14/07/2024

Novi Bosch ABS 10 za motocikle kreće u proizvodnju sa Kavasakijem i Suzukijem

Milano, Italija – Nakon što je na sajmu EICMA 2015. predstavljen Bosch ABS 10 sistem za motocikle, Kavasakijev model Versys-X 300 ABS će biti globalno predstavljen kao prvi proizvodni model opremljen ovim sistemom. Štaviše, Suzukijev model za 2018. godinu GSX-S125 ABS će takođe sadržati ovaj sistem. Iako je skoro 30% lakši i 45% manji od dosadašnjeg modela ABS 9, ABS 10
odlikuje svim visokokvalitetnim standardnim karakteristikama i funkcijama, kao i njegov prethodnik. Zbog toga je ovaj sistem posebno pogodan za male dvotočkaše, koji su posebno popularni na tržištima u razvoju.

535585

Skoro 90% svih dvotočkaša se proizvodi u Aziji

Do 2021., godišnje će se proizvoditi oko 160 miliona vozila na dva točka, što je otprilike trećina više nego danas. Skoro 90% njih biće proizvedeno u Kini, Indiji i jugoistočnoj Aziji. „Bosch je dizajnirao i lansirao ABS 10 za motocikle kako bi ovu ključnu sigurnosnu tehnologiju uveo među sve klase vozila i tržišta”, rekao je Geof Lirš, direktor poslovne jedinice kompanije Bosch „Vozila na dva točka i vozila za ekstremne sportove“ (eng. Two-Wheeler and Powersport).

U Indoneziji i Tajlandu se svake godine dogodi 21.000 motociklističkih nezgoda sa smrtnim ishodom. Studije Bosch sektora za istraživanje nezgoda pokazuju da bi ugradnja ABS sistema u svako vozilo na dva točka moglo da spreči oko četvrtinu nesreća. Zbog ovog sistema protiv blokiranja točkova pri kočenju vozači imaju više samopouzdanja, brže reaguju i jače koče. ABS sprečava blokiranje točkova prilikom naglog kočenja, pa motocikl ostaje stabilan i uspravan.

535583

ABS za motocikle postaje standard u mnogim zemljama

Širom sveta sve veći broj država zakonom propisuje upotrebu ABS sistema za motocikle. Europska unija je već donela zakone o ABS sistemu i oni će početi da se primenjuju početkom 2017. godine, za sva novoregistrovana vozila sa zapreminom motora većom od 125 kubnih centimetara. Slični zakoni primenjivaće se i u Japanu i Indiji od 2018., kao i na Tajvanu od 2019. godine. Brazil planira između 2016. i 2019. godine zakonom da propiše ABS za sve postojeće vrste vozila sa zapreminom motora većom od 300 kubnih centimetara. ABS za motocikle je političko pitanje i u Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji i Ekvadoru.

Tehnološke inovacije nakon ABS-a

Bosch je od 1995. godine proizveo više od dva miliona ABS sistema za motocikle. Kompanija Bosch je 2013. godine razvila sistem kontrole stabilnosti motocikala (MSC), prvi sveobuhvatni sigurnosni sistem za vozila na dva točka na svetu. Nadzorom parametara dvotočkaša, na primer ugla nagiba, sistem može trenutno prilagoditi elektronsko kočenje i ubrzanje režimu vožnje. Time se sprečava proklizavanje ili ispravljanje motocikla prilikom kočenja u krivinama. Razvoj sigurnosnih sistema za dvotočkaše nije ostao na tome. Bosch sistem nadzora mrtvog ugla „SVA“ je prvi svetski napredni sistem za pomoć vozačima dvotočkaša. Pomoću ultrazvučnih senzora, sistem otkriva mrtve uglove i pomaže vozačima da izbegnu sudar prilikom promene trake.