Novi Volvo FL sa pogonom 4×4 – za asfaltirane i makadamske puteve

Volvo FL je sada dostupan u verziji sa pogonom na obe osovine (4×4) i u potpunosti je spreman da vas i po klizavim, strmim i neravnim terenima preveze do cilja. Idealan je kao vozilo za posebne namene, kako u gradskim zonama, tako i u teškim radnim uslovima, ali i kao servisni kamion u kamenolomu i na gradilištu.

283598Obavlja posao bez obzira na uslove

Zahvaljujući ravnim linijama spoljašnjosti kabine, visokom komforu i velikom obrtnom momentu, Volvo FL je idealan za gužvu u gradskom saobraćaju. Pogon na obe osovine i povećano rastojanje od podloge omogućavaju lakoću kretanja i po izbrazdanom makadamskom putu i duž asfaltiranih deonica.

“Mnogi naši kupci obavljaju svoje aktivnosti u područjima gde vremenski uslovi i stanje na putevima mogu začas da se promene. Volvo FL sa pogonom na obe osovine je toliko svestran da može da izvršava i one zadatke za koje bi inače bio potreban dodatni kamion zbog teških uslova na putu“, kaže Pernila Sustovic, menadžer segmenta za distribuciju u kompaniji Volvo Trucks.283592

Oslonac za građevinsku opremu

Volvo FL sa pogonom 4×4 može da se koristi u i kamenolomu i na gradilištima koja se nalaze u skučenom gradskom prostoru. Zahvaljujući ukupnoj masi od 16 tona, ima dovoljno korisne nosivosti da nosi i savremenu opremu kao što je kran sa korpom, mešalica za beton ili dizalica.

“Razlika koja se najviše uočava kod novog Volvo FL modela sa pogonom 4×4 jeste izdignuta šasija, a time i povećanje rastojanja od podloge za nešto više od 6 cm na prednjem delu vozila i 10 cm na zadnjem. Viša šasija takođe povećava pristupni ugao za 25 stepeni, što olakšava izvoženje vozila iz jarka i vožnju po dubokim ulegnućima na putu”, kaže Pernila.

Pogon na obe osovine sa niskim stepenom prenosa

Na vozilu Volvo FL 4×4 pogon na obe osovine je stalno aktiviran. Razvodni  menjač ima podešavanje za visok i nizak stepen prenosa. Visok stepen prenosa se koristi u normalnim uslovima, dok se za teške radne uslove koristi nizak stepen prenosa koji se lako aktivira pritiskom na dugme na instrument tabli.283588

Karakteristike, Volvo FL sa pogonom 4×4

Ukupno/kapacitet: 12 do 16 tona

Dozvoljena ukupna masa vučnog voza: 25 tona

Maksimalno rastojanje od podloge sa pneumaticima 11R22.5:

  • Zadnja osovina: 319 mm

Pristupni ugao: 25 stepeni

Točkovi i pneumatici, 275/70 R22.5”, 10R22.5” i 11R22.5”

Vrste kabina:

  • Dnevna kabina
  • Komforna kabina
  • Kabina za posadu

Motori: D8K 250, 280 KS

Menjači: šestostepeni manuelni menjač, šestostepeni automatski menjač kao dodatna opcija.