prekinuta.ROBY3162

Borković je poput ostalih vozača imao ogromnih problema da se izbori s vremenskim neprilikama i održi automobil na stazi, a kao posledica prevelikog zanošenje zadnjeg dela, Srbin je i izletao sa staze u trećem i četvrtom kruguna krivini 6, oštetivši svoj Chevrolet Cruze #98  automobil.

– Uslovi su bili neverovatno teški, kiša je padala od početka trke. Znao sam još posle trke u Francuskoj, kad su bili slični uslovi, da će mi biti teško da budem konkurentan i postižem željene rezultate – opisao je Borković stanje na stazi Slovakiaring.

Pančevački as kaže da mu je bilo podjednako teško da se bori s pripremom automobila i svojim stilom vožnje.

– Dobro sam krenuo, napredovao za nekih par mesta, ali imao sam dosta zanošenja zadnjeg dela automobila. Par puta sam izletao sa staze, ali sam se jako dobro vraćao. Na kraju sam završio 12. prvu trku – dodaje Borković.ROBY3200

Plasman mu nije doneo pomak u bodovnom saldu, ali Borković sagledava trku i s drugih aspekata.

– Nisam oduševljen rezultatom jer nisam uzeo bodove, ali auto je u jednom komadu, a vrlo lako je moglo da bude suprotno. Dosta je oštećen već od prvog kruga kad sam se sudario s Tijagom Monteirom gde sam iskrivio trap, prednji levi točak i donji spliter, pa mi ni aerodinamika nije bila najbolja. To su trke, nadam se da ću što pre zaboraviti nastupe u Mađarskoj i Slovačkoj, gde imam problem sa snalaženjem i idealnim setup-om automobila. Nadam se da ću posle ove trke imati test kako bih unapredio automobil, preko mi je potreban – ističe Borković.

Dušan Borković posle sedam trka u WTCC zauzima 12. mesto u generalnom plasmanu sa 15 osvojenih bodova. WTCC se seli u Austriju, gde će na stazi Salcburgring biti vožene naredne dve trke, 25. maja.