Opel GT Concept: Ovako će sportski automobili izgledati u budućnosti

Opel GT Concept: Ovako će sportski automobili izgledati u budućnosti

05/05/2016 Off By admin@mobilpublic

Ovaj automobil iz snova impresionira kako svojom spoljašnjošću tako i unutrašnjim vrednostima: Opel GT Concept demonstrira kako će izgledati popularni sportski automobil budućnosti – u isto vreme puristički i uzbudljiv. Rasni atleta sa središnje-frontalno pozicioniranim motorom i zadnjim pogonom je direktan potomak Opela GT i Monza Concepta, a Opelovu filozofiju skulpturalnog dizajna podiže na viši nivo. Ovaj sportski automobil je avangardan i puristički, odričući se svega što bi moglo da naruši njegovu čistu formu.

GT Concept

GT Concept nema ručke na vratima niti spoljne retrovizore. Pored zadivljujuće spoljašnjosti, Opelovi dizajneri su takođe kreirali enterijer koji perfektno sjedinjuje tipične odlike sportskog kupea i futuristička rešenja takozvanog čovek/mašina interfejsa. Sve na i u GT Conceptu je spremno za čisto zadovoljstvo koje donosi uzbudljiva vožnja. Dva sportska sedišta pristaju kao dobro skrojeno odelo; volan i papučice mogu da se podešavaju električnim putem, nisko do poslednjeg milimetra, dok niska bočna linija vrata obezbeđuje ugodnu poziciju za ruku. Boje i forme kreiraju savršeni ambijent dok se kroz panoramski kroz vidi nebo kako promiče. Čovek i mašina u ovom slučaju postaju jedno.

„Mi preduzimamo sledeći korak ka još više emocija i vozačkog zadovoljstva sa Opel GT Conceptom. GT Concept pokazuje za kakve vrednosti se Opel trenutno zalaže. Mi smo samouvereni, ambiciozni, inovativni i mi želimo da osvojimo sve više kupaca sa svakim novim automobilom“, rekao je CEO Opel grupe, dr Karl-Tomas Nojman (Dr. Karl-Thomas Neumann)

Opel GT Concept sledi stope čuvenog Opel Experimentala GT. 1965., samo godinu dana nakon osnivanja prvog dizajnerskog studija jednog evropskog proizvođača automobila, Opel je predstavio ovaj stilski izražajan kupe tečnih formi sa pouzdanom tehnologijom Kadetta B, na Salonu automobila u Frankfurtu. Ipak, on nije bio inovativan samo iz razloga što je bio prvi konceptni automobil ikada, predstavljen od strane jednog evropskog proizvođača. GT je već zablistao sa inovacijama poput uvlačećih farova, predstavivši se u vretenastoj formi perfektnih proporcija, bez nepotrebnih ukrasa. Ovaj beskompromisni koncept Erharda Šnela (Erhard Schnell) je u najvećoj meri imao jednu stvar za cilj – da bude ubedljiv dizajnerski izraz. Reakcije publike su bile tako burne u pozitivnom smislu da se serijski Opel GT našao u prodajnim salonima samo tri godine kasnije. Ostatak je istorija – uspešna priča i automobilska ikona.

GT Concept_1

GT Concept još jednom demonstrira Opelov pionirski duh. Da se radi o dinamičkoj vozačkoj mašini simbolizuje i crvena potpisna linija, koja horizontalno deli karoseriju i daruje joj izvanredne proporcije. Karakteristični prednji pneumatici crvene boje, postavljeni na naplatke izazovnog dizajna koji asocira na rolšue, svojevrsan su omaž Opelovom motociklu Motoclub 500, koji je takođe bio avangardan u svoje vreme, kao i ponosan vlasnik dve crvene gume 1928. godine. Pored toga, GT Concept nema mnogo veze s prošlošću. Duga hauba, odsustvo poklopca prtljažnika, centralni dvostruki izduv, i naravno naziv, sve to podseća na originalni GT. Osim navedenih karakteristika, Opel GT Concept je nezavisan model bez naznaka retro dizajna.

„Mi smo kreirali GT Concept da bi otelotvorili smeo, emocionalan duh marke Opel. On je dramatičan, skulpturalan i prepun inovacija, što je u okviru naše bogate tradicije, koju nameravamo da nastavimo. 1965., Opel je razvio Experimental GT, potpuno moderno vozilo, koje je takođe moglo da se pohvali čistom skulpturalnom formom. Sigurno je da je teško uskrsnuti ikonu, ali kao što je Experimental GT bio avangardan u svoje vreme, tako je GT Concept to danas – apsolutno čist, minimalistički, a u isto vreme odvažan i beskompromisan. Ovaj kupe na impresivan način demonstrira neprekidan napredak naše dizajnerske filozofije – „Gde se vajarstvo susreće sa nemačkom preciznošću“, rekao je Mark Adams, potpredsednik Dizajna za Evropu.

Ključnu inovaciju Opel GT Concepta  predstavljaju velika vrata sa integrisanim bočnim prozorima, koji formiraju jednu površinu u tranziciji stakla ka metalnoj površini. I vozač i suvozač imaju pristup neočekivano prostranom enterijeru nakon pritiska na platformu osetljivu na dodir na električnim vratima, koja su integrisana u crvenu potpisnu liniju krova. Čak i visoki vozači imaju dovoljno prostora unutra. Vrata u značajnoj meri uranjaju u prednje lukove točkova prilikom otvaranja. Ova patentirana postavka koja štedi na prostoru, omogućava velik ugao otvaranja, što je posebno pogodno kada se vozilo nađe na tesnim parkinzima. Ovaj kompaktni atleta je optimizovan posebno za urbane oblasti. Dve kamere postavljene iza lukova točkova obezbeđuju bezbednu preglednost tokom gradske vožnje. One šalju svoje prikaze na dva monitora sa obe strane kokpita – dani spoljnih retrovizora i „mrtvih uglova“ su samim tim deo prošlosti. Vetrobran se uliva u stakleni panoramski krov, što putnicima donosi posebno iskustvo u vožnji, slično onom koje nude targa modeli sa sklopivim krovom.