NOVI FIAT 500 – SVETSKA PREMIJERA U TORINU

NOVI FIAT 500 – SVETSKA PREMIJERA U TORINU

21/07/2015 Off By admin@mobilpublic

Ukratko o modelu

Četvrti jul je uvek bio obeležen crvenim slovom za Fiat 500: „veliki mali auto“ i simbol masovne motorizacije u Italiji, sa skoro 3,8 miliona prodatih primeraka, koji se čvrsto usadio u kolektivnu svest, predstavljen je na taj dan 1957. godine. Pedeset godina kasnije, 2007. godine, Fiat je odlučio da iskoristi to nasleđe i krene dalje u budućnost: novi 500 je rođen i odmah je zabeležio uspeh. Osam godina kasnije, sa preko 1,5 miliona prodatih primeraka, ovaj model predaje štafetu novom modelu 500Nuova 500, sa kojim se Fiat priprema da se izbori sa novim tržišnim izazovima, ne zaboravljajući svoje duboke korene. Proizveden od strane Centro Stile Fiat, ovaj model ima osvežen dizajn eksterijera i enterijera, koji je karakterističan za model 500 ali još privlačniji. Nije povećan, ali sadrži više tehnologije, više verzija motora i ideja za prilagođavanja: samo na ovaj način ovaj legendarni model može da evoluira i dodatno unapredi svojstva koja su od njega načinila remek delo.

Dostupan u dve verzije (limuzina i kabriolet), novi model 500 će po predstavljanju imati tri nivoa opreme: Pop, Popstar i Lounge. Prvi nivo uključuje sedam vazdušnih jastuka, Uconnect Radio 5” sa šest zvučnika, AUX-IN i USB priključke, komande na upravljaču i LED dnevna svetla kao standardnu opremu. Popstar verzija ima i manuelni sistem za kontrolu klime, hromirana kućišta za retrovizore i retro čelične radkapne. Lounge verzija novog modela 500 je još sadržajnija, sa dodatnim sofisticiranim detaljima, poput panoramskog staklenog krova, aluminijumskih felni od 15 inča, hromirane prednje maske, info-zabavnog sistema Uconnect Radio 5” LIVE sa ekranom na dodir, kao i upravljača sa komandama presvučenog kožom, što omogućava integrisanje pametnog telefona, upotrebu mnogih aplikacija u tom sistemu  kao i  da ostanete povezani.

Ponuda motora za novi model 500 uključuje motor 0,9 TwinAir (85 ks ili 105 ks), 1,2-litarski motor sa 69 ks i 1,2-litarski TNG motor sa 69 ks na dve vrste goriva. Motori sa dva cilindra se posebno ističu svojim rekordnim performansama: 90 g/km za motor sa 85 ks i 99 g/km za motor sa 105 ks. ’Eco’ konfiguracije 1,3 Multijet motora sa 95 ks i 1,2-litarskog motora sa 69 ks (dostupne nakon izbacivanja na tržište) ograničiće emisiju na 99 grama CO2po kilometru. Ukratko, ovaj najnoviji model je još više fokusiran na održivu budućnost vožnje. Ponuda motora za novi model 500 će na nekim tržištima uključivati i atmosferski motor TwinAir 0,9 sa 65 ks i 1,4-litarski benzinski motor sa 100 ks.

Odvažan i zavodljiv, novi model 500 ima čak 1.800 inovativnih detalja, od kojih su svi dizajnirani da uvećaju originalnost i istovremeno učine njegov stil još prefinjenijim. Novine obuhvataju prednja svetla sa LED dnevnim svetlima, zadnje svetlosne grupe, paletu boja, kontrolnu tablu, materijale: novine su značajne, ali u skladu sa karakterističnim stilom modela 500. Nije slučajnost što je kultni Fiat manifest novog koncepta mobilnosti; on predstavlja „tihu revoluciju“ na putevima širom sveta jer je u stanju da spoji naizgled nespojive vrednosti.

Novi model 500 je sada osvežen u znaku estetskog kontinuiteta i tehnološke evolucije. Ovo je magična formula modela 500, jedinog modela sposobnog da koherentno spoji suprotnosti: ekskluzivan je, a ipak dostupan; to je svetski bestseler, ali je u srcu italijanski; to je elegantan proizvod, ali je i pun zabave. Veoma je ličan, iako je već prodat u preko 1.500.000 primeraka. Štaviše, novi model 500 kombinuje tehnologiju i emocije kako bi se pozicionirao kao standard u svom segmentu sa svih aspekata.Nuova 500 camuflage

Lingoto u Torinu

Lingoto u Torinu je odabran kao lokacija za svetsku premijeru novog modela 500. Ovo nije slučajnost, jer je ova simbolična lokacija adaptirana tokom vremena i evoluirala, ostajući verna svojoj tradiciji, baš kao i kultni model 500.

Otvorena 1923. godine, Fiatova fabrika je i danas cenjena zbog svog modernog stila i elegantnog vertikalnog razvoja. U to vreme, odluka da se izgradi probna staza na krovu zavredila je divljenje arhitekte Le Korbizijea.

Čak i pre nego što je završena, zgrada koja je dizajnirana kao mesto za rad postala je simbol italijanske industrije u procvatu i ubrzo je učvrstila svoju poziciju u kolektivnoj svesti nacije. Automobili koji su silazili sa proizvodnih traka proputovali su decenije i doprinosili motorizaciji Italije sve dok proizvodnja nije premeštena u modernije fabrike. Nakon što je prestala sa radom, fabrika Lingoto je renovirana za potrebe izmenjene urbane sredine: od dobrog primera industrijske arheologije, fabrika je prošla kroz dug proces renoviranja enterijera, dok je njen spoljašnji izgled ostao nepromenjen.

Novi Fiat 500, naslednik legendarnog modela koji je tokom 1950-ih testiran na stazi na krovu fabrike, biće predstavljen u Lingotu, čime se obnavlja duboka veza između Lingota, novog modela 500 i grada Torina.

Esencija italijanskog stila

Novi model 500 je kompaktan, dužine 357 cm, širine 163 cm, visine 149 cm i međuosovinskog rastojanja od 230 cm. Dizajn prednjeg i zadnjeg dela je promenjen, ali je ipak ostao veran sebi. Izgled eksterijera novog modela 500 ima sve prepoznatljive elemente tradicionalno povezane sa klasičnim modelom iz 1950. godine, a sada utvrđuje svoj identitet uz potpuniji tehnički sadržaj.

Najočiglednija referenca na prošlost su gornja prednja svetla – koja su i dalje okrugla ali imaju dinamičniji nagib koji im daje odvažniji izgled – zajedno sa donjim svetlima, koja spajaju dnevna LED svetla i prepoznatljivi spoj prednjih ukrasnih lajsni i Fiatove oznake. Danas, gornja prednja svetla koriste inovativni polieliptični modul za jasan noćni vid i dodatnu bezbednost: njegove „oči“ uvek gledaju na put. Oborena svetla i pokazivači pravca su ugrađeni u ovu grupu. Donja svetlosna grupa sadrži duga svetla, dnevna svetla i bočna LED svetla, koja prate njen kružni profil. Time se postiže efekat grafičkog prikaza nula iz naziva modela 500.  Novi model 500 će se isticati čak i u mraku zahvaljujući svojim prepoznatljivim odlikama.

Hauba je zadržala svoj obuhvatajući oblik, savijajući se na dole na stranama: ovaj tipični element stila modela 500 uklopljen je sa prednjim delom, koji sadrži veoma harmonični, klasični trapezoidni prednji deo sa elegantnim hromiranim prednjim ukrasnim lajsnama. Danas je središnja izbočina smelijeg izgleda, dok je pomoćni otvor za ventilaciju trodimenzionalna rešetka sa hromiranim dugmadima na Lounge verziji, što izgled auta čini još prijatnijim. Istovremeno, hromirane oznake, koje usmeravaju pogled na blatobrane, naglašavaju robusnost i jaku ličnost ovog modela. Na ovaj način, novi model 500 je još izražajniji i ima zavodljiv pogled.

Profil je mek i kružan i daje novom modelu 500 drzak izgled koji izaziva osmeh saučesništva pri suočavanju sa gužvama u saobraćaju, malim prostorima i užurbanim načinom života. Uz karakteristični, privlačni oblik, ovaj auto ima velike bočne prozore, minimalni prepust i veoma kratku haubu. Štaviše, pojasna linija je blago nagnuta unapred, što povećava njegovu robusnost.

Zadnji deo ima veliku hromiranu ručku karakterističnog oblika koja podseća na svetlo za tablice na prvom modelu Fiat 500, a danas se uklapa sa ekskluzivnim novim svetlosnim grupama. Ovo je jedini model u svom segmentu koji ima „prazne“ svetlosne grupe – prstenastu strukturu koja u sredini sadrži boju karoserije – sa svetlosnim modulima čiji oblik prati vijugavi profil karoserije, od zadnjeg prozora pa do novog branika. Na ovaj način, svetlost izvire iz karoserije, stvarajući efekat koji izgleda kao „svetlosna tetovaža“. Zadnja svetla za maglu i svetlo za kretanje unazad smeštena su ispod, na krajeve crne ili hromirane, tanke i dinamične rešetke. Ova podela je funkcionalna i obezbeđuje veću efikasnost svetala.

Takođe su dostupne aluminijumske felne od 15 i 16 inča sa novim dizajnom i dijamantskom obradom. Paleta boja uključuje 13 nijansi karoserije (sedam pastelnih, jedna troslojna i pet metalik), uključujući nove Corallo Red (koralno crvena) i Opera Burgundy (tamno crvena). Dostupne su i dve upečatljive crno-žute i crno-crvene verzije u kombinaciji sa prilagođenom „Second Skin “(drugom kožom), koju novi model 500 nudi kako bi zadovoljio različita raspoloženja i kreativne potrebe. Svako može da prilagodi model 500 po svojoj želji i da mu pruži uvek drugačiji izgled. Ulazak u salon će pomalo biti kao da ulazite u kuću visoke mode.