23/05/2024

Opel Grandland X – moćan automobil prestižnih atributa

Riselshajm/San Sebastijan.  Moderne, dinamične linije, „kul“ off-road izgled i povišena pozicija sedenja sa dobrom opštom preglednošću tipičnom za jedan SUV, uz čitav niz vrhunskih tehnologija, obiljem prostora, sa komforom za do pet avanturistički nastrojenih putnika, kao i bezbednosnim konceptom nagrađenim od strane Euro NCAP-a sa maksimalnih pet zvezdica – predstavljamo vam Opel Grandland X. Novajlija je ozbiljan izazivač u rastućem SUV segmentu. Udeo SUV modela se povećao sa sedam odsto iz 2010. godine, na gotovo 20 odsto trenutno. Idealno opremljen, Grandland X je nedavno lansiran kao treći član Opelove X porodice. On se pridružio „rođacima“, Crosslandu X i bestseleru Opel Mokki X, ispunjavajući najviša očekivanja.

Ispod haube, Grandland X može da se dobije sa novom turbo dizel perjanicom, zapremine 2,0 litra, sa 130 kW/177 ks (Potrošnja po NEDC ciklusu: gradska vožnja5,3-5,31 l/100 km, otvoren put 4,6-4,51 l/100 km, kombinovano4,9-4,81 l/100 km, 128-126[1] g/km CO2) u kombinaciji sa novim, posebno efikasnim, osmostepenim automatskim menjačem.S druge strane, premijum „Ultimate“ nivo opreme obećava izvanredan stepen komfora. Po početnoj ceni od €26.210kupci mogu da uživaju u visokotehnološkim stvarima, kao što je upozorenje na opasnost od čeonog sudara sa detekcijom pešaka i automatskim kočenjem u slučaju krajnje nužde, uz ultramoderne tehnologije poput AFL LED prednjih farova i napredne asistencije pri parkiranju sa standardnom kamerom koja pokriva 360 stepeni oko vozila.

AGR sertifikovana (Aktion Gesunder Rücken) premijum ergonomska sedišta za vozača i suvozača presvučena kožom, sa funkcijom grejanja ne samo za prednja, već i dva spoljna zadnja sedišta, podižu komfor na viši nivo. Sjajna info-zabava i digitalna povezanost su zagarantovane zahvaljujući Navi 5.0 IntelliLink sistemu sa osmoinčnim kolor ekranom, kompatibilnim sa Apple CarPlay i Android Auto funkcijama. Odgovarajući mobilni telefoni čak mogu da se pune bežičnim putem. Kupci „Ultimate“ paketa mogu da slušaju muziku preko standardnog Denon premijum audio sistema, dok DAB+ povećava izbor i kvalitet zvuka radio stanica. Sve je kompletirano dinamičnim, „kul“ dizajnom, koji za efekat ima da Opelov kompaktni SUV prosto privlači poglede, što je još naglašenije kada dolazi u opcionom, dvobojnom finišu.

Bezbedna zabava u vožnji: IntelliGrip, ultramoderni sistemi asistencije i motori

Grandland X pruža dinamičnu vožnju baš kao i što to nagoveštava svojim izgledom i jednu stvar postavlja kao prioritet: bezbednu zabavu vožnji tokom čitave godine i na svakoj voznoj podlozi. To takođe može da se zahvali opcionoj, IntelliGrip elektronskoj kontroli prijanjanja, koja obezbeđuje vrhunsku trakciju u različitim situacijama.Vozač ima izbor u vidu pet voznih režima. Sistem zatim prilagođava distribuciju obrtnog momenta na prednje točkove, dozvoljavajući proklizavanje ukoliko je to neophodno. Na ovaj način se osigurava najbolja moguća trakcija i stabilno upravljanje, nezavisno od toga da li se Grandland X kreće po snegu, blatu, pesku ili mokrom asfaltu.

Grandland X takođe može da se pohvali prvoklasnim portfoliom ultramodernih sistema koji putovanje čine opuštenijim: upozorenje na opasnost od čeonog sudara sa automatskim kočenjem u slučaju krajnje nužde i detekcijom pešaka, upozorenje na pospanost vozača, napredna asistencija pri parkiranju i kamera koja pokriva 360° oko vozila, samo su neki od primera. Opcioni sistemi poput adaptivnog tempomata sa funkcijom zaustavljanja, koja održava brzinu i odabrano rastojanje u odnosu na vozilo ispred i koči do potpunog zaustavljanja ili ubrzava Grandland X, priznati su od strane Euro NCAP-a, koji je Grandlandu X dodelio pet zvezdica. Novi Opelov SUV je dobio dobre ocene u sve četiri bezbednosne kategorije – zaštiti odraslih putnika, zaštiti dece, zaštiti pešaka i bezbednosnim sistemima.

Opel ponovo potvrđuje svoje posvećivanje liderskoj poziciji u oblasti tehnologije osvetljenja, opremivši Grandland X blistavom svetlošću, zahvaljujući adaptivnim (AFL) LED prednjim farovima, koji su standardni u „Ultimate“ paketu. Funkcije poput osvetljavanja krivine, asistencije pri dugim svetlima i automatskog nivelisanja svetlosnog snopa, garantuju optimalno osvetljenje puta u svim situacijama.

Pored opcionog, elektronskog IntelliGrip sistema kontrole prijanjanja i brojnih vozačkih sistema asistencije, živahni motori takođe doprinose zabavi u vožnji kada je u pitanju Grandland X. Trenutno, tri motora, koja mogu da se pohvale niskom emisijom CO2, su na raspolaganju – veliki plus kada je reč o smanjenju troškova na osnovu manjeg poreza i ekonomičnosti. Agregati mogu da budu u kombinaciji sa modernim, šestostepenim manuelnim menjačem ili šestostepenom automatskom transmisijom optimizovanog stepena trenja. Start/Stop sistem je standardan a perjanica u vidu 2,0-litarskog turbo dizela dolazi ekskluzivno sa novim, uglađenim, osmostepenim automatskim menjačem.

  • Perjanica, 2,0-litarski turbo dizel, isporučuje 130 kW/177 ks pri 3.750 o/min i razvija snažan maksimalni obrtni moment od 400 Nm pri 2.000 o/min. Sve ovo doprinosi ubrzanju Grandlanda X od 0 do 100 km/h za 9,1 sekundu i maksimalnoj brzini od 214 km/h (potrošnja goriva 2,0 dizela u skladu sa NEDC ciklusom: grad 5,3-5,3[2] l/100 km, otvoren put 4,6-4,51 l/100 km, kombinovano 4,9-4,82 l/100 km, 128-1262 g/km CO2).
  • Turbo dizel zapremine 1,6 litara sa 88 kW/120 ks obezbeđuje maksimalni obrtni moment od 300 Nm od 1.750 o/min (potrošnja goriva po NEDC ciklusu: grad 5,1-4,7 l/100 km, otvoren put 4,2-3,5 l/100 km, kombinovano 4,6-4,0 l/100 km, 118-104 g/km CO2).
  • Potpuno aluminijumski Turbo benzinac zapremine 1,2 litra sa direktnim ubrizgavanjem goriva isporučuje 96 kW/130 ks i maksimalni obrtni moment od 230 Nm, takođe od 1.750 o/min (potrošnja goriva po NEDC-u: grad 6,4-6,0 l/100 km, otvoren put 4,9-4,5 l/100 km, kombinovano 5,5-5,1 l/100 km, 127-117 g/km CO2).

Sportski, elegantan, udoban: Ovako treba da nastupa moderni SUV

Pored živahnih performansi, elegantnog stajlinga, visokokvalitetnog i komfornog enterijera, i sveobuhvatna info-zabavna tehnologija doprinosi izvanrednoj atmosferi.

Sa dužinom od 4.477 milimetara, širinom od 1.856 milimetara (ne računajući spoljne retrovizore) i visinom od 1.609 milimetara, Opel Grandland X je „kul“, robusan SUV, gledajući iz bilo koje perspektive na njegovu sportsku pojavu. Napred, iznad zaštitne oplate, dominira odvažna maska hladnjaka sa Opelovom „munjom“ na sebi. Hromirana krilca obuhvataju logo brenda i pružaju se prema uglovima, sve do tankih LED svetala u vidu dvostrukog krila, što vizuelno širi anfas, darujući Grandlandu X moćan, snažan stav. Haubu motora takođe odlikuje još jedan Opelov potpis, karakteristična brazda – izraz Opelove filozofije dizajna – „gde se nemačka preciznost susreće sa vajarskom umetnošću“.

Pogled na bočni profil otkriva kombinaciju grube SUV pojave i elegantnih linija. Mišićavi, skulpturalni lukovi točkova i zaštitna obloga donjih ivica karoserije, Grandlandu X pružaju istinski off-road imidž. U kontrastu s tim, jasne linije i prefinjeno „sečivo“ na donjem delu vrata, identifikuju novi Grandland X kao člana Opelove porodice. Opcioni dvobojni finiš sa krovom obojenim u crno, što donosi svojevrsan kontrast, daje posebnu notu kada je o personalizaciji reč. On se tečno uliva u ostatak karoserije, što je naglašeno „prodirućim“ C stubovima, koji kreiraju dinamičan spoj sa zadnjim delom. Gledajući otpozadi, Grandland X do najsitnijeg detalja demonstrira pravi SUV dizajn: širok stav, srebrna zaštitna oplata sa integrisanim završecima izduvnih cevi s obe strane, dok iznad zaštitne oplate počivaju tanka LED zadnja svetla, koja naglašavaju sportski, mišićavi karakter novajlije.

Visok kvalitet se nastavlja i u unutrašnjosti vozila: instrument tabla i centralni greben sa ekranom osetljivim na dodir su jasno postavljeni, horizontalno usaglašeni sa vozačem. Na centralnoj konzoli se nalaze tri vodoravna reda kontrolnih jedinica za brz i intuitivan pristup info-zabavi, kontroli klima uređaja i funkcijama šasije. Površine enterijera odlikuju izgled i osećaj visokog kvaliteta, što vozaču i putnicima donosi vrhunski ugođaj i komfor, bez obzira na kojem sedištu se nalaze. Oni profitiraju na povišenoj poziciji sedenja, tipičnoj za SUV vozila, koja takođe olakšava ulazak i izlazak iz vozila, uz obezbeđivanje dobre preglednosti. Opcioni panoramski krov značajno doprinosi tome da kabinski prostor bude okupan svetlošću, uz pružanje sjajnog pogleda ka nebu. Za Opel tipičan prvoklasni komfor, osiguran je i prisustvom opcionih, AGR (Kampanja za zdravija leđa) sertifikovanih sedišta, kao i grejanjem obruča volana i sedišta, kako napred, tako i pozadi.

Dugačko međuosovinsko rastojanje od 2.675 milimetara dodatno doprinosi prozračnom enterijeru i osigurava da do pet putnika mogu da uživaju u obilju prostora s kojim raspolaže Opelov SUV iz C segmenta. Sa zapreminom prtljažnika od 514 do 1.652 litra za prtljag i sportsku opremu, novi Opelov SUV je u ravni sa ekstremno prostranim karavanima iz niže srednje klase. U zavisnosti od nivoa opreme, pristup prtljažniku može da bude veoma lak i komforan, zahvaljujući zadnjim vratima kontrolisanim putem senzora, koja se automatski otvaraju i zatvaraju jednostavnim pokretom stopala.

U tipičnom Opelovom maniru, vozač i putnici u Grandlandu X, mogu da uživaju u vrhunskoj digitalnoj povezanosti uz pomoć najnovije generacije IntelliLink sistema, kompatibilnih sa Android Auto i Apple CarPlay funkcijama, kao i OnStar personalnoj konektivnosti i servisnoj asistenciji, uključujući Wi-Fi pristupnu tačku³ i dodatne usluge poput rezervisanja hotelske sobe[3]i pronalaženja odgovarajućeg parking mesta[4]. Pametni mobilni telefoni mogu da se pune bežičnim putem. Za audiofile, koji žele da uživaju u prvoklasnom zvuku, tu je premijum Denon audio sistem sa osam zvučnika i sabvuferom.

[1] Sa pneumaticima sa niskim koeficijentom otpora pri kotrljanju

[2] Sa pneumaticima sa niskim koeficijentom otpora pri kotrljanju

[3]Via Booking.com. E-Mail adresa i kreditna kartica neophodni.

[4]Via Parkopedia