For customer racing: The new Opel Astra TCR will presented for the first time in the Belgian town of Mettet.

Opel je u potpunosti iskoristio međunarodnu TCR (Touring Car Racing) prezentaciju na stazi „Žil Tašeni“ (Jules Tacheny) u belgijskom gradu Meteu, po prvi put predstavivši svoj novi model za trkanje privatnih timova u kategoriji turističkih automobila. Opel Astra TCR kombinuje izuzetno modernu trkačku tehnologiju sa efektnim bezbednosnim konceptom, u isto vreme ostajući vrlo bliska sa konceptom serijske proizvodnje. To Opelovim timovima omogućava da se tehnički neizmenjenim vozilima takmiče kako na trkama kratkih, tako i dugih distanci, kao što je trka 24 časa Nirburgringa.

For customer racing: The new Opel Astra TCR will presented for the first time in the Belgian town of Mettet.

Astra sa petoro vrata je pogonjena veoma efikasnim dvolitarskim turbo motorom, koji će isporučivati 330 ks i maksimalni obrtni moment od 420 Nm (oba parametra određena konceptom pod imenom „Balans performansi“), na taj način obezbeđujući da vozilo težine 1.200 kilograma poseduje dovoljno pogonske sile. Snaga se prenosi na prednje točkove putem šestostepenog, sekvencijalnog trkačkog menjača sa papučicom za menjanje stepena prenosa na upravljaču. Prenos je ostvaren preko kvačila sa dvostrukim diskom od sinterovanog metala. Automatizovani sistem dvostrukog odvajanja kvačila obezbeđuje stabilnost prilikom menjanja stepena prenosa naniže. Ovaj trkački automobil usporava uz pomoć kočionih diskova prečnika 378 milimetara sa šestoklipnim čeljustima napred i diskovima od 265 milimetara sa dvoklipnim čeljustima pozadi. Vozač može da podešava balans kočnica iz kokpita.

Šasija je u potpunosti podesiva i dolazi sa izuzetno modernom tehnologijom amortizacije. Efikasna aerodinamika, u koju su uključeni podesivi prednji spliter i zadnji spojler, koji su iz razloga troškova standardne komponente, uz to identične na svim TCR vozilima, takođe je važna za podešavanje automobila. Elektronski sistemi asistencije poput ABS-a i ESP-a nisu dozvoljeni.

Astra TCR

U cilju osiguravanja da timovi Opelovih klijenata mogu da koristi svoje Astre TCR izvestan broj godina bez bilo kakvih tehničkih modifikacija, automobil odmah dolazi sa detaljima koje će FIA zvanično odrediti obaveznim od sezone 2017., kao što je bezbednosni rezervoar goriva zapremine 100 litara.

Opelovo posvećivanje TCR seriji označava nastavak duge i uspešne tradicije trkanja u klasi turističkih automobila. Trke privatnih timova su oduvek bile stub Opelove privrženosti automobilskom sportu u mnogim zemljama širom Evrope, uz učešće u DTM-u sa podrškom fabrike, kao i nacionalnim prvenstvima poput nemačkog „Supertouring“ šampionata (STW). TCR koncept se savršeno podudara sa tom filozofijom – sa moćnim, vizuelno atraktivnim trkačkim automobilima koji su priuštivi i bliski serijskoj proizvodnji, TCR ispunjava aktuelne zahteve zainteresovanih privatnih timova.

Astra TCR_1

TCR takođe predstavlja za Opel perfektnu platformu za prezentaciju svog novog serijskog modela na dotičnim tržištima u trkačkom okruženju. Razni nacionalni šampionati, uključujući očigledno i novu nemačku TCR seriju (ADAC TCR Germany), koja će biti pod pokroviteljstvom Opelovog dugogodišnjeg partnera ADAC-a, i Evropski šampionat, idealno su igralište za Opel i njegove privatne timove. Koncept baziran na tri ranga takmičenja, nacionalne i kontinentalne šampionate, kao i globalnu TCR internacionalnu seriju, obezbeđuje da privatni timovi mogu da se takmiče širom sveta koristeći isti automobil.

Astra TCR je razvijena u bliskoj saradnji sa Opelovim dugogodišnjim partnerom Kissling Motorsportom iz Bad Minsterajfela. Inicijalne provere performansi će se održati pre kraja oktobra. Ograničen broj Opel Astri TCR će biti isporučen odabranim privatnim timovima počev od februara sledeće godine. Vozilo spremno za trkanje će imati konkurentnu cenu od 95.000 evra (plus PDV).