16/06/2024

Novi Toyota AYGO – Svetska premijera na Salonu automobila u Ženevi 2018.

Novi Toyota AYGO doživljava svoju svetsku premijeru na Salonu automobila u Ženevi 2018. Pojačavajući jedinstveni DNK ovog modela i njegovo istaknuto mesto u A segmentu, koji je nakrcan konkurencijom, Toyotini dizajneri i inženjeri su ne samo ojačali mladalačku i istaknutu sliku modela AYGO, nego su i poboljšali njegove performanse i upravljačke karakteristike – kako bi bilo još zabavnije voziti ga.

Od prvog predstavljanja, 2014. godine, aktuelni AYGO je za Toyotu značajan uspeh u evropskom A segmentu. Njegov, trenutno prepoznatljiv izgled prednjeg dela u obliku „X“ i široki izbor mogućnosti prilagođavanja obezbeđuju da se uvek ističe u gomili.

S obzirom na to da su njegovi kupci prvenstveno ljudi osetljiviji na izgled, a ne oni koji automobile kupuju iz čisto racionalnih razloga, AYGO je, svojim upečatljivim dobrim izgledom i očaravajućim voznim karakteristikama, jedan od najuspešnijih Toyotinih modela u privlačenju novih kupaca i ostvarivanju prodajnih rezultata.

Godine 2017. AYGO je bio među najuspešnijim modelima u A segmentu, sa više od 85.000 prodatih primeraka i tržišnim udelom od 6,6%.

DIZAJN

 Novi AYGO zadržava svoj prepoznatljivi čeoni „X“ potpis, ali je on, umesto dosadašnjeg dvodimenzionalnog otiska, prerastao u snažniji, trodimenzionalni arhitektonski element.

Prepoznatljivi novi dizajn čeonog dela odlikuje se redizajniranim sklopovima glavnih svetala Keen Look, s integrisanim dnevnim svetlima koja dodatno pojačavaju upečatljiv utisak koji AYGO ostavlja na prvi pogled.

Donji deo uokviruje prednju masku, naglašavajući stabilan stav koji AYGO odaje, kao i okretnost koja je odlika kompaktnog vozila. Istovremeno, ukrasi ispod svetala – dostupni u crnoj, sjajnoj crnoj i srebrnoj boji – naglašavaju širinu vozila.

U profilu, izraženija trodimenzionalnost prednjeg dela, u kombinaciji s novooblikovanim spoljnim plaštom sklopova zadnjih svetala, vizuelno povezuje prednji i zadnji deo, stvarajući utisak kretanja prema napred i pojačane dinamičnosti.

Gledano otpozadi, uz nova LED dnevna svetla AYGO dobija sofisticirani izgled i postaje trenutno prepoznatljiv. Jedinstveni svetlosni potpis stvara utisak kompaktne kabine iznad donjeg područja branika, naglašavajući zadnju širinu i stabilnost vozila.

Novi spoljni izgled vozila upotpunjen je dvema novim bojama karoserije, Magenta i Blue, kao i dodatkom – poklopcima točkova zanimljivog dizajna uz aluminijumske naplatke od 15“, jedinstvenog dizajna za svaki nivo opreme, što sve zajedno pojačava utisak izvrsnosti koji novi AYGO ostavlja.

U unutrašnjosti dorađena grafika table s instrumentima se odlikuje pojačanim trodimenzionalnim efektom i novom bojom osvetljenja. Usvojena je i nova, prefinjenija tema unutrašnjeg uređenja u sivoj boji Quartz i crnoj Piano, a za većinu nivoa opreme osmišljene su i nove tkanine za presvlake sedišta.

STRUKTURA NIVOA OPREME

 Struktura nivoa opreme za novi AYGO razvijena je kako bi se dopala široj publici zahvaljujući posebnoj pažnji koja je posvećena višim nivoima opreme. Svaki nivo opreme se odlikuje jedinstvenim elementima dizajna, lako uočljivim u izgledu prednjeg branika, posebnim aluminijskim naplacima i uređenju unutrašnjosti.

Od ulaznog nivoa opreme x, preko srednjeg nivoa x-play do najvišeg nivoa x-clusiv, svaki paket opreme je skrojen da bi bio u skladu s ukusom i potrebama različitih ciljnih grupa kupaca.

X-play leži u srcu strategije paketa oprema za novi AYGO. Odlikuje se nekolicinom opcija koje omogućavaju kupcima da prilagode automobil svom ličnom ukusu. Nudeći izuzetnu vrednost, dugačak popis standardne opreme za paket x-play uključuje sisteme kao što su klima uređaj i multimedijski ekran x-touch od 7“ osetljiv na dodir.

Novi najviši nivo opreme x-clusiv temelji se na standardnoj specifikaciji za x-play uz posebnu dvobojnu kombinaciju i mogućnost odabira od tri boje, a uključuje i jedinstvene aluminijumske naplatke od 15“ s dvostrukim krakovima, sedišta s delimično kožnim presvlakama, automatski klima uređaj, sistem ulaska bez ključa i sistem Toyota Safety Sense.

Povrh toga, dve verzije posebne edicije, x-cite i x-trend, redovno će osvežavati paletu kojom će AYGO privlačiti kupce.

X-cite je najposebnija varijanta palete AYGO, zahvaljujući jedinstvenoj spoljašnjoj boji Magenta kao i dvobojnoj kombinaciji, posebnim potpuno crnim aluminijumskim naplacima od 15“, tkanini za presvlake na sedištima Manhattan sa šavovima u boji Magenta, umecima u boji karoserije na otvorima za provetravanje i na ručici menjača, kao i tabli s instrumentima i okviru ručice menjača u crnoj boji Piano.

Kupcima koji traže dinamičniju verziju Toyotinog modela u segmentu A namenjen je x-trend. Njegov spoljašnji izgled u verziji Black upotpunjen je Black ukrasima glavnih svetala, dopadljivim spoljnim retrovizorima u boji Cyan, jedinstvenim kompletom sportskih nalepnica, posebnim 10-krakim aluminijumskim naplacima od 15“, delimično kožnim presvlakama i elementima u unutrašnjosti u boji Cyan.

DINAMIKA VOŽNJE

 Novi AYGO odlikuju poboljšane performanse i poboljšana dinamika u vožnji a zbog dodatne okretnosti u gradskoj vožnji uz zadržavanje najmanje potrošnje goriva u klasi. Povrh toga, dodatno su smanjeni nivoi buke i vibracija i tako povišen nivo udobnosti u putničkoj kabini.

Toyotin nagrađivani 3-cilindarski motor od 998 cm3, s 12 ventila, dvostrukim bregastim vratilom (DOHC) i varijabilnim vremenom otvaranja ventila (VVT-i), sada je usklađen s normom Euro 6.2. Ovaj motor je dorađen kako bi objedinio idealnu ravnotežu snage i potrošnje goriva s pojačanim obrtnim momentom pri niskim brojevima obrtaja motora zbog još udobnije vožnje u gradskom saobraćaju.

Odlikuje se novim sistemom s dve brizgaljke, višim kompresionim odnosom, nizom novih sklopova sa smanjenim trenjem, sistemom hlađenja povratnih izduvnih gasova (EGR) i poboljšanom osovinom za uravnoteženje radi smanjenja vibracija na praznom hodu.

Ovaj novi motor razvija 53 kW (72 KS) pri 6.000 obr/min i 93 Nm obrtnog momenta pri 4.400 obr/min. Novi AYGO ubrzava od 0-100 km/h za 13,8 sekundi, uz najveću brzinu od 160 km/h.

Novi AYGO je dostupan u standardnoj i eko verziji. Potonja se odlikuje dužim 4. i 5. stepenom prenosa, pneumaticima s manjim koeficijentom otpora pri kotrljanju, Toyotinim sistemom Stop & Start i aerodinamičkim poboljšanjima.

Standardna verzija postiže smanjenje potrošnje goriva s 4,1 na 3,9 l/100 km1, što znači i smanjenje emisije CO2 za 5 g/km, na samo 90 g/km1.

Prema novoj homologacionoj proceduri, standardne i eko verzije postižu emisiju od 93 g/km, odnosno 86 g/km1.

Nadovezujući se na ova poboljšanja performansi i efikasnosti motora, novi AYGO se odlikuje i izmenama na oslanjanju, uz osvežavanje softvera u upravljačkom mehanizmu, što omogućava brze i precizne reakcije vozila na manevre vozača radi još bolje okretnosti i uživanja u gradskoj vožnji.

Konačno, dodavanjem zaptivki i upijajućih materijala na armaturnu tablu, prednji stub i zadnji deo poda postignuto je značajno smanjenje buke, šumova i vibracija u putničkoj kabini, kroz celo područje broja obrtaja motora.

1 Na temelju NEDC – zavisno od konačne homologacije

TOYOTA SAFETY SENSE 

Toyota Safety Sense objedinjava tehnologije aktivne bezbednosti konstruisane tako da pomognu u sprečavanju ili ublažavanju sudara u brojnim situacijama u saobraćaju.

Između brzina od otprilike 10 do 80 km/h, sistem predsudarne zaštite (Pre-Collision System – PCS) otkriva druga vozila ispred vašeg i smanjuje opasnost od udarca u njih otpozadi. Kada postoji mogućnost sudara, ovaj sistem zvučnim i svetlosnim signalom javlja vozaču da treba da koči.

Sistem PCS isto tako priprema kočnice kako bi bile u stanju da obezbede dodatnu silu kočenja kada vozač pritisne papučicu kočnice. Ako vozač ne reaguje na vreme, sistem automatski koči, smanjujući brzinu za otprilike 30 km/h[1] ili čak potpuno zaustavljajući automobil radi sprečavanja sudara ili smanjivanja sile udarca.

Sistem upozorenja za nenamerno napuštanje trake (Lane Departure Alert – LDA) prati crte na kolovozu i pomaže u sprečavanju nesreća i čeonih sudara zbog nekontrolisanog krivudanja vozila po putu. Ako vozilo počne da krivuda i izlazi iz svoje saobraćajne trake, a da nisu uključeni pokazivači pravca (migavci), sistem LDA upozorava vozača zvučnim i svetlosnim signalima.

[1] Rezultati postignuti tokom testiranja korišćenjem vozila koje se kreće brzinom od 30 km/h i vozila u mirovanju. Delovanje sistema ovisi od okolnosti (uključujući kolovoz i vreme) i stanja vozila.