23/05/2024

Novi dizajn, povezanost, bezbednost i tehnološki sadržaj – ovo su stubovi koji podupiru restilizovanje modela Jeep® Cherokee. Svojom današnjom premijerom u regionu EMEA, najnoviji korak u razvoju gradskog terenca srednje veličine sa najboljim performansama dolazi sa novim, autentičnim i premijum dizajnom koji je verno oslikava DNK brenda Jeep i sa tehnologijom jednostavnom za korišćenje koja obezbeđuje dodatnu udobnost, povezanost i zaštitu svih putnika.

Novi Jeep Cherokee ima udobniju i funkcionalniju unutrašnjost i nudi izvanredne karakteristike vožnje i upravljanja –rezultat nezavisnog prednjeg i zadnjeg sistema oslanjanja i tri moguća režima pogona na sva četiri točka tokom terenske vožnje koji postavljaju standarde.

Novi Jeep Cherokee biće dostupan u paketima opreme Sport, Longitude, Limited i Overland i stiže u salone brenda Jeep širom Evrope u drugoj polovini godine. Gama Cherokee biće upotpunjena sledeće godine uvođenjem nezaustavljivog modela Trailhawk.

Autentični dizajn brenda Jeep

Spoljašnjost novog modela Jeep Cherokee osvežena je da bi se dobio nov, moderan izgled. Izmene su u glavnom u vezi sa prednjim delom vozila koji ima veoma upečatljiv izgled koji oslikva premijum karakter brenda, a opet ostaje veran legendarnom Jeep stilu. Novi dizajn eksterijera uključuje novu masku, LED farove, dnevna kratka svetla (DRL) i maglenke uokvirene svetlim detaljima.

Prepoznatljiva oblikovana hauba sadrži novu laku aluminijumsku strukturu i odvojena je od prednjih blatobrana, čineći izgled modela Cherokee još više posebnim.

Slično tome, novi savremeni izgled naglašava novi profil zadnjeg dela modela Jeep Cherokee, preoblikovan je u skladu sa izmenama u dizajnu, čime se dobio skladniji prelaz ka zadnjem delu vozila. Nova zadnja svetla modela Cherokee ostaju sastavni deo dizajna zadnje grupe svetala, koji dolazi u obliku tankih homogenih LED traka koje su obmotane oko  svakog stop-svetla i zadnjih migavaca. Nova i drugačija laka kompozitna vrata prtljažnjika uključuju ručku sa mehanizmom za otvaranje koja je postavljena više radi lakše upotrebe korisnika. Pri tom, dostupna su i vrata koja se otvaraju bez ruku pritiskanjem mesta ispod branika nogom.

Klijenti će ceniti i novi poklopac za rezervoar i otvor za punjenje bez kapice. Naposletku, Jeep Cherokee nastavlja da nudi zadovoljstvo vožnje sa otvorenim krovom koje samo Jeep može da obezbedi zahvaljujući krovnom otvoru sa dve ploče CommandView. CommandView proteže se od vetrobrana do zadnjeg dela vozila, omogućujući savršen pogled i na i van puta i dostupan je kao jedna od opcija.

Izmenjena unutrašnjost modela Jeep Cherokee donosi dodir svežine i elegancije uz veću udobnost i funkcionalnost zahvaljujući dobro iskorišćenom prostoru i novim tehnološkim elementima. Unutrašnjost odlikuje moderan dizajn, ručno oblikovani delovi, visokokvalitetni materijali, umeće i posvećenost detaljima.

Vozači i putnici odmah mogu da primete prefinjenu i elegantnu obradu kao što su moderni detalji boje Piano Black i Satin Chrome (nijanse crne i sive) na radio uređaju, otvorima za ventilaciju i okviru na ručici menjaca. Ovim se stvara skladan izgled skrojen po posebnoj meri. Dugme električne parking kočnice smešteno je u sredini okvira postolja menjača radi lakšeg korišćenja. Uključene kontrole za menjanje brzina postavljene su na volanu kod modela koji su opremljeni devetostepenim automatskim menjačem.

Prilagodljiva grupa instrumenata uključuje TFT i troipoinčnim LED crno-belim ili sedmoinčnim ekranom u boji.      Ekran u boji od 7 inča prikazuje informacije koje vozač može lako da menja dok vozi – uključujući navigaciono uputstvo za svako skretanje, brzinu, potrošnju goriva u stvarnom vremenu, upozorenja u vezi sa bezbednošću, napredni podesivi tempomat (Adaptive Cruise Control-Plus), audio informacije i opremu koja je svojstvena brendu Jeep, sistem za kontrolu prijanjanja  za različite terene(Selec-Terrain).

Centralna konzola izmenjena je da bi se dobilo više prostora povećanjem zapremine prednjeg pregratka, savršenog za priključivanje pametnih mobilnih telefona i drugih uređaja na ugrađene USB ulaze radi lakšeg pristupa povezanim uslugama.

Zapremina prtljažnjika takođe je povećana za više od 30 litara i sada nudi dodatni, upotrebljiv prostor za opremu koja se koristi u svakodnevnim avanturama.

Superiorne performanse na putu

Prednje nezavisno vešanje sa McPherson podupiračima i zadnjim nezavisnim vešanjem sa višestrukom vezom apsorbuje prepreke na putu i van njega pritom pružajući izvanrednu udobnost putnicima u vozilu. Prednje vešanje ima 6.7 inča prostora za pomeranje, dok zadnje vešanje ima 7,8 inča prostora za pomeranje. Izolovana zadnja kolevka, visoka snaga, alu-nisko prednje unakrsno ojačanje i superiorna torzionu krutost doprinose lakškoj i tišoj vožnji i superiornom upravljanju novog modela Cherokee. 

Neprevaziđene sposobnosti pogona 4×4  brenda Jeep

Dostupan sa pogonom na prednjim točkovima ili na sva četiri točka, novi Cherokee pruža izbor od tri inovativna sistema 4×4 koji su poboljšani da bi se dobile neprevaziđene sposobnosti pogona 4×4 u svim vremenskim prilikama.

Jeep Active Drive I: Ovaj sistem u potpunosti je izmenjen. Inženjeri brenda Jeep pred sebe su postavili zadatak da smanje težinu i povećaju učinkovitost nove generacije modula zadnjeg pogona (Rear Drive Module, RDM) koji je u potpunosti automatski i omogućava besprekorno prebacivanje iz i u režim pogona na sva četiri točka pri bilo kojoj brzini. Rezultat ovoga je težina manja za 8 kilograma i smanjenje obrtnog momenta pri niskim brzinama zarad smanjene potrošnje goriva. Jeep Active Drive I ne zahteva posredstvo vozača niti povratnu informaciju, on pravi izmene da bi se osigurala stabilnost vozila i poboljšava reakciju u teškim uslovima vožnje.

Jeep Active Drive II: Ovaj sistem pobošljan je i uključuje dvostepenu jedinicu prenosa snage (Power Transfer Unit, PTU) sa kontrolom obrtnog momenta i niskim opsegom. Režim 4-Low blokira prednje i zadnje pogonsko vratilo pri niskostepenom unosu snage ili pri vučenju. Niski opseg omogućava smanjenje prenosa u odnosu 2,92:1 radi boljeg uspona, kao i odličan najniži prenosni odnos u veoma nepovoljnim terenskim uslovima. Ovaj sistem takođe uključuje sistem za kontrolu pri vožnji nizbrdo (Hill-descent Control), koji omogućava modelu Cherokee da se kontrolisano spušta niz nepovoljan teren, a da vozač ne mora da pritiska kočnicu.

Jeep Active Drive Lock: Jeep Active Drive Lock uključuje sve što i sistem Jeep Active Drive II i pri tom još nudi i blokadu diferencijala za superiorno prijanjanje u prenosima niskog opsega za prevazilaženje prepreka uzbrdo i za veoma nepovoljne uslove terenske vožnje. Ovaj sistem uključen je samo u paket opreme verzije Trailhawk koja će biti dostupna na evropskim i drugim tržištima već od sledeće godine. U ovo je uključen i sistem za biranje ciljne brzine (Selec-Speed Control) – dodatak koji omogućava vozaču da izabere ciljnu brzinu, u opsegu od 1 km/h do 9 km/h, koji je savršen za prelazk preko stena, spuštanje/savladavanje ekstremnih nagiba, ili za prolazak kroz vodu.

Selec-Terrain:Svi sistemi 4×4 sistem modela Cherokee uključuju unapređen sistem za kontrolu prijanjanja Selec-Terrain brenda Jeep. Ovaj sistem sadrži četiri režima (automatski (Auto), za sneg (Snow), sportski (Sport) i za pesak/blato (Sand/Mud)). Paket opreme verzije Trailhawk takođe nudi režim za vožnju po kamenitom terenu (Rock) za najzahtevnije terenske avanture.

Rear axle disconnect: deo opreme svih sistema 4×4, ovaj uređaj donosi smanjenje potrošnje energije kada pogon 4×4 nije potreban u korist bolje potrošnje goriva. Sistem za isključivanje pogona zadnje osovine besprekorno prelazi sa pogona na dva točka na pogon na sva četiri i obrnuto u cilju potpune kontrole obrtnog momenta. Takođe, ovaj sistem ne zahteva posredstvo vozača.

Tehnologija jednostavna za korišćenje sa sistemima Uconnect četvrte generacije

Novi Jeep Cherokee takođe uključuje i najnovije sisteme UconnectTM, donoseći uređaje za komunikaciju, zabavu i navigaciju, uz inovacije osmišljene da poboljšaju i iskustvo vožnje i udobnost putnika.

U zavisnosti od paketa opreme, Jeep Cherokee može da bude opremljen sa sistemima UconnectTMod 5,0 inča, 7,0 inča i 8,4 inča ili sistemom UconnectTMNAV od 8,4 inča, koji imaju veću snagu obrade podataka, brže paljenje i ekrane osetljive na dodir koji daju prikaze u visokoj rezoluciji. Ovi sistemi omogućavaju vozaču da upravlja sistemima u vozilu, uključujući klimu i audio sistem, neposredno putem ekrana UconnectTM. Modeli Jeep Cherokee opremljeni sistemima UconnectTM od 7,0 inča i 8,4 inča ili sistemom UconnectTMNAV donose ekrane visoke rezolucije u boji koji su osetljivi na dodir, a tu su i funkcije Apple CarPlay i Android Auto. Standardni paket Sport uključuje i sistem UconnectTMod 5,0 inča sa funkcijom Bluetooth i glasovnim komandama.

Funkcije novog sistema UconnectTM takođe uključuju i uređaje koji pozivaju, uključuju navigaciju i pretvaraju tekst u govor bez upotrebe ruku radi bezbednog, udobnog i povezanog svakodnevnog iskustva vožnje. Ugrađene radio opcije takođe su dostupne kako bi omogućile vozaču i putnicima da puštaju radio sa interneta putem funkcije Bluetooth ili putem odgovarajućih ličnih uređaja koji su prikačeni na USB ili AUX portove.

Navigacija UconnectTMsa uputstvima za svako skretanje predstavlja standardnu funkciju u navigacionom sistemu UconnectTMNAV od 8,4 inča i uključuje davanje glasovne komande u jednom koraku, kako bi kupci brenda Jeep lako mogli da izgovore adresu i dobiju putanju dok su u pokretu.

Sistemi za bezbednost i sigurnost

Jeep Cherokee proizveden je da ponudi potpunu bezbednost i sigurnost. Prvi bezbednosni element vredan pominjanja je platforma Compact U.S. Wide (CUS-wide) koja pruža čvrstu osnovu i konstruisan je sa 65% visokoizdržljivog čelika. Inženjeri su potom dodali i aktivne i pasivne bezbednosne i sigurnosne funkcije, uključujući napredni aktivni sistem za upozorenje od čeonog sudara (Active Forward Collision Warning-Plus) sa sistemom kočenja u slučaju izletanja pešaka (Pedestrian Emergency Braking), napredni sistem upozorenja od napuštanja trake LaneSense (LaneSense Lane Departure Warning-Plus), napredni sistem za pomoć pri kočenju (Advanced Brake Assist) i sistem za aktivno ograničenje brzine (Active Speed Limiter) – svi u ponudi kao deo standardne opreme u čitavoj gami namenjenoj evropskom tržištu.

Dodatne bezbednosne funkcije uključuju sistem za pomoć pri paralelnom i parkiranju pod pravim uglom ParkSense (ParkSense Parallel/Perpendicular Park Assist), napredni podesivi tempomat (Adaptive Cruise Control-Plus), elektronsku kontrolu stabilnosti (Electronic Stability Control, ESC), elektronski sistem za sprečavanje prevrtanja (Electronic Roll Mitigation), sistem za pregled puta iz mrtvog ugla i detekciju presecanja pravca otpozadi (Blind-Spot Monitoring and Rear Cross Path detection), zadnju kameru za pomoć pri parkiranju (ParkView) sa dinamičnim prikazom razdelnih traka i osam standardnih vazdušnih jastuka.