Druga generacija modela i20 imala je svetsku premijeru na sajmu automobila u Parizu. U odnosu na prethodnika, novi Hyundai i20 ima unapređen dizajn i poboljšane karakteristike.

Stil i dizajn

Dizajniran u evropskom Hyundai centru u Russelsheimu, Nemačka, novi i20 nastavlja modernim Evropskim stopama koje su utabali modeli i10 i i30. Niži, duži i širi od Getz-a, koga je zamenio i20 se ističe svojom sportskom linjom. i20 sa petoro vrata ima međuosovinsko rastojanje od 2.525 mm usled čega nudi veoma prostranu unutrašnjost.

Sa prepoznatljivim dizajnerskim motivima – hromiranom maskom i prodornim farovima na prednjoj strani i lako uočljivim zadnjim svetlima moderne linije i20 su dodatno istaknute finim detaljima, uključujući branike u boji karoserije, kao i unutrašnje i spoljašnje retrovizore, integrisanu antenu, automatsko otvaranje gepeka, brave na vratima u boji karoserije, i aluminijumske felge od 15″ i 16″. Novi i20 dolazi u paleti od 10 novih akrilnih i metalik boja, uključujući i modernu “Kristalno belu”.hyundai-i20-front_3002309b

Bezbednost

Hyundai je sinonim za vrhunsku sigurnost. Novi i20 se nudi posebno visok nivo opreme aktivne i pasivne bezbednosti. Njegova savršena okretnost i odziv na komande igraju glavnu ulogu u tome da vozača i20 drže podalje od problema, ali ukoliko bi došlo do nezgode, svi putnici su zaštićeni krutom karoserijom sa posebnim ojačanjima, šest vazdusnih jastuka (prednjim, prednjim bočnim i vazdušnim zavesama), aktivnim naslonima za glavu, podesivim sigurnosnim pojasevima sa predzatezačima napred, i ABS odnosno ESP sistemima najnovije generacije.

Ovaj paket bezbednosne opreme je dodatno pojačan naprednim sistemom za praćenje pristiska u pneumaticima, ISO FIX sistemom za pričvršćivanje sedišta za decu pozadi, kao i upozorenjem na vezivanje sigurnosnih pojaseva za svih pet putnika. To znači da i20 dolazi kao jedan od najsigurnijih automobila u svojoj klasi. Hyundai je siguran da će “osvojiti” pet zvezdica na Euro NCAP testu za bebednost odraslih putnika, kao i za bezbednost dece.new-generation-i20_interior_11

Pogon

Novi i20 nudi čak sedam motora (tri benzinska i četiri common rail dizel) koji su intezivno ispitivani kako bi dali visoke performanse, bolju ekonomičnost i niži nivo izduvnih gasova nego ranije. Euro IV benzinski motori obuhvataju 1.2 od 78 KS, 1.4 od 100 KS i 1.6 od 126 KS. Svi su dostupni sa petostepenim manuelnim menjačima, sa opcijom četvorostepenog automatskog menjača kod 1.4 i 1.6 modela.Sa emisijom ugljen dioksida od samo 124 g/km i prosečnom potrošnjom goriva od samo 5,3 l/100km, potpuno novi 1,2 Kappa aluminijumski motor nudi odličnu kombinaciju performansi i ekonomičnosti.

Kako bi zadovoljio visoka očekivanja evropkih kupaca od dizel motora, i20 dolazi sa čak četiri EURO IV turbo dizel motora sa CPF filterom čestica (standard za 1.6 motor).

1.4 CRDi se nudi u dve varijante 75 KS i 90 KS, dok je 1.6 CRDi dostupan sa u 115 KS i 128 KS. 1.6 CRDi od 115KS je ekonomičan i čist motor. Vodeći je u klasi po niskoj emisiji ugljen dioksida od samo 115 g/km i prosečnom potrošnjom od 4.3 l/100 km. Modeli sa 1.4 CRDi motorm su opremljeni petostepenim manuelnim menjačem, dok 1.6 CRDi motori prenose snagu preko šestostepenih manuelnih menjača.New-i20_rear-hyundai-i20-i-20-655x445

Enterijer

Luksuz i višestranost se savršeno uklapaju u novu prostranu kabinu i20. Veoma bogata lista raspoložive opreme uključujje i automatski klima uređaj, moćni audio sistem (Radio+CD+MP3) sa centralnim ekranom, multifunkcionalni upravljač podesiv po visini i dubini, sistem za praćenje pritiska u gumama, vozačevo sedište podesivo po visini, daljinsko centralno zaključavanje sa preklopivim ključem, elektronske podizače stakala, kao i električno podešavanje i grejanje retrovizora. Lista standardne opreme i20 stavlja ispred većine njegovih rivala.

Enterijer modela i20 sa pet sedišta pruža vrhunsku udobnost, ali isto tako poseduje mogućnost preklapanja zadnjeg reda sedišta u odnosu 60:40, kako bi se povećao prtljažni prostor od 295 litara, mnogobrojne unutrašnje pregrade, mogućnost rashlađivanja kasete ispred suvozača i dva držača za čaše.New-i20_front-hyunda-i20-i-20-655x434

Oslanjanje i kvalitet vožnje

Zadržavajući svoj dinamični stil, i20 je kreiran na novoj platformi koja obezbedjuje sportsko iskustvo pri vožnji. Većina testova radjena je na evropskim putevima. Testovi pri toplim vremenskim uslovima su sprovedeni u Španiji, po hladnim vremenskim uslovima u Švedskoj a testovi brze vožnje u Nemačkoj.

Hyundai-evi inženjeri su obezbedili da prednji MacPherson amortizeri i zadnja torziona greda amortizera obezbede oštar i živahan kvalitet vožnje kakav cene kupci u Evropi. Novi sistem upravljanja je takodje dorađen kako bi obezbedio brzu i tačnu reakciju na komande vozača, koja kao odgovor ima odličnu urbanu hitrost. Intezivnom upotrebom materijala koji smanjuju nivo buke u procesu izrade, posebno kod modela sa dizel motorima – kao rezultat je dobijen i20 koji prožima sa sofisticiranim i udobnim ambijentom u kabini.

Novi i20 se proizvodi u Hyundaijevoj fabrici u Turskoj, a u prodaji se našao od novembra 2014.