19/05/2024

NOVI USPEH I SEDMO MESTO ZA DUŠANA BORKOVIĆA U BELGIJI

Najbolji srpski automobilista Dušan Borković sačuvao je drugu poziciju u generalnom plasmanu TCR Evropa šampionata. Vozač NIS Petrol tima u saradnji sa Target Competition timom u svom automobilu Hyundai i30 N sa brojem 62, na stazi Spa Frankoršamp u Belgiji zauzeo je sedmo mesto u šestoj ovosezonskoj trci.

Uspeh je tim veći jer je ostvaren u konkurenciji 22 vozača od kojih su svi osim kolega iz Hjundaija imali bolji balans performansi, za čijim je volanom i pančevački as. Smanjena visina za jedan santimetar, ali i dalje najviši od svih automobila, nije mogla da nadomesti težinu od 1.315 kg i snagu motora od 97.5 odsto, pa je Borković na ovom vikendu izvlačeći maksimum stigao do novih šest bodova.

Borković je nedeljnu trku startovao kao peti, ali je zbog lošeg starta i zaustavljanja Kominija, koji se nalazio ispred njega na startu, izgubio četiri pozicije. Samo nekoliko krivina kasnije, Dušana je udario Dani Kros.

Ipak, Srbin je izvanrednom reakcijom izbegao najgori scenario i zadržao se na stazi, uz novi neizbežni gubitak pozicije na 12 mesto. Zbog izletanja Tašija na stazu je izašlo sigurnosno vozilo, koje se zadržalo do pred sam kraj trke, ali je Borković u preostala tri kruga sa 12. mesta neverovatnom vožnjom uspeo da značajno popravi svoj plasman, izbije na sedmu poziciju i pokupi 6 vrednih bodova.

“Nažalost, ova trka nije bila poput subotnje. Već na startu sam prvi put slučajno napravio grešku, pogrešio ubacivši u ler umesto u prvu brzinu. Zatim je Komini stao na startu ispred mene zbog problema i u delićima sekunde sam izgubio nekoliko pozicija. To me i nije toliko koštalo, koliko kad me je Kros udario, izbacio sa staze i oštetio mi zadnji točak. Ne samo da sam pao na 12. mesto nego nisam imao brzinu na već onesposobljen auto. Na kraju sam završio sedmi i uzeo nove bodove. Askona je povećao prednost u generalnom plasmanu, ali srećom samo za 11 poena razlike što je dostižno već na narednoj trci na Hungaroringu ukoliko promene balans performansi za sledećI vikend. Bilo je i više nego očigledno da je ovo postao Peugeot i VW kup, a stvaranje i poenta ovog šamopionata je da smo svi približni performansama da bi trke bile zanimljivije za publiku. Očekujem i nadam se daljim promenama kako bismo svi imali šansu da se trkamo fer, i kako bismo svi bili bezbedni. Čestitam klupskom kolegi Rihardu na pobedi, uspeo je da iskoristi inverzni start I odbrani se od letećeg Peugeota. Naravno, hvala mojoj Srbiji, navijačima, timu i sponzorima na velikoj podršci i u Belgiji”, rekao je Borković posle druge trke.

Duca je posle šest trka na drugom mestu u generalnom plasmanu sa 84 boda, 11 manje od prvoplasiranog Askone. Naredni trkački vikend biće vožen 7. i 8. jula u Mađarskoj, na stazi Hungaroring.