19/05/2024

Novi BMW i8, sportski automobil budućnosti, dostupan je u dve varijante karoserije – i8 Roadster i novi BMW i8 Coupe. Oba plug-in hibridna modela sadrže dodatno razvijenu BMW eDrive tehnologiju, koja omogućava duži domet i više vremena u čisto električnom modu.

Novi BMW i8 Roadster pruža vožnju „bez krova“ u sportskom dvosedu čija eDrive komanda omogućava praktično bešumnu vožnju, lišenu emisija štetnih gasova, do brzine od 120 km/h. Novi BMW i8 poseduje moćan spoljni dizajn sa elegantno dinamičnom i istegnutom siluetom i vizuelno nižim centrom gravitacije. Ovaj roadster koncept odlikuje LifeDrive arhitektura vozila i laka konstrukcija BMWi modela. Meki krov pokriva veliku površinu i potpuno je električan, otvara se i zatvara veoma tiho, na pritisak dugmeta i to za 15 sekundi prilikom vožnje do 50 km/h. Slaže se u uspravan položaj koji štedi prostor, stvarajući oko 100 litara dodatnog skladišnog prostora iza sedišta.

Plug-in hibridni pogonski sistem sa strogo optimizovanom BMW eDrive tehnologijom čija je maksimalna snaga elektromotora podignuta za 9 kW/12 ks na 105 kW/143 ks, pojačane dinamičnosti i primetno uvećanom autonomijom, lišenom emisija štetnih gasova. Vožnja samo elektromotorom brzinom do 105 km/h (ranije 70 km/h). Pritiskom na eDrive dugme čisto električni prag pomera se do 120 km/h. Električni raspon: 53 kilometra (BMW i8 Roadster), 55 kilometara (BMW i8 Coupe). Kapacitet ćelije litijum-jonske visokonaponske baterije povećan je sa 20 na 34 Ah, dok je ukupan energetski kapacitet povećan sa 7,1 na 11,6 kWh.

Trocilindarski benzinski motor ima nepromenjenu izlaznu snagu od 170 kW/231 ks. Kombinovana potrošnja benzina: 2,1 l/100 km * (BMW i8 Roadster), 1,9 l/100 km* (BMW i8 Coupe), emisije CO2 od benzina: 46 g/km* (BMW i8 Roadster), 42 g/km* (BMW i8 Coupe).

Novi BMW i8 Roadster kao standardnu opremu ima ekskluzivne aluminijumske točkove od 20-inča u double-spoke stilu.

Nova E-Copper metalik i Donington Grey metalik spoljna boja dostupna je za BMW i8 Roadster i BMW i8 Coupe. Carpo unutrašnji dizajn zajednički je za oba modela, za BMW i8 Roadster ekskluzivno u boji Ivory White/Black, a za BMW i8 Coupe u boji Ivory White. Nova opcionalna Accaro unutrašnja ukrasna lajsna u Amido/E-Copper boji. Za model specifičan “Roadster”/“Coupe” zapis na C-stubovima.

Standardna specifikacija za oba modela sadrži Navigacioni sistem Professional, BMW Display Key i kabl za punjenje mod 2. Meni, sa „i drive“ sistemom poslednje generacije, dizajniran je kao pločice na kontrolnom ekranu. Opcije obuhvataju BMW Head‑Up Display sa sadržajem specifičnim za model, nezaslepljujući BMW Laserlight sa BMW Selective Beam svetlom i zvučnim upozorenjem za pešake.

Svetska premijera modela BMW i8 Roadster biće na Sajmu automobila u Los Anđelesu u decembru 2017, dok će lansiranje na tržište biti u maju 2018.

Varijante modela od lansiranja:

BMW i8 Roadster: BMW eDrive tehnologija sa hibridnim sinhronim elektromotorom, maksimalna izlazna snaga: 105 kW/143 ks, maksimalni obrtni moment: 250 Nm. Trocilindarski benzinski motor sa BMW TwinPower Turbo tehnologijom, kapacitet: 1.499 cc, izlazna snaga 170 kW/231 ks, maks. obrtni moment: 320 Nm. Za hibride specifičan pogon na sva četiri točka, motor sa unutrašnjim sagorevanjem koji pokreće zadnje točkove, elektromotor koji pokreće prednje točkove. Ubrzanje [0 – 100 km/h]: 4,6 sekundi, najveća brzina: 250 km/h. Potrošnja električne energije, kombinovano*: 14,5 kWh/100 km, potrošnja benzina, kombinovano*: 2,1 l/100 km, emisije CO2, kombinovano*: 46 g/km. Elektgrični domet: 53 km

BMW i8 Coupe: BMW eDrive tehnologija sa hibridnim sinhronim elektromotorom, maksimalna izlazna snaga: 105 kW/143 ks, maksimalni obrtni moment: 250 Nm. Trocilindarski benzinski motor sa BMW TwinPower Turbo tehnologijom, zapremina: 1.499 cc, izlazna snaga: 170 kW/231 ks, maks. obrtni moment: 320 Nm. Za hibride specifičan pogon na sva četiri točka, motor sa unutrašnjim sagorevanjem koji pokreće zadnje točkove, elektromotor koji pokreće prednje točkove. Ubrzanje [0 – 100 km/h]: 4,4 sekunde, najveća brzina: 250 km/h. Potrošnja električne energije, kombinovano*: 14,0 kWh/100 km, potrošnja benzina, kombinovano*: 1,9 l/100 km, emisije CO2, kombinovano*: 42 g/km. Električni domet: 55 km*.

Sve vrednosti povezane sa performansama, potrošnjom, emisijama i dometom su provizorne.

*Potrošnja goriva, emisije CO2, potrošnja električne energije i vrednosti operativnog dometa utvrđene su u skladu sa Evropskom regulativom (EC) 715/2007 u primenjivoj verziji. Vrednosti se odnose na vozilo sa osnovnom konfiguracijom u Nemačkoj, a prikazani domet uzima u obzir različite veličine odabranih točkova/guma i odabrane stavke iz opcionalne opreme.

Vrednosti su već zasnovanje na novom WLTP ciklusu testiranja i prevedene na vrednosti ekvivalentne sa NEDC da bi se obezbedila uporedivost između vozila. [Što se ovih vozila tiče, porezi na vozila ili drugi nameti zasnovani (makar između ostalog) na emisijama CO2, vrednosti CO2 mogu se razlikovati od ovde navedenih vrednosti (zavisno od nacionalnog zakonodavstva).]

Specifikacije efikasnosti CO2 utvrđene su u skladu sa Direktivom 1999/94/EC i najnovijom verzijom Pkw-EnVKV, te zasnovane (klasifikacije radi) na potrošnji goriva i vrednosti CO2 u skladu sa NEDC ciklusom.

Više informacija o zvaničnim vrednostima potrošnje goriva i specifičnih emisija CO2 za nove putničke automobile možete naći u sledećim smernicama: ‘Leitfaden über den Kraftstoffverbrauch, die CO2-Emissionen und den Stromverbrauch neuer Personenkraftwagen’ (Smernice za potrošnju goriva, emisije CO2 i potrošnju električne energije za nova putnička vozila), koje se mogu dobiti besplatno na svim prodajnim mestima i na internet adresi https://www.dat.de/en/offers/publications/guideline-for-fuel-consumption.html.