Osnovano prvo Udruženje profesionalnih automobilskih medija – UPAM

Nevladino i neprofitno udruženje osnovalo je pet medijskih kuća čiji je osnovni cilj poodizanje standarda rada novinara i kvaliteta medijskog sadržaja. Prvi put definisani precizni ciljevi i jasna pravila ponašanja u automobilskom novinarstvu Srbije.

Posle dugog niza godina vodeći automobilski mediji Srbije napravili su važan dogovor – formirano je Udruženje profesionalnih automobilskih medija – UPAM. Novembar 2018. označava početak rada ove organizacije koja je osnovana sa prvenstvenim ciljem postavljanja novih standarda u automobilskom novinarstu kao i unapređenja znanja, veština i uslova rada novinara u Srbiji. Osnivači Udruženja su preduzeća čija je osnovna delatnost medijska produkcija u oblasti automobilizma i čiji osnovni izvor prihoda predstavlja oblast automobilskog novinarstva. Dakle, reč je o profesionalnom udruženju pravnih lica, a ne pojedinaca.

Iako su osnivači i prvi članovi SAT Media Group, Pole Position (Top Speed), Vrele Gume Media System, Auto Magazin Group i Mobil Public udruženje UPAM ostaje otvoreno za prijem novih članova koji ispunjavaju uslove propisane javno dostupnim statutom. Kako bi se otklonila svaka sumnja u motive osnivanja organizacije UPAM u osnivačkim dokumentima jasno su istakuti ciljevi udruženja. Ali, ono što je mnogo važnije od toga i za Srbiju potpuno neobično, definisana su jasna i obavezujuća pravila ponašanja koja u prvi plan ističu profesionalizam i čije nepoštovanje povlači uskraćivanje članstva unutar udruženja.

Osnivanjem udruženja UPAM i svi oni koji sarađuju sa automobilskim medijima dobili su jasan kanal komunikacije i najprecizniji vid ostvarivanja prava na objektivnu i tačnu informaciju kao i vid zaštite od zlonamernih i tendencioznih objava.

Udruženje ima svoje organe upravljanja kao i nadzorni odbor koji se u skladu sa statutom biraju glasanjem na skupštini i čiji je mandat ograničen na maksimalno 12 meseci posle čega sledi novo glasanje. Na osnivačkoj skupštini postavljeni su prvi organi upravljanja – predsednik skupštine Mladen Alvirović, potpredsednik skupštine i predsednik žirija za izbor automobila godine Andrej Kulundžić, generalni sekretar i potpredsednik žirija Lidija Piroški, članovi nadzornog odbora Dejan Danilović i Milenko Kozarev.

Udruživanje kompanija u cilju uređenja jedne oblasti poslovanja i podizanja standarda redovna je praksa u svim delovima biznisa svake razvijene ekonomije pa je i odluka vodećih automobilskih medija Srbije sasvim logična.

Prve aktivnosti udruženja UPAM biće usmerene na uređenje uslova rada novinara i ostvarivanje saradnje sa drugim strukovnim udruženjima vezanim za automobilsku industriju. O sledećim koracima odlučivaće se na prvoj skupštini udruženja u 2019. o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.