Novi Fiat Ducato: više tehnologije, veća iskoristivost, više vrednosti

Dvanaestog maja u test centru Baloko, u Italiji održaće se internacionalno medijsko predstavljanje novog modela Fiat Ducato, koji predstavlja najnoviji ishod evolucije ovog najprodavanijeg modela koji već 33 godine ( uz svoju 5. generaciju) niže međunarodne nagrade i prodajne uspehe, što dokazuje 2.6 miliona prodatih vozila širom sveta od 1981.godine do danas.

Fiat Ducato, kao dugogodišnji  referentni mode lza poređenje na tržištu Evrope, Srednjeg Istoka i Afrike prešao je evropske granice da bi se proširio na tržište Rusije, Južne Amerike, Srednjeg Istoka i Australije. Trenutno je prisutan na tržištima u preko 80 zemalja širom sveta, uključujući i tržište Severne Amerike, koje će ove godine imati priliku da ga gleda u glavnoj ulozi u okviru RAM brenda. Fiat Ducato je ‘svetsko’ vozilo koje podstiče razvoj kompanije Fiat Chrysler Automobiles u sektoru lakih komercijalnih vozila.

Novi stil eksterijera predstavlja ishod najnaprednijeg ‘dizajna vozila’ koji, zajedno sa konceptom lakog komercijalnog vozila pruža jak osećaj u pogledu dinamike, bezbednosti, kvalitet a i robusnosti. Novo Fiat Professional vozilo dodatno razvija koncept ‘dizajna povezanog sa funkcionalnošću’ koji je oduvek bio karakteristika ovog modela.  Konkretnije, među novim karakteristikama nalaze se 2 različite boje za rešetku hladnjaka, zaštitnik šasije, nove felne od 16”, novi LED prednji farovi i trodelni prednji branik u cilju smanjenja troškova popravki.140422_Ducato_03

Što se tiče unutrašnjosti vozila, novi Ducato nudi tri različita ambijenta – Classic, Tecno i Lounge – sa još više detalja koji odišu prefinjenošću i elegantnošću iskazanih kroz nova sedišta koja održavaju najbolji nivo bezbednosti u njegovom asortimanu, kao i kroz novi držač za čaše ugrađen u centralnu konzolu. Novi Ducato je takođe prvo vozilo koje u svom segmentu donosi ekskluzivni multifunkcionalni držač koji se nalazi na sredini svake instrument table u asortimanu ovih vozila i koji je pogodan za držanje svih uređaja, kao što su pametni telefoni i tablet uređaji, pored uobičajenog držanja listova papira.

Novi Ducato, koji odiše moćnim, odvažnim izgledom, može da se pohvali i najmanjim stepenom emisija i potrošnje goriva u svojoj kategoriji: samo 5.8l/100 km i 158 g/km CO2 po normativima “Novog evropskog ciklusa vožnje”. Sve to zahvaljujući verzijama novog inovativnog MultiJet II Euro 5+  motora u asortimanu:  2.0 MultiJet od 115 KS i maksimalnog obrtnog momenta od 280 Nm (5-brzinskim menjač); 2.3 MulitJet od 130 KS i maksimalnog obrtnog momenta od 320 Nm (6-brzinskim menjač); 2.3 MultiJet od 150 KS i maksimalnog obrtnog momenta od 350 Nm (6-brzinski menjač); 3.0 MultiJet motorom od 180 KS i 400 Nm maksimalnog obrtnog momenta (6-brzinski menjač). Comfort Matic menjač je dostupan na svim verzijama MultiJet 2.3. i 3.0 motora sa optimizovanom konfiguracijom kako bi upario različite uslove vožnje i korišćenje ovog vozila.

U odnosu na prethodni model, njegove karakteristike pouzdanosti i robusnosti su dodatno poboljšane zahvaljujući tehnološkom nasleđu Fiat Professional brenda i iskustvu stečenom kroz izvoz i testiranje Ducato modela širom sveta, a u određenim slučajevima i van Evropske Unije. Ducato danas kao nikada do sad, pristupa globalnom tržištu i mora se dokazati da je dostojan poslu spektrom različitih konteksta, od kojih je svaki zahtevniji od onog prethodnog,  boljom robusnošću i pouzdanošću zahvaljujući ojačanoj karoseriji i spojevima do boljeg komfora pri kočenju, boljih performansi i poboljšanja koja utiču na radni vek vešanja i kvačila. Na primer, Novi Ducato može da se pohvali najboljom bruto težinom vozila (do 4.4 tone), težinom na zadnjoj osovini (do 2.5 t) i nosivošću (do 2.1 t za kombije) u celokupnoj kategoriji ‘jednotočkaša’.

Novi Ducato ide korak napred u pogledu iskoristivosti i troškova održavanja, fokusirajući se na smanjenu  težinu vozila bez tereta i putnika i veću nosivost, sve to pomoću materijala i elemenata koji su se koristili – poput, na primer, specijalnog zadnjeg vešanja urađenog u kompozitnim materijalim – zajedno sa još širim i sveobuhvatnijim asortimanom motora, što potvrđuje popularnu i ekskluzivnu strategiju ovog modela Fiat Professional brenda – “jedna misija – jedan motor”.

Novi Ducato takođe demonstrira kredibilitet od koga zastaje dah, nudeći krajnje visoko-tehnološke sadržaje, zahvaljujući najnaprednijim kontrolama bezbednosti i pomoći na putu, kao i novom infotainment sistemu. Na primer, sve verzije imaju u standardnoj ponudi ESC sistem za elektronsku kontrolu stabilnosti vozila. Ovaj sistem je dodatno poboljšan sistemom za sprečavanje prevrtanja vozila u cilju većeg komfora i zaštite tereta od neočekivanih pokreta, zajedno sa LAC sistemom za vožnju pod teretom, Hill Holder sistemom za pomoć pri kretanju na usponu, ASR sistemom protiv proklizavanja i EBA sistemom za elektronsku kontrolu kočenja.

Takođe, u cilju obezbeđivanja veće pokretljivosti i komfora u vožnji, u standardnoj ponudi se nalazi i Servotronic na verzijama MultiJet 2.3. i 3.0 motora, dok su dodatni sistemi za pomoć pri vožnji dostupni na zahtev, poput Traction+ sistema (zajedno sa Hill Descent sistemom sa kontrolu pri spuštanju niz nizbrdice), sistemom koji upozorava ukoliko se vozač odvoji od svoje trake i sistemom za prepoznavanje saobraćajnih znakova na putu.

Razvoj se ogleda i u polju infotainment-a, gde ovaj novi model nudi Bluetooth tehnologiju i MP3 plejer kao standard na svim dostupnim radio uređajima, do verzije vozila najbolje u svom asortimanu koja uključuje 5” ekran u boji osetljiv na dodir, zadnju pomoćnu kameru za parkiranje, ograđenu navigaciju i digitalni radio uređaj.

Na kraju, ovo novo vozilo Fiat Professional brenda nudi najširi asortiman pogona na prednje točkove na tržištu: dovoljno je da kažemo da kombinovanjem različitih rešenja u pogledu karoserije, motora i mehaničkih delova dobijate 10,000 varijanti komercijalnih vozila, putničkih vozila i osnova za konverzije u druga vozila.  Detaljnije, u okviru asortimana kombija, imate izbor od osam različitih kapaciteta nosivosti koji se kreću od 8 do 17 m³, a koji mogu da se pohvale najboljom iskoristivošću u svojoj kategoriji. Štaviše, novi Ducato će biti dostupan u 4 različite dužine i 3 raličite za kombi vozila i 6 različitih dužina za produžena kombi vozila.