Novi Suzuki motocikli – modeli GSX-R 1000, V-Strom 650 i BURGMAN 650 dostupni odmah po uplati

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Skoro sa sigurnošću se može tvrditi da svakom posetiocu izložbenog salona uvoznika Suzuki automobila i motocikala, beogradskog Euro Sumara, pogled prvo “pada” na “prepoznatljivo” plavi GSX-R 1000 ABS – L7. Ime ovog motocikla obeležilo je Suzuki brend ali i moto sport uopšte i, nakon osam godina, šampion je dobio naslednika – nesumnjivo najkompleksniji, najsnažniji i elektronikom najopremljeniji motocikl koji je Suzuki korporacija ikada napravila.

Projektovan je i napravljen „od nule“, ima novi ram i viljuške i pogonski agregat koji koristi tehnologiju razvijenu za višestruke pobednike MotoGP nadmetanja – motocikle iz familije GSX-RR. Znanje sa MotoGP takmičenja je takođe pomoglo i u razvoju obimnog elektronskog paketa, koji čine nova inercijalna merna jedinica, kontrola proklizavanja (sa 10 radnih režima) i sofisticirani sistem za sprečavanje blokade točkova pri kočenju (ABS). Pokreće ga potpuno novi četvorocilindarski linijski motor zapremine 999,8 cm3, sa tehnologijom promenljivog vremena otvaranja ventila (Suzuki Racing Variable Valve Timing SR-VVT), koja se afirmisala u trkačkim verzijama ovog proizvođača. Proizvodi 202 KS pri 13.200 obrtaja u minutu. Ključna konkurentska prednost mu je cena od 13.990 evra sa PDV-om (u dinarskoj protivvrednosti).

Za one koji su, ipak, skloniji trkačkim stazama, tu je i opcija GSX-R 1000R ABS – L7 koja regularni „ulični“ supersport motocikl pretvara u „mašinu“ za trke. Ovaj model opremljen je najnovijom generacijom Shova oslanjanja – prednjom viljuškom bez potrebe za podešavanjima i zadnjim amortizerima, čije sadejstvo omogućava bolju kontrolu u vožnji i poboljšava osećaj na prednjem delu motocikla. U odnosu na pređašnje verzije tu je i launch control – opcija za snažniji start motocikla, quick shifter u oba smera, TCS za kontrolu pri naglim skretanjima, dodatna integrisana led svetla u prednjoj masci, a postignuta je i dodatna redukcija mase. Da bi se postao vlasnik ovakvog motocikla potrebno je 16.890 evra.

Izložbeni salon Euro Sumara krasi i po svemu posebno zanimljiv model V-Strom 650 ABS – L7, najnovija verzija jednog od najprodavanijih motocikala u njegovom segmentu širom sveta, još od uvođenja na tržišta 2004. godine. Dokazano kvalitetna baza nije menjana u odnosu na prethodnika. Zadržan je aluminijumski ram čija dužina, uz zavidno međuosovinsko rastojanje, omogućava veoma udobnu vožnju i komfornu poziciju čak i visokim vozačima. Agregat i menjač su poznati od ranije, ali uz brojna poboljšanja. Suzukijev proveren V-tvin motor od 645 cm3 sada ima više snage i obrtnog momenta – proizvodi 71 KS pri 8.800 obrtaja u minutu i 62 Nm obrtnog momenta pri 6.500 obr/min. Takođe, ovaj pogonski agregat prilagođen je novim Euro 4 standardima o emisiji izduvnih gasova, a na spisku noviteta nalazi se i TCS sistem (kontrola proklizavanja) koji omogućava osetno bezbedniju vožnju kao i takozvano mapiranje agregata (tri raspoloživa moda). Masa motocikla je smanjena, pa on sada teži 213 kilograma, dok mu je zapremina rezervoara 20 litara. Zahvaljujući novom dizajnu, na prvi pogled ovaj model je teško razlikovati od opcije V-Storm 1000, što je verovatno i bio cilj proizvođača. Euro Sumar ga ima na lageru i isporučuje odmah po uplati, a cena mu je 7.450 evra.

Ništa manje zanimljiv model iz ponude Euro Sumara je i BURGMAN 650 Executive ABS – L6, ne samo što ima jedan od najpouzdanijih agregata među konkurentima u klasi, već i po odličnim performansama, komforu i bogatoj opremi. Odnos cene i kvaliteta ovaj model svrstava među najkonkurentnije na tržištu, a Euro Sumar ga nudi za 9.350 evra. Isporuka je odmah po uplati.