13/07/2024

Novi Kia Sorento osvojio 5 zvezdica za sigurnost na NHTSA kreš testovima

2015 Sorento

U najnovijim simulacijama sudara koje izvodi Američka nacionalna agencija za sigurnost u saobraćaju (NHTSA) Kijin novi sportski terenac Sorento osvojio je svih 5 zvezdica. Radi se o Kijinom najpoznatijem modelu kojeg su od njegovog „rođenja“ 2002. godine prodali u više od 2 miliona primeraka. Za američko tržište ga proizvode u fabrici u saveznoj državi Džordžija, a za ostala svetska tržišta u korejskom Hwasungu.

2015 Sorento
2015 Sorento

Osnov novog Sorenta je njegova značajno unapređena platforma. Torziona tvrdoća povećana je za 14 odsto u odnosu na prethodnika. Karoserija se sastoji od 53-odstotnog udela naprednog čelika velike čvrstoće, što je čak 115-odstotno povećanje u odnosu na prethodni model. Osim toga novi Sorento može se pohvaliti brojnim sigurnosnim i ostalim tehničkim pomagalima.

Sorento je namenjen onim kupcima koji žive aktivnim životom, jer predstavlja idealno vozilo za avanture i beg sa porodicom, a sa njim su potpuno samouvereni znajući da je vozilo osvojilo čistu peticu u NHTSA kreš testovima.

Prve primerke novog Sorenta u našoj zemlji možemo očekivati ovih dana kada će biti poznato i više detalja o opremama i cenama.