Od 1. novembra obavezna zimska oprema za učesnike u saobraćaju

Od 01. novembra obavezna je po zakonu o saobraćaju upotreba zimske auto-opreme. Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, podrazumeva da vozila moraju biti opremljena zimskom opremom ako se na kolovozu nalaze sneg, led ili poledica. U zimsku opremu spadaju četiri zimska pneumatika kod kojih dubina gazećeg sloja ne sme biti manja od 4 mm. Pored zimskih pneumatika vozači su obavezni i da u prtljažniku obavezno imaju odgovarajuće lance za sneg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije, koje u slučaju potrebe vozači postavljaju na najmanje dva pogonska točka, ukoliko naiđu na deo puta gde je saobraćajnim znakom predviđena obavezna zimska oprema. U naselju vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije.2

Oprema za povećanje trakcije (lanci i sl.) može se postaviti na točkove i na delu puta koji nije označen znakom “lanci zasneg”ali samo u slučaju kada je kolovoz prekriven snegom.

Neposedovanje propisanih pneumatika tretira se kao teža tehnička neispravnost i kazna koju saobraćajna policija može naplatiti iznosi od 6 do 20 hiljada dinara za fizičko lice i 100 do 800 hiljada za pravno lice. Policajac imapravo i da isključi iz saobraćaja vozilo koje nema zimske pneumatike i ostalu opremu, ako se ne koriste popropisu. Veoma važno je znati da u slučaju saobraćajne nezgode uzrokovane nedostatkom zimskih pneumatika, vozač i vlasnik takvog vozila imaju obavezu da sami plate svu materijalnu i nematerijalnu štetu koja može daiznosi i više miliona dinara.Opel-Insignia-289316-medium

Treba podsetiti i na to da pneumatici namenjeni zimskim uslovima vožnje pored uobičajenih oznaka,imaju i dodatne. Zimski se obično označavaju sledećim oznakama:

  1. M+S, MS ili M&S – Sneg i blato (Mud and Snow) .
  2. All Season – guma za celu godinu, za sve vremenske uslove. Nema performanse na snegu kao prava

zimska guma.

  1. Simbol pahuljice i planine. – Prava zimska guma.

Zimski pneumatik se može prepoznati i po komercijalnom nazivu za koji se upotrebljavaju reči: Winter (zima),

Snow (sneg), Ice (led), Cold (hladnoća) i slično.1255495_61204004

Zimski pneumatici načinjeni su od specijalne smese koja se bolje ponaša na niskim temperaturama i tako pruža bezbednu i udobniju vožnju. Za razliku od letnjih, zimski pneumatici se ne stvrdnjavaju na niskim temperaturama, zato ih je bitno koristiti ne samo na snegu i ledu već i na suvoj podlozi kada temperatura padne ispod +7°C, jer ispod 7 stepeni letnje gume počinju da gube svoje prvobitne performanse. U prilog tome, govori činjenica da je zimi 6 puta veći broj saobraćajnih nesreća nego leti. Na kraju sa pneumaticima koji su prilagođeni godišnjem dobu ne samo da ćete biti bezbedan učesnik u saobraćaju, već ćete ostvariti i određenu uštedu u potrošnji goriva.

Letnje pneumatike  treba koristiti leti, a zimske zimi. Ne preporučuje se voziti sa zimskim pneumaticima preko cele godine, jer se oni leti mnogo brže troše, upravo zbog mekše smese, a i lošije koče. Konkretno, funkcija dubljih lamelica (šara) je da na pneumatik nakupi što više snega. Sneg najbolje prianja uz sneg. Dakle, što se više snega zadrži na gazećem sloju, to je pneumatik kvalitetniji. Upravo zbog toga efikasnost pneumatika sa manje od četiri milimetra šare je drastično smanjena. Potrebno je staviti zimske pneumatike na sva četiri točka. U suprotnom može doći do zanošenja, proklizavanja pa čak i zaokretanja vozila u krivinama ili pri skretanju.