Novi Kia Sorento s ekološkim sertifikatom TÜV Nord

Novi Kia Sorento s ekološkim sertifikatom TÜV Nord

19/12/2014 Off By admin@mobilpublic

Novi Sorento, koji su premijerno predstavili u oktobru na salonu automobila u Parizu, je zadnji Kijin model koji je dobio ugledni međunarodni sertifikat za svoj uticaj na okolinu tokom svog čitavog životnog ciklusa.Kia Sorento (action) (Medium)

Novom Sorentu je TÜV Nord, vodeća nezavisna organizacija za tehničku inspekciju, podelila sertifikat za ispunjavanje standarda ISO 14040 za životni ciklus proizvoda (LCA – Life Cycle Assessment). LCA predviđa uticaj vozila na okolinu kroz njegov

čitav životni ciklus kao i njegov širok izbor razvojnih i proizvodnih faktora, npr. pridobivanje sirovina, pretproizvodna testiranja i iskorićtenje proizvodnih kapaciteta.Kia Sorento (static 2) (Medium)

Prvi TÜV Nord sertifikat je Kia dobila 2008. za model cee’d, a njemu je sledilo 11 modela tako da Kia sad ima čak 12 modela koji se mogu pohvaliti sertifikatom ISO 14040.

U odnosu na prethodnika je novi Sorento unapredio svoj potencijal stvaranja fotohemijskih oksidansa za skoro 13% (POCP). POCP meri količinu smoga koja se proizvede pri procesu izrade vozila i samo vozilo kroz svoju čitavu životnu dobu.Kia Sorento (static 1) (Medium)

Kia je još pre nekoliko meseci najavila svoju nameru da za sve svoje fabrike širom sveta stekne sertifikat ISO 50001, koji je međunarodni standard za planiranje i implementaciju čuvanja energije, a sertifikat će doprineti boljem upravljanju s potrošnjom energije. Taj sertifikat Kijina fabrika u gradu Gwangju poseduje već od 2012. godine, a ostale fabrike bi ga trebale dobiti uskoro.